Кари Фишър: Междузвездната принцеса на голямото кино

Кари Фишър
Принцеса Лея е най-емблематичната роля в кариерата на Кари Фишър.

Кари Фишър завинаги остава в умовете и сърцата на любителите на кино сагата Междузвездни войни. В образа ѝ на принцеса Лея се влюбват милиони по целия свят. Може би защото е толкова истинска, харизматична и някак величествена. Или пък защото е първата междузвездна принцеса в поредицата, а оригиналът никога не може да бъде изместен от следващите си копия.

Кари Фишър се ражда на 21 октомври 1956 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. И двамата ѝ родители са посветили живота си на изкуството. Баща ѝ е певецът и актьор Еди Фишър, а майка ѝ неотразимата актриса Деби Рейнолдс. Двамата обаче се развеждат, когато Кари е едва 2-годишна. Известният баща на невръстното момиченце се жени за не по-малко известната си колега Елизабет Тейлър, за която това е четвърти пореден брак.

Бъдещата звездна принцеса

от съвсем малка започва да търси утеха в книгите и да гради своите собствени магически и прекрасни светове. Чете световна класика, пише стихове, а близките ѝ шеговито започват да я наричат “книжен плъх”. Докато учи в местното школо и е едва 15-годишна, Кари Фишър е избрана да участва в един от хитовите спектакли на Бродуей – Айрийн. Част от представлението е и нейната майка.

принцеса Лея
Металният бански костюм на принцесата се превърна е самостоятелна марка и има хиляди последователи по света.

Фишър съвместява ученето и работата, което в един момент се оказва непосилна задача за младото момиче. Не след дълго тя прекратява обучението си и се отдава на страстта си по актьорското майсторство. Малко след това се записва в специализирано актьорско училище, което посещава в продължение на година и половина. Оттам кандидатства и е приета в колежа на Сара Лорънс, от който впоследствие така и не се дипломира. Но както всички добре знаем, тапиите в професия като актьорската, често нямат никакво значение. Защото преди всичко важен е талантът.

Това доказва и разгърналата се впоследствие кариера на Кари Фишър.  Дебюта си в киното американката прави, когато е 18-годишна. Ролята е на Лорна, а филмът – комедията Шампоан (1975). В него участват редица известни кинозвезди, с които

Кари Фишър се среща за първи

но не и за последен път. Сред тях – Уорън Бийти, Джули Кристи, Голди Хоун, Лий Грант и др. Само две години по-късно американската актриса се превъплъщава за първи път в превърналата се в най-емблематична за кариерата ѝ роля – тази на принцеса Лея в Междузвездни войни. Едва ли тя или някой друг някога си е представял какъв фурор и истинска любов ще предизвика по света проектът на талантливия режисьор Джордж Лукас. И макар да са имали подобни надежди и очаквания, сигурни сме, те са били далеч от мащаба, в който в крайна сметка поредицата се развива и славата ѝ нараства. Кари Фишър споделя в свое интервю, че:

“Лея не е истинска личност. Тя е по-скоро карикатура и е някак си едномерна. Всъщност е невъзможно да направиш списък с плюсовете и минусите на принцеса Лея. Да, знам, че любимият ѝ цвят е белият. Тя постоянно носи бяло. Но това не ми помага особено много.”

Принцеса Лея
Прическата с двете топчета също е един от елементите, превърнали се в запазена марка на Лея.

След невероятния успех на Епизод IV: Нова надежда от култовата космическа сага, в кариерата на Фишър следват няколко участия в

хитови телевизионни сериали

Както и представления на театралната сцена не къде да е, а отново на Бродуей. И така до следващия кино мега хит. Вероятно вече сте се досетили – Междузвездни войни, Епизод V: Империята отвръща на удара (1980). Три години по-късно звездната принцеса Лея, изиграна отново от Кари Фишър се завръща за трети пореден път на екрана. В поредния – епизод 6 – Завръщането на джедаите (1983).

Добила световна слава и доказала безспорния си актьорски талант, актрисата получава все повече и повече изкусителни предложения за театрални, кино и телевизионни проекти. Снима се в някои от най-нашумелите тв поредици, както и във филми на прочути режисьори, които съвсем заслужено се нареждат на първите места в бокс офис класациите. Истинските ѝ фенове знаят, че паралелно с ангажиментите си на сцената и пред камерата, Кари Фишър

не загърбва и детската си страст

– книгите. Освен да ги чете, тя развива и умението да ги пише. Първия си роман – Пощенски картички от ръба, американката издава през 1987 г. В него Фишър споделя доста автобиографични моменти, като разказва например за зависимостта си към наркотиците през 70-те години. Както и за дълбоката връзка между нея и майка ѝ Деби Рейнолдс.

След излизането си на пазара, романът се превръща в тотален бестселър. Следват още 6 книги и множество редакции по сценарии на филми – област, в която актрисата с литературен талант става изключително веща,

популярна и много търсена

През ноември 2016 г. на бял свят под формата на книга се появиха и мемоарите ѝ от времето на снимките на първите три части на Междузвездни войни. Принцесата, пишеща дневник се превърна в най-продаваната книга в Амазон веднага след излизането си.

Кари Фишър
Кари Фишър – в последната си роля в епизод VIII.

Актьорската кариера на Кари Фишър също продължава да се развива повече от успешно. А заглавията на хитови ленти да се редят едно след друго в биографията ѝ. Хана и нейните сестри (1986) на Уди Алън, Когато Хари срещна Сали (1989), Остин Пауърс: Шпионин от класа (1997), Писък 3 (2000) и мн. др. Но колкото и прекрасни и мега успешни роли да изиграва американката  по време на дългогодишната си практика, тя завинаги остава в сърцата и умовете на зрителите и верните си фенове в образа на  незабравимата звездна принцеса Лея.

За тяхна радост, цели 32 години след заснемането на последния за нея до този момент – шести епизод от поредицата, Кари Фишър отново се появява на снимачната площадка, преобразена като любимата владетелка на междузвездното пространство, макар и малко поостаряла. Така през 2015 г. излиза дългоочакваната седма част, озаглавена Силата се пробужда. За образа на Лея в нея актрисата споделя шеговито:

Старица. Тя е в междугалактически старчески дом (смее се). Просто мисля, че ще си бъде такава, каквато и преди, само малко по-бавна и по-малко склонна да се изправи в голямата битка.”

Но между шегите и прекрасните роли, Кари Фишър крие една доста сериозна и леко мрачна тайна. Актрисата страда от биполярно разстройство и има зависимост към кокаин, хероин и някои силни лекарствени препарати, изписвани с рецепта. За опиатите принцесата споделя, че ѝ помагали да се справя по-лесно с неприятните последици от основното ѝ психическо заболяване – биполярното разстройство. Относно проблемите си с наркотиците, през 1987 г. Кари Фишър споделя пред списание People:

Кари Фишър и Деби Рейнолдс
Кари Фишър и майка ѝ – актрисата Деби Рейнолдс бяха изключително близки.

“Не можех да спра. Не можех и да бъда спряна. Никога не съм си мечтала да имам проблем с наркотиците. Но си казвах: “По дяволите, не съм вземала нищо от няколко месеца, защо да не взема. Нека отпразнуваме невзимането на наркотици като вземем малко…”

Малко след появата на епизод VII, Кари Фишър започва снимки и в последната към настоящия момент част от сагата – Междузвездни войни, Епизод VIII: Последният джедай. Но съдбата реши завинаги

да увековечи славата на актрисата

именно в ролята, която цял живот я следваше по петите. Кари Фишър напусна този свят на 27 декември 2016 г., докато още течаха снимките по лентата. А ролята на принцеса Лея се оказа първата ѝ по-голяма в професионалния път, но и последната, с която да бъде запомнена.

След трагичната новина за смъртта на дъщеря си само ден по-късно издъхна и майката на Кари Фишър Деби Рейнолдс. Двете актриси бяха погребани заедно в лосанджелиското гробище Форест лоун. Приживе Фишър и Рейнолдс бяха изключително близки. Те дори бяха заснети в документален филм, посветен на дълбоката им емоционална връзка и чиста, безусловна любов. Филмът Bright Lights: Starring Carrie Fisher and Debbie Reynolds побира в себе си множество интервюта на двете актриси, купища лични и професионални снимки и някои домашни и официални видеоклипове. А самият Джордж Лукас споделя в свое изказване по повод отлитането на Кари Фишър:

“Тя винаги ще бъде принцесата, която пое командването и никога не се оттегли. Никога не изпадаше в безпомощна ситуация. Винаги помагаше на другите да се измъкнат от бъркотията, която бяха сътворили. Всички ние ще я обичаме завинаги.”


Вижте още… Легендите зад култовата прическа на принцеса Лея

Отговор