Как да се предпазим от манипулатори

2
манипулатори
Понякога просто трябва да се правите на луд и хората ще ви оставят на мира. Снимки: Photo on Foter.com

Всеки от нас е ставал жертва на манипулатори – давал е нещо без свое съгласие (било то пари, време или внимание). Този тип хора те използват, за да постигнат своите собствени цели, без оглед на това, че ще те наранят или травмират.

Те са вид зло, което трябва да победиш. Но за да го направиш, нужно е да го познаваш добре, а себе си – още повече. Злото може да се победи, когато се неутрализира чрез добро, а не когато в него се сипва още зло.


Прочетете още… Какво цели психичният изнасилвач и как да го разпознаем


За да се изградиш като силна и добре защитена (но отворена!) личност, трябва да те е грижа за теб самия, да работиш по собственото си развитие и трениране. В днешно време потребността от учене и цялостно самоусъвършенстване е потисната при повечето хора. И тук на помощ идват манипулаторите – да те сплашат, ядосат, наранят. По този начин ти напомнят да живееш по-осъзнато и смело, да отстояваш себе си и това, за което те е грижа.

Ще изброя и няколко умения, които изграждат

ефективна защитна система срещу манипулатори

и други насилници от всякакъв род. Всички те са присъщи на зрялата личност, като също така са полезни и нужни цели за самоусъвършенстващите се:


Не изпитваш нужда да се сравняваш с другите

Например – за да подобриш собственото си самочувствие и самооценка.


Живееш съзнателно тук и сега

Не си механично реагиращ на външни и вътрешни дразнители робот. Съзнателността включва три компонента – съзнателност на усещанията и възприятията, съзнателност на мисленето, съзнателност на самоуправлението (кратки реакции и по-сложно поведение).

тук и сега
Живей тук и сега Снимка: Jason Nunez on TrendHype / CC BY-NC-ND

Отлично самопознание

Наясно си със своите принципи, цели, правила, приоритети, желания, слаби места. Имаш волята да живееш съгласно тях, а не просто да си ги повтаряш и да ги проповядваш на другите.


Имаш смелост и воля да отказваш

Можеш да казваш: “Не, благодаря!” – без да се чувстваш лош, виновен, гаден, заради това, че се грижиш за себе си. Вижте как да постигнете това: Да кажеш “Не” – мисията възможна


Анализираш и вземаш адекватни решения

Дори когато усещаш по-силни емоции у себе си. Тоест при теб емоционалното не е за сметка на рационалното или обратното (макар това да е трудно постижимо понякога).


Умееш да си благодарен

Ти цениш това, което имаш. Не си алчен, защото алчните са като овце за манипулатора-вълк.


Умееш да усещаш и преценяваш истинските си нужди

Кое е временна/капризна прищявка и кое е желание, чието реализиране ще допринесе с нещо значимо за живота ти. Ако не си наясно какво и защо наистина искаш и от какво имаш нужда, много лесно може да ти се пробута всичко.


По-голяма независимост от хора и обстоятелства

Това е чудесно качество, което може да те предпази при среща с манипулатори. Колкото повече се влияеш от чуждото мнение и си податлив на странично влияние, толкова по-лесна плячка ставаш за хора с нечисти намерения.


Имаш навика да си осигуряваш лично пространство и време

Както и да ги защитаваш при нужда. Изключително важно умение в днешно време…


Съществуват и други канали за манипулация, както и начини за неутрализиране на конкретните насилствени техники. Този текст не може да бъде максимално пълен и подробен. Той дава информация, която е добре да се има предвид при контакт с хората, както и направления за работа със себе си.

2 КОМЕНТАРА

  1. Имай предвид, Диляне, че всяко едно от тези правила (очевидно присъщи и нужни на всеки) е превърнало и манипулаторите в такива. Тук, давани за “добрите” жертви – те, у всеки човек, могат да го ръководят да проявява манипулация към другите за постигане именно на тези свои цели.

  2. Здравейте!
    Искам да се запозная с Вас, ако не е проблем тъй като тази наука доста ме интересува и те първа навлизам в нещата

Отговор