Коби Брайънт: Незабравимата легенда на НБА

Коби Брайънт
Коби Брайънт е сред най-забележителните баскетболисти на всички времена.

Американският баскетболист Коби Брайънт е смятан за един от най-добрите и талантливи играчи на всички времена. По време на своята дългогодишна кариера Черната мамба, както го наричат, печели многократно всевъзможни отличия, награди и звания.

Коби Брайънт се ражда на 23 август 1978 г. във Филаделфия. Той е най-малкото от трите деца и единственият син в семейството на играча на НБА Джо Брайънт и съпругата му Памела. Интересен факт е, че бъдещата баскетболна легенда е кръстена от родителите си на известното японско говеждо месо от кобе, чието название двойката открива в менюто на ресторант за хранене.

Едва 3-годишен Коби хваща топката

и започва да се учи да играе баскетбол. Когато става на 6, семейството му се мести да живее в Италия, където баща му продължава спортната си кариера, след оттеглянето си от НБА. Малкият Коби научава перфектно италиански език, който и по-късно владее свободно. В младежките си години става заклет фен на Лос Анджелис Лейкърс, към които по-късно се присъединява и като играч.

По време на престоя си в Италия Брайънт започва да играе сериозно баскетбол, изучавайки старателно видеата от най-добрите мачове на НБА. Паралелно с това се увлича и по футбола, а любимият му отбор по онова време е Милан. Когато става на 13 г., семейството му се завръща във Филаделфия, а тийнейджърът вече борави изключително ловко с оранжевото кълбо.

Коби Брайънт
Коби Брайънт играе 20 години единствено за Лос Анджелис Лейкърс.

Спортна кариера

В гимназията талантът на Коби Брайънт се разгръща, а името му става синоним на страхотна игра и сигурни победи. През 1996-а    едва 18-годишен и веднага след приключване на ученическия му живот Черната мамба директно влиза в редиците на най-престижната баскетболна лига – НБА. Там

Коби Брайънт прекарва следващите 20 години

от живота си. От първата до последната си минута на баскетболното игрище изключителният Коби носи един-единствен екип – този на Лос Анджелис Лейкърс.

Отличията, които Брайънт печели започват да валят още по-силно  след присъединяването му към НБА. Той е носител на 5 шампионски пръстена, два пъти става най-добър играч на финалите на НБА. Веднъж печели приза за най-полезен играч в лигата, 18 пъти участва в Мача на звездите на НБА, 2 пъти е обявен за най-добър реализатор. Малко след навършване на 34 години, Коби Брайънт става

най-младият играч в историята на НБА, отбелязал 30 000 точки

А общият брой на точките в кариерата му е 33 643. През 1997 г. Черната мамба печели конкурса за забивки. А през 2010 става най-добрият реализатор в историята на клубния си отбор – Лос Анджелис Лейкърс. На два пъти печели олимпийско отличие (на Олимпиадите в Пекин и Лондон) като част от националния отбор на САЩ. И още, и още…

Спортната кариера на големия Коби Брайънт може най-просто да бъде обобщена с една-единствена думичка – грандиозна. Последният си професионален двубой Коби Брайънт изиграва в края на 2015 година.

Коби Брайънт
Коби Брайънт и съпругата му Памела стават родители на 4 дъщери.

Личен живот  

В личен план легендата на баскетбола Коби Брайънт е щастливо женен за голямата си любов Ванеса. Среща я, когато е 21-годишен, а тя е на 17. Женят се на 18 април 2001 г. Впоследствие стават родители на четири дъщери. В началото родителите на Коби са против встъпването му в брак с Ванеса. Причините за това са много. Една от тях е, че смятат, че синът им е твърде млад за подобна крачка. Втората, и може би основна, – че избраницата му не е афроамериканка. Но с раждането на първата дъщеря на младото семейство Брайънт, тези разногласия стихват и родителите на Коби преглъщат своите причини ПРОТИВ. Въпреки отдадеността си към спорта през годините Черната мамба остава изключително близък и с двете си по-големи сестри – Шариа и Шая.

Малко известен е фактът, че освен блестящ баскетболист

Коби Брайънт се занимава и с музика

в младежките си години и дори записва албум с рап групата си – CHEIZAW.

Катастрофата

На 26 януари 2020 г. цяла Америка, целият спортен свят и всички привърженици на красивия и качествен баскетбол потънаха в скръб. При катастрофа на частния хеликоптер на играча от НБА, станала  край Лос Анджелис, от този свят си отиде 41-годишният Коби Брайънт. При инцидента загина и 13-годишната му дъщеря Джиана, както и още 7 души, които са се намирали на борда на хеликоптера.


Вижте още: 3 истории за Мохамед Али и голямото му сърце

Отговор