Чарлз Дарвин: Геният, разяждан от съмнения

Еволюция
Еволюцията на видовете е в основата на живота, твърди Дарвин.

Името на Чарлз Дарвин мигновено и съвсем естествено се свързва с неговите трудове и теорията за еволюцията на видовете. Откритията, които англичанинът прави, са революционни за времето си и често отхвърляни от големите авторитети в науката. И все пак той се превръща в един от най-признатите естествоизпитатели на всички времена. Не така бляскаво обаче се развива личният му и семеен живот. Но за него ще ви разкажем след малко.

Дарвин се ражда на 12 февруари 1809 г. в град Шрюсбъри, графство Шропшър, Англия. Той е петото от общо шестте деца в семейството. Едва 8-годишен, малкият Чарлз вече проявява любопитството и страстта си към естествознанието. Той често събира яйца на птици и раковини на морски животни. За съжаление по същото това време от този свят си отива майка му Сюзан. Вследствие на това, Чарлз и брат му Ерзамус са записани да учат в местния интернат.

Баща му Робърт е признат лекар и финансист. През 1825 г. Чарлз Дарвин решава да тръгне по стъпките му и

Чарлз Дарвин
Портрет на седемгодишния Чарлз Дарвин.

записва медицина в Единбургския университет

Лекциите обаче му се виждат крайно скучни, а упражненията по хирургия – твърде тежки. Затова бъдещият учен занемарява следването си. През втората година в университета Дарвин се записва в кръжок по естествознание, каквато е и неговата истинска страст. Още по това време прави първите си научни открития. И вероятно дори не предполага колко далеч му предстои да стигне.

Един от предметите, които изучава – геология, ще се окаже изключително важен за по-нататъшната му работа като учен. Добре, че поне в тези часове е слушал внимателно. Ядосан от факта, че не е отдаден на медицината, както би трябвало, баща му спира издръжката за университета и го изпраща да следва богословие в Кеймбридж. Той вярва, че един ден синът му ще стане пастор.

На Чарлз обаче е писано друго, макар и на този етап още да не го осъзнава. Той се научава да препарира животни и се включва в нашумялата тогава мода по събирането на бръмбари. Младежът дотолкова се увлича по колекционирането на твърдокрилите насекоми, че стига до откриването на нови, непознати за науката видове. Все пак този път Дарвин не загърбва учението и на финалния изпит се справя повече от добре. Той се класира на

Дарвин
Съвсем млад Дарвин става част от научната общност.

десето място по успех

сред общо 178 студенти. Междувременно вече се е сприятелил с голяма част от известните по това време учени в различни области. Основно свързани с животните и растенията.

Така постепенно се стига до момента, в който Дарвин е назначен като естествоизпитател на кораба Бийгъл. А оттук започва и истинското и най-важно приключение в живота му.

Бийгъл

Планът е корабът да отплава на двугодишна експедиция с цел картографиране на бреговата ивица на Южна Америка. Мисията обаче продължава цели пет години. През всичкото това време Чарлз Дарвин прави геоложки проучвания и събира вкаменелости на растителни и животински видове. Както и много нова и полезна информация, лични открития и въпроси, които не спират да се въртят в будното му съзнание. Всичко това младият учен старателно записва в своя дневник.

Още докато трае плаването с Бийгъл, Дарвин прави голяма част от своите наблюдения и открития, които по-късно ще въплъти в грандиозната си теория за еволюцията на видовете. По същото време той изказва шокиращото тогава твърдение, че за разлика от повечето учени, той не смята, че животните и хората са коренно различни. Точно обратното. По време на експедицията Чарлз Дарвин изпраща свои публикации и разсъждения, редом до тези на останалите експерти от екипажа. Така при завръщането си трайно на сушата, той вече се е превърнал в утвърден учен.

Бийгъл
Карта на пътуването с “Бийгъл”.

Освен по записките от своя дневник от пътуването, той

работи и за няколко научни издания

и дори става редактор. Постоянната преумора от работата довеждат до влошаване на здравословното състояние на естествоизпитателя. Периодичните тежки кризи, изкарани на легло, стават негов неизменен спътник до края на живота му. А диагнозата така и не става ясна. Лечението пък е хаотично и без особени успехи.

Теория на еволюцията  

22 ноември 1859 г. След доста дълъг период на проучване, мислене, писане, систематизиране и обсъждане с други учени, най-големият труд на Чарлз Дарвин най-сетне излиза на бял свят. Неговата книга Произход на видовете е отпечатана в тираж от 1250 екземпляра, който мигновено – още на същия ден, е изчерпан.

Много от съвременниците на Дарвин се прекланят пред мащабната му теория за произхода на видовете. Други обаче изказват тотално несъгласие с изложените от него факти и аргументи. Въпреки това и до днес книгата му се счита за библия в света на естествените науки и пътеводител за развитието и еволюцията на живите същества.

Успешната му кариера на учен не завършва с това. Напротив, тъкмо започва. Следват още няколко задълбочени труда за различни аспекти от еволюцията. Днес обаче няма да се спираме подробно на тях.

Ема Уеджууд
Дарвин избира да се ожени за братовчедка си – Ема Уеджууд.

Личен живот  

Обещахме да ви разкажем за Чарлз Дарвин, погледнат извън клишето на учения. Да, той е бил завладян от науката, но е бил и най-обикновен човек като всички нас.

Е, може би най-обикновен не е съвсем точно казано. В този смисъл, не е изненадващ фактът, че мисълта на учения да се ожени не е породена от пламнали любовни страсти. Не. По-скоро от обосновани научни твърдения и умозаключения. За това свидетелстват открити записки на Дарвин. Лист хартия. Разделен на две колони. Да се оженя и Да не се оженя. А отдолу изброени всички плюсове и минуси на двете положения.

И макар, като се ожени да има “по-малко пари за книги” и да определя това като “ужасна загуба на време”, в крайна сметка Чарлз избира да има “постоянен спътник и приятел на стари години”.

Дарвин се жени за своята братовчедка Ема Уеджууд

на 29 януари 1839 г.

Тук започват и неспирните му терзания, че е виновен за страданията на децата си. Наследниците на Чарлз и Ема са общо 10 на брой. Но две от тях умират в съвсем крехка детска възраст. Любимата му дъщеря Ани пък напуска този свят на 10. Дарвин отдава това на кръвосмешението, което той и жена му са сътворили. Както и на собственото си влошено здраве, което вярва, че е предал генетично на децата си. Темата е толкова болезнена за наранения баща, че той дори ѝ отделя време и внимание в научните си трудове.

Дарвин
Дарвин през 1879 г., три години преди смъртта си.

След излизането на Произход на видовете въпросът дали човекът е произлязъл от маймуната или е творение на Бога става един от най-често дискутираните в съвременния свят. Тази тема вълнува хората и днес. Но макар и да не можем с точност и абсолютна сигурност да кажем кое е вярното твърдение, едно е сигурно. Работата, анализите и изказаните от Чарлз Дарвин тези са дали мощен тласък на науката в посока напред. И затова човечеството трябва да му отдаде дължимото уважение!


Вижте още… Теньо Попминчев: Сред най-обещаващите учени в света

Отговор