Даниел Суело – човекът, който заживя без пари

0
без пари - Даниел Суело
без пари

През 2000 г. Даниел Суело се отказва от всичките си материални притежания, оставя последните си 30 долара в телефонна кабина и се отправя към пустошта на американския Югозапад. Суело нарича това момента, в който е започнал живота му. Без пари. На чисто.

Първоначално Марк Съндийн, който познава Суело 20 години, преди той

да обърне гръб на парите

и цивилизацията, решава, че приятелят му е изгубил ума си.

41iDviYTjxL._SX330_BO1,204,203,200_
Книгата за Суело, която Марк Съндийн написва.

“Той каза, че парите са илюзия и аз не вярвах наистина в това”, казва Съндийн. Но когато през 2008 г. икономиката се срива, той решава, че Даниел Суело може би има право. Така през 2009 г. Марк Съндийн започва да пише книга за своя чудат приятел, който

живее без пари

и буквално няма нито една стотинка на свое име от години. А Суело наистина е чудак според разбиранията на повечето съвременни хора. Той обявява своеобразен протест. Отказва да приеме пари, социални помощи и дори стоки на бартер.

“Цялото ни общество е създадено така, че човек трябва да има пари. Трябва да бъдеш част от капиталистическата система. Нелегално е да живееш извън нея”, казва Суело.

DSC_0227
Пещерата в Юта, в която Суело живее.

Освен че заживява без пари, американецът

изхвърля паспорта и шофьорската си книжка 

и сменя истинското си име Шелабарджър. Така се Даниел започва напълно нов живот с фамилията Суело, което означава “земя” на испански. Какъв е битът му ли? Той прекарва повече от 15 години, живеейки на палатка в пустинята, в пещери, в различни комуни из Америка. От време на време остава в къщите на непознати. Да, живот, който определено не би допаднал на повечето от нас.

article-0-121CC8EE000005DC-813_634x415
Даниел Суело в Юта.

В продължение на няколко години Даниел живее в пещера в националния парк Арки в Юта. В тамошния си дом той изработва легло от скала, набавя сам храната си, пие от изворите в парка и се къпе в потоците му. Когато не е “вкъщи”, Суело оставя бележка до потенциалните посетители:

“Можете спокойно да къмпингувате тук. Това, което е мое, е и ваше. Яжте от храната ми. Четете книгите ми. Вземете ги, ако ви харесват.”

dansuelocdxxcaveman_11_09_hc_380-web
Даниел Суело.

Храната на Суело в парка Арки се състои от черници, див лук, еноти и катерици. Той се снабдява с провизии и  от контейнерите край големите супермаркети, където намира продукти с изтекъл срок на годност. Понякога похапва и ястия, приготвени от приятели и непознати.

Критиците на начина на живот, който води Даниел Суело твърдят, че

той просто се опитва да живее наготово

и че системата ще рухне, ако всички започнат да живеят като него. Но според автора на биографията му – Марк Съндийн иронията е в това, че “ако всеки продължава да живее като средностатистически американец светът всъщност ще рухне много по-бързо”.

DSC_0953
Суело прекарва 15 години извън цивилизацията.

Миналото лято Суело решава да се завърне към цивилизацията и се заселва във Фрута, Колорадо, за да се грижи за възрастните си родители. Той все още живее без пари, но е принуден да си извади нова шофьорска книжка, за да може да вози роднините си наоколо. Къмпингува край близка река, така че да не губи връзка с “реалния свят” и живее там воден от максимата да взима колкото се може по-малко и да дава колкото се може повече.


Прочетете още… Американка обиколи 7-те чудеса на света за 13 дни

Отговор