Фрейзър айлънд: Пясъчният рай на Земята

Фрейзър айлънд
Фрейзър айлънд Снимка: EVC2008 via Foter.com / CC BY-NC-ND

Когато стане време за почивки, започваме да си мечтаем за отдалечени райски кътчета. Естествено, представяйки си себе си на тях. А те са наистина много. За щастие нашата планета изобилства от подобни местенца. Днес решихме да ви разходим до един от най-красивите и диви оазиси на Земята – Фрейзър айлънд. Както и да ви разкажем любопитни подробности за този приказен остров и да ви пожелаем някой ден да имате възможността да го посетите и на живо.

Неустоимият чар на Фрейзър айлънд се крие в необятността на пясъчните му плажове, покрити с живописна тропическа растителност и множество скътани сред самите дюни сладководни езерца. А природата му остава и до днес

недокосната от човешката ръка и бизнес интересите

Там почти няма местно население, нито пък изобилие от сгради и презастрояване за привличане на повече туристи. И все пак такива не липсват. Всеки, който иска да се докосне до величествената, девствена природа в нейните най-чисти проявления, е добре дошъл на това сякаш избрано от Бога място.

пясък
Растителност върху самите пясъчни дюни – чудно, но факт.

Фрейзър айлънд е най-големият пясъчен остров на планетата. Разположен е по протежение на източното крайбрежие на Австралия. Общата му площ е 181,851 хектара. Тя включва в себе си освен

самия Фрейзър айлънд

и няколко малки островчета, намиращи се около западните му брегове. Това райско кътче предлага огромно разнообразие от биологични, хидроложки и геоморфологични процеси и открития. Което го прави изключително интересно както за учените, така и за всички негови посетители.

Ако сте любители на екотуризма или търсите дива, незастроена и пленително красива територия за вашата почивка – Фрейзър айлънд е точно като за вас. През 1992 г. той попада в списъка с природни богатства на ЮНЕСКО и е дом на десетки защитени територии. Тук няма да откриете обичайните за курортите кафенета, ресторанти, магазини, казина, дискотеки… Но ще можете да се насладите на

цялото спокойствие, тишина и красота

на необятната природа. Едно от нещата, с които може да се похвали австралийският остров, е уникалността и мащабът, в който се развива растителността на тропическите гори върху крайбрежните дюни. Високите гори, поникнали върху издигнатите пясъчните дюни се смятат за единствен по рода си феномен в световен мащаб. Но, разбира се, това не е единственото очарование на Фрейзър айлънд.

останки
По бреговете на фрейзър айлънд можете да откриете останки от корабокруширали кораби.

Той притежава още девствена и изключително красива плажна ивица, дълга над 250 км. Пясъкът, който обхваща цялата територия на това приказно място, е супер фин и чисто бял. Сякаш сте стъпили върху огромно поле, поръсено с пудра захар. А интересен факт е, че под пясъчния слой на плажовете няма такъв от твърди скали, както е почти навсякъде другаде. Т.е. пясъкът е единственият строителен материал там.

Сред пустинния пейзаж могат да бъдат открити

над 100 сладководни езера

(половината от всички езера в света, намиращи се в пясъци), скрити в дюни. Които също можем спокойно да причислим към богатствата, срещащи се на този пленителен терен. Но това отново не е всичко. Фрейзър айлънд може да се похвали и с над 40 км. обагрени в поразителни цветове пясъчни скали. Както и невероятни пясъчни долини, образували се под въздействието на вятъра.

кола
Често плажовете на острова се превръщат в магистрали.

Начинът на образуване на почвата на Фрейзър айлънд също влиза в категорията с уникални процеси, наблюдавани някога на Земята. Колкото до биоразнообразието от растителни и животински видове, срещащи се на острова, едва ли ще ви изненадаме като кажем, че

няма друго като него

Биоразнообразието се дължи най-вече на своеобразните мочурища, на които е богат австралийският остров. А те сами по себе си също са обявени за природен феномен. Подобни се срещат само на още едно място на Земното кълбо – местността Колола в щата Куинсланд, също в границите на Австралия.

Може да срещнете името на Фрейзър айлънд изписано по следния начин: K’gari. Не се притеснявайте, няма грешка. Просто така местното аборигенско общество нарича живописния остров, кацнал в земите им. Освен с изброените до тук уникални явления, приказният къс земя очарова всеки, успял да се докосне до красотата му – на живо или виртуално, и с величествените си мангрови и евкалиптови гори.

езеро
Фрейзър айлънд е дом на над 100 сладководни езера, намиращи се сред дюните.

И тъй като този разказ няма как да мине и без малко исторически факти, чуйте това. Фрейзър айлънд е открит от изследователя Джеймс Кук при неговото пътешествие през 1770 г. Но той е

населяван от местните племена

от близо 5000 г. преди този момент. Матю Флиндър пък акостира близо до най-северната точка на острова през 1802 г. За кратък период от време това райско кътче става известно като Големия пясъчен остров.

Но след това получава името Фрейзър айлънд, което идва от фамилията на оцелялата при корабокрушение край бреговете му Елиза Фрейзър. А останките на разбити кораби могат и до днес да бъдат открити по плажовете на австралийския остров. Те пък от своя страна нерядко се превръщат в пясъчни магистрали за преминаващите от една до друга точка автомобили и други превозни средства.

Както вече споменахме, на територията на пясъчния остров няма обособени градове и села. Поне не във вида, в който сме свикнали да ги виждаме.

Съществува едно-единствено курортно селище

доколкото може да бъде наречено така. Неговото име е Happy Valley (Щастливата долина). И това едва ли би учудило някого, след всичко изброено дотук. Има и само 2-3 малки курортни комплекса, където туристите биха могли да отседнат при посещение.

Фрейзър айлънд
Фрейзър айлънд е истински природен феномен.

Местната популация на Фрейзър айлънд е била едва 194 човека на австралийското преброяване през 2011 г. Но именно това го прави така привлекателен за туристите и толкова незамърсен от човешки и бизнес интереси. Иначе островът е топ туристическа дестинация заради целогодишно топлия си и слънчев тропичен океански климат – 12 месеца в годината.

Температурите варират от 21°C през юли до 31°C през януари. Така че по всяко време на годината можете да стегнете куфарите и да заминете за най-пясъчното, спокойно и диво приключение в живота ви. Ако обаче нямате тази възможност – помечтайте и се разходете отново с нас по бреговете на Фрейзър айлънд – абсолютно безплатно – онлайн!


Вижте още… Фоула – Островът на края на света

Отговор