Дестинация Чернобил

0
дестинация Чернобил
Чернобил

Лежането на шезлонга и пиенето на коктейли изглежда вече не са толкова модерни и в 21-ви век дори почивката не е това, което беше. През последните години се развива т. нар. „черен туризъм“. Това е туризъм, който не глези със СПА и сауна, с масажи и кафета. Това е туризмът на любопитството. Дестинациите обикновено са интересни места, с история, където са ставали големи кланета, исторически битки или огромни аварии, където са измирали хора и земята е наситена с кръв. Една от най-търсените почивки през месец април е за дестинация Чернобил.

На 26 април 2016-а се отбелязват 30 години от експлозията на съветската атомна електроцентрала, която е най-тежката ядрена катастрофа, известна на човечеството.

Припят дестинация Чернобил
Припят. Снимки: Михаел Кьотер

През последните години посещенията на мястото на ядрения взрив са се увеличили чувствително. Ограничената зона в радиус 50 км от центъра на замърсяването се намира около самата централа. Тя се смята за безопасна за кратки посещения, тъй като нивата на радиация са спаднали значително през годините. Тези посещения са строго регулирани и са възможни само и единствено като част от организирана обиколка.

дестинация Чернобил
Кадрите от района на модерната днес дестинация Чернобил са повече от мрачни.

Туроператори предлагат екскурзии в зоната, като някои включват дори и нощувка. На туристите е забранено да докосват, ядат или пият каквото и да било, освен ако не е внесено извън зоната. Също така са предупредени да не сядат на земята, защото въпреки спада на радиацията през годините

все още нивата са 10 пъти по-високи от нормалните

А най-желаното за посещение място от популярната вече дестинация Чернобил, е призрачният град Припят в Украйна, който е изоставен след ядрената катастрофа. Хлебарници, блокове, магазини и дори пране са изоставени, така както ги е сварила аварията.

детска градина Припят дестинация Чернобил
Всичко в Припят изглежда така, както го е заварило аварията преди 30 години. На снимката – останки от детска градина.

Градът е евакуиран през 1986 г. в резултат на аварията в Чернобилската АЕЦ Ленин, разположена на 14,5 км на север-северозапад.

дестинация Чернобил
Гледките са наистина апокалиптични.

Тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година сред 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

дестинация Чернобил
Въпреки по-високото ниво на радиация, районът на Чернобил продългава да привлича любопитни туристи от цял свят.

Родителите ни разказват, че в България аварията в Чернобил е била скрита от обикновеното население. И докато върхушката – политици и адвокати – са яли само подбрани неща, тъй като се смята, че зеленчуците са били радиоактивни след аварията, то народът е ял всичко и не е подозирал за случилото се.


Ако сте почитатели на алтернативния тип разпускане, вероятно бихте оценили и туризма за изкушените от политика?


Прочетете още: Фукушима – след края на света

Отговор