Зашеметяващ и на 80: Сър Антъни Хопкинс

По-добре късно, отколкото никога - история за сбъднатите мечти

Антъни Хопкинс
Антъни Хопкинс е човек с много таланти.

Антъни Хопкинс. Кой би му дал 80 години? Той прелива от енергия, на която би завидял и 20-годишен младок. За преклонната си възраст е повече от енергичен: снима се в няколко филма, рисува все по-активно и организира изложби по целия свят, композира и свири на пиано, превръща се в модна икона, инициира благотворителни кампании.

Антъни Хопкинс
Сър Хопкинс е роден в последния ден на 1937 г. в графство Нийт Порт Толбът, Уелс.

В редица интервюта споделя, че е човек на действието. Има нужда да прави поне 3-4 неща едновременно, за да се чувства пълноценен и жив. И макар да е кинолегенда, сър Филип Антъни  Хопкинс държи да го наричат просто Тони.


Един от най-великите актьори на нашето време


Антъни бил лош ученик. И добре, че било така. Иначе щеше да ни лиши от актьорския си талант и стотиците си екранни образи като Ханибал Лектър, Пикасо, Хемингуей, Никсън и Хичкок.

Самият той разказва, че заради трудностите му в училище, нямал шанс да получи добро музикално образование и да стане пианист, както мечтаел.

Завършва Уелския колеж по музика и драма в Кардиф, където учи от 1955 г. до 1957 г. Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба, като през повечето време е машинописец.
Завършва Уелския колеж по музика и драма в Кардиф, където учи от 1955 г. до 1957 г.
Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба, като през повечето време е машинописец.

“Бях мързелив в училище. Истинска издънка. Идиот. Наистина лош ученик. Затова станах актьор”

– малко на шега разказва самият той. А истината е, че страдал от дислексия и затова трудно се справял с уроците. Но никога не знаеш кога нещо е за добро и кога за лошо, нали така?

В актьорския занаят се справил с проблема, като тренирал постоянно паметта си. Всеки ден наизустявал поне по една поема. Преди да излезе пред камера, прочитал репликите си по 250 пъти на глас, за да не мисли за текста, а да заживее в образа си на снимачната площадка.

През 1992 г. най-добра мъжка роля - "Мълчанието на агнетата".
През 1992 г. най-добра мъжка роля – “Мълчанието на агнетата”.

И гилдията оценява това. Сър Антъни има 60 номинации и 49 награди, сред които Оскар за Мълчанието на агнетата през 1992 г. и Златен глобус за цялостен принос през 2006 г. През 2003 г. се сбъдва съкровената му мечта и неговата звезда “изгрява” на холивудската алея на славата.


Талантливият композитор Антъни Хопкинс 


На 75 години актьорът сбъдва детската си мечта – издава албума Композитор, записан с филхармонията на Бирмингам. При това получава и наградата Брит за авторската си композиция И валсът продължава.

Всъщност неговата трета съпруга Стела го окуражава да се разрови из архивите и да вдъхне нов живот на музикалното си творчество. Подтикнат от нея, той събира смелост да се свърже с любимия си холандски цигулар Андре Рийо, наричан Краля на валса.

Ангъни Хопкинс със съпругата си Стела и диригента Андре Рийо. Музикалните му изяви започват още през 1975 г. с поп сингъла Distant Star. Той прави първи публични изяви в класическата музика със Симфорничния оркестър на Далас и композицията The Masque of Time през 2007 г., следва Schizoid Salsa.
Ангъни Хопкинс със съпругата си Стела и диригента Андре Рийо. Музикалните му изяви започват още през 1975 г. с поп сингъла Distant Star. Той прави първи публични изяви в класическата музика със Симфорничния оркестър на Далас и композицията The Masque of Time през 2007 г., следва Schizoid Salsa.

“Когато получих поредното обаждане от някакъв нюйоркчанин, който заяви, че преди 50 години е написал валс и иска да го изпълня, едва не се изсмях. Но като разбрах, че говоря със самия Антъни Хопкинс, направо щях да припадна”

– разказва Андре. И допълва, че композицията, която получил, била филмова, дълбока и истински ценна.

Едва преди 5 години Антъни Хопкинс чува за първи път своя валс, написан от него през 1964 г., когато бил на 26 години. Ако все още не сте, струва си да видите първото изпълнение на музикалната творба пред публика и пред автора ѝ: ТУК.


Скромният художник


“В картините си подчинявам хаоса, разговарям със смъртта. Не ме интересува мнението на другите, не се страхувам от критиката. Затова в рисуването откривам свобода”, разказва Антъни Хопкинс за друга своя сбъдната мечта – да стане художник.

anthony-hopkins-art
Алкохолизмът разрушава първите му два брака – с Петронела Баркър и Дженифър Линтън. През 1975 г. се отказва от зависимостта. В момента е женен за Стела Арояве, която го убеждава да започне да рисува отново.

На 72 години представя първата си изложба в Лондон. Картините му се продават на цени от 5 до 10 хил. долара. Но не търси слава на художник, а твърди, че е срамежлив творец, който рисува скромни творби в ателието си в Малибу.

Оказва се, че и тук трябва да търсим жената (“cherchez la femme”). Отново съпругата му Стела е причината Антъни да посегне към

позабравената си страст

– акрилните бои и платната, като го моли да нарисува по нещо специално за гостите на сватбата им през 2003 г. Оказало се, че трябва да нарисува цели 75 картини. И въпреки че уж не го интересува чуждото мнение, добрите отзиви го подтикнали да продължи.

54136-2952e9854a779e9bc9615ebec391
Баща му Ричард е пекар, а майка му Мюриъл е роднина на поета Уилям Бътлър Йейтс.

Тази година гостува на редица галерии с избрани творби под името Dreamscapes. Издава и едноименна книга, в която разкрива душата си – има рисунки, музика, дори и негова поезия. Повече може да научите от официалния му сайт.


Модната икона


През 2017 г. – на 79-годишна възраст, става лице на италианската къща Бриони за новата модна колекция есен/зима 2017/18.

През 1987 г. Кралица Елизабет II го прави Командир на Британската империя, а през 1993 г. му дава титлата “сър” за приноса му към изкуството. През 2000 г. получава и американско гражданство, живее в Санта Моника, Калифорния.
През 1987 г. Кралица Елизабет II го прави Командир на Британската империя, а през 1993 г. му дава титлата “сър” за приноса му към изкуството. През 2000 г. получава и американско гражданство, живее в Санта Моника, Калифорния.

Позира с елегантни кашмирени пуловери, шалове и костюми пред фотографа Грегъри Харис. Доказателство, че за класата, магнетизма и красотата няма възрастови ограничения.


Изявеният филантроп


Богатството му се оценява на над 160 млн. долара. И той щедро го споделя със света в различни благотворителни кампании.

Една от каузите, на които се посвещава, е опазването на Националния парк Сноудония в родния му Уелс. По думите му това е “най-хубавото място в света, което пленява сърцето с красотата си и заслужава да бъде защитено и споделено”.


Сами чертаем пътя си


384f3b99651b2d1a2249ba6ef0c5cbf1“Осъзнах, че всичко, за което съм мечтал като дете, а и по-късно – като младеж – се е случило точно, както съм си представял. Така е било през целия ми живот. Изумен съм от силата, която притежаваме. Всъщност сами създаваме живота си, докато го живеем”

– споделя Антъни в едно от своите интервюта. И допълва:

“Обожавам да свиря на пиано и го правя. Чета, рисувам и композирам музика, така че водя доста творчески живот. Не знам дали съм добър в тези неща, но те ми носят радост. А актьорската игра е нещо, с което си запълвам времето между тези занимания. Всъщност бях поизгубил страстта си към киното. Но тя се завърна, когато преоткрих музиката и рисуването.

Тогава се отпуснах и прочистих съзнанието си. А когато се чувствам добре, мога да дам най-доброто на сцената. Имаме твърде високи очаквания, мислим прекалено много за всичко. Понякога просто трябва да си живеем живота.”


Вижте още… Историята на друга легенда – Джак Никълсън

Отговор