Атанас Скатов: Вдъхновяващият алпинист и човек

Атанас Скатов
Атанас Скатов е един от най-добрите и популярни алпинисти в България.

Ако кажем, че Атанас Скатов е легенда в българския алпинизъм, нито ще сгрешим, нито ще преувеличим. Да, той е легенда и завинаги ще остане част от златната история на планинското катерене.

Малко факти за живота му – или какво може би не знаете за него. Атанас Скатов (до 2009-та Димитров) се ражда на 11 март 1978 година в Сливен. Още от първи клас и така през целия си съзнателен живот той изучава и играе народни танци. Завършва с пълно отличие Аграрния университет в Пловдив. Продължава обучението си в Германия и накрая защитава докторат и си спечелва степента доктор.

Скатов е баща на един син, който се ражда през 2009-та година. Искрата на алпиниста за катерене на планините се запалва през 2010 г. До този момент той

не е изкачвал върхове и не е тренирал алпинизъм

Всичко започва с прехода Ком-Емине, който Атанас Скатов преминава в три поредни години – 2010, 2011 и 2012. Редом с това той се включва и в състезания по планинско колоездене. Магията и спокойствието на планината завладяват младежа и той завинаги се влюбва в нея. В този момент обаче нито Атанас Скатов, нито някой друг може да предположи колко далеч ще стигне той и колко върхове буквално и преносно предстои да изкачи.

През 2012 г. алпинистът решава да промени начина си на хранене и става веган. Този факт никак не е за подценяване, тъй като височинният туризъм е свързан с отделянето на много енергия и физически сили (и психически, разбира се). На следващата година Наско вече се устремява към все по-сложни за изкачване и предизвикателни върхове. Покорява два петхилядника – Ухуру и Елбрус и се пробва в изкачването на други, още по-високи склонове. Интересен е фактът, че големият Атанас Скатов никога не е карал курс по алпинизъм. Дълго време дори не смее да нарича себе си алпинист. Но делата му говорят сами по себе си. Пътешествията му продължават и постиженията му стават все по-големи и значителни.

Скатов успешно изкачва 10 от 14-те осемхилядника на планетата.
Скатов успешно изкачва 10 от 14-те осемхилядника на планетата.

На 24 май 2014 г.

Атанас Скатов успешно изкачва Еверест

– най-високия връх на планетата и така записва рекорда за първият веган изкачил успешно осемхилядника. През 2015 г. излиза първата му книга (той написва общо 6) „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и филм, посветен на успешното изкачване.

Известността на Наско рязко нараства. Той става почетен гражданин на родния си град, а през времето, когато не е по планините, организира множество беседи и мотивационни срещи за любители и професионалисти в скалното катерене. Броят им е внушителен – над 300. Включва се и инициира различни инициативи и кампании, насочени към опазването и облагородяването на нашата планета и нейната природа. С времето алпинистът получава множество звания и различни награди за дейността си.    През 2015 Атанас Скатов започва реализирането на своя нов проект – „Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход“. Той изкачва успешно 10 от заветните 14 върха за по-малко от 7 години,  като Еверест покорява цели 2 пъти по 2 различни маршрута. Скатов става първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци. Освен осемхилядниците, той успява да изкачи общо 17 върха.

Всички знаем как трагично завърши проектът на Наско. Устремен към К2 той, за жалост, падна, заради скъсано въже и остана завинаги в планината. Или както мнозина казаха и писаха на 5 февруари 2021 г. –

Планината си го прибра

Така както преди време прибра друг голям български алпинист – Боян Петров.

Но може би така е най-добре. Колкото и да ни е тъжно, сякаш това е  най-логичния и поетичен завършек за хората като тях. За Наско се изписа много. Истината е, че той никога няма да умре истински за хората, които го обичаха. Той остава завинаги в сърцата и мислите им. Със своята вечна усмивка, благ характер и изключително чувство за хумор.

Наско, благодарим ти!

Ти направи толкова много за хората и за планетата изобщо. Голям си – много по-голям от изкачените осемхилядници и други по-малки и по-големи върхове. Ти си с нас и завинаги ще останеш такъв, какъвто те помним – весел, усмихнат, търпелив, добронамерен, истински, добродушен и красив – отвътре и отвън. Ти си един от най-големите български алпинисти и истински човеци.


Вижте още: Боян Петров – българинът надвил природата и съдбата

Отговор