Кабата – как японците използват риби вместо съдомиялни

Това, което ще видите в японското градче Харие е поредното доказателство, че гениалните открития често са съвсем елементарни

кабата
Ето как изворната вода продължава да е миста и свежа.

Това, което ще видите в Харие, ще ви изуми. Нито една от къщите в японското селце, наречено селото на живата вода, не разполага със съдомиялна. Вместо да използват електрически уреди и препарати, местните имат т. нар. кабата.

08
Тадиционна кабата. Тя може да е различна по размери, но функцията й е една и съща. Снимки: http://en.biwako-visitors.jp

Това е малко помещение, залепено до къщата, през което минава поток с бистра вода. Всъщност тези поточета са изкуствено създадени канали и се използват от жителите на Харие за битови нужди. Представляват нещо като голяма мивка, в която хората мият мръсните съдове, плодовете и зеленчуците си.

кабата
Кабата се използва и като естествен хладилник, в който се съхраняват свежо тофу и зеленчуци.

Кабата има още едно предназначение

Във водата на канала, който минава през къщата им, японците съхраняват зеленчуци и тофу. Един вид естествен хладилник.

Но това, което се случва с водата след измиването на мръсотията, е изумително. Както и съвсем логично и простичко. Вместо да се напълни с боклуци и да се заблати, водата в канала остава кристално чиста и свежа.

fish
Шараните прочистват водата от отпадъците.

Как става това?

Тайната на всяка кабата е, че в нея плуват… шарани. Точно така – шарани. Тези сладководни риби са всеядни. В ранна възраст се хранят с планктон, а след това с организмите, обитаващи дъното на водоемите. В случая шараните в Харие похапват остатъците от храната, които японците отмиват от съдовете си и боклука от зеленчуците и плодовете. И така, използвайки рибите за чистачи, местните съумяват да постигнат баланс с природата и да живеят в хармония с околната среда.

19
Водата е кристално чиста и свежа.

Кабата има още една тайна. Тези простички съоръжения успяват да работят и благодарение на още един много важен фактор – местоположението на селцето и къщите в Харие. Каналите, благодарение на които всяка къща разполага със собствен поток, използват естествената връзка между планинската вода и намиращото се наблизо езеро Бива.

Елементарно, но ефективно. Използваш това, което имаш, за да продължиш да го имаш, като в същото време спестяваш природни ресурси и финансови средства.

кабата
Туристите в Харие могат не само да видят какво представлява кабата, но и да опитат водата, която тече във всяка от къщите.

Брилянтно!

Нещото, което допълнително ще ви впечатли в тази история и в това село, е фактът, че местните не крият тази своя “находка” от външния свят. Всеки турист, който посети Харие, получава значка. С нея може свободно да влиза, в който и да било от домовете на местните, да надникне и да разгледа как работи кабатата в съответната къща.

За да се увери в уникалността на тази така проста, но ефективна система, всеки турист получава и бамбукова чашка. С нея може да дегустира водата на различните места и в различните къщи в селището. Може и да звучи странно, но водата във всеки дом има различен вкус и въпреки това, навсякъде той е превъзходен, уверяват жителите на Харие.

15
Всеки може да пие от водата, която тече в каналите на селцето.

Повече за района на езерото Бива може да научите на техния официален сайт.


Вижте още… невероятната бамбукова гора Сагано

Отговор