Елизабет Тейлър: Детето звезда с виолетовия поглед

0

Магичен виолетов поглед. Изключителен чар, омагьосващ сексапил, впечатляваща колекция от бижута и… много бракове, заради които бе “абонирана” за светските хроники. Бореше се с клюки, килограми и здравословни проблеми. Но Елизабет Тейлър беше много повече от всичко това.

Тя беше истинска дама. Като жена, разбира се. А и буквално, защото бе носител на Ордена на Британската империя. Говореше се, че била надценявана като актриса, но каквото и да дърдореха злите езици, тя беше горд (и заслужен!) носител на две награди Оскар, две Глобус (едната за цялостно творчество) и много други. И първа в историята на филмовия бизнес, чиито хонорари само от един филм се изчисляваха на милиони долари. А според Американския филмов институт тя е седмата от 100-те най-добри актриси на всички времена. И със сигурност

една от най-големите легенди на Холивуд

В тази история от Lifebites.bg решихме да ви разкажем именно за това – за обаянието на голямата актриса. За незабравимите роли, за постиженията, с които до края на живота си с право ще се гордее. А за личния ѝ живот, изпълнен със скандали и обрати, ще поговорим в друг текст.

Елизабет Тейлър
Елизабет Тейлър с родителите си в Ню Йорк през 1947 г.

Елизабет Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон в заможно американско семейство. Майка ѝ е театрална актриса, а баща ѝ търговец с произведения на изкуството. По това време в Америка е Голямата депресия, но семейството не разбира почти нищо за нея, тъй като в Лондон се наслаждават на купища привилегии. В обкръжението им са известни творци и политици. Малката Лиз посещава уроци по балет от 3-годишна, известен политик е неин неофициален кръстник и покровител, учи в престижното училище Byron House по методиката на Мария Монтесори.

Когато е на 7 години, родителите ѝ взимат решение да се върнат в Америка заради усложняващата се политическа обстановка в Европа в навечерието на Втората световна война. Установяват се в Калифорния. А там хората са абсолютно запленени от малката красавица. И най-вече от погледа ѝ. Тъмно син, граничещ с виолетов, дължащ се на генетична мутация.

Само две години по-късно Лиз получава първата си роля в киното. И съответно – първия си договор с Universal Pictures. Филмът е Някой се ражда всяка минута. Но не мислете, че с него се отваря голямата врата. Истината е, че кастинг-директорът изобщо не харесва малката Лиз. Той казва за нея: “нищо няма в това хлапе… очите ѝ са твърде стари, няма лицето на дете“. И договорът ѝ е прекратен.

Елизабет Тейлър
“Детството ми свърши, щом започнах да се снимам във филми”, казва детето-звезда Елизабет Тейлър.

Дете-звезда

В края на 1942 г. обаче Елизабет Тейлър все пак получава нова, макар и малка роля. Този път в един от филмите за кучето Ласи – Ласи, върни се. И това реално е стартът на филмовата ѝ кариера. На 12 получава първата си истинска, не незначителна или епизодична роля. Филмът е National Velvet. За него след време самата тя казва, че е сред най-вълнуващите филми, които е заснела. И освен другото, с него идва и славата. Макар че “престанах да бъда дете в момента, в който започнах да се снимам във филми. Това е ужасно детство”, ще признае след години кино иконата.

От MGM (филмовата компания, с която се обвързва по това време) контролират всеки аспект на живота ѝ. До най-малката подробност. Денем е заета с училище и снимки, вечер с танци и уроци по пеене, както и репетиции за снимките на следващия ден. Няколко години по-късно продуцентите решават да демонстрират чрез нея, че и младите звезди имат “нормален” живот – ходят на партита и излизат на срещи. Сдобива се с прозвището “най-реализираната млада актриса” заради серията от успешни филмови продукции.

Елизабет Тейлър
Със Спенсър Трейси в Бащата на булката (1950).

През 1949 г., когато е 17-годишна, дори се появява на корицата на престижното списание Time. Там за нея пише, че е лидер сред бъдещото поколение холивудски звезди: “бижу с огромна цена, истински сапфир“. Изобщо, животът ѝ върви по план.

Филмова кариера

През 1950 г. Лиз Тейлър официално влиза в света на възрастните. Веднъж, защото става на 18 години и второ, защото започва да получава роли, които завинаги скъсват с имиджа ѝ на дете-звезда. Един след друг се нижат хит след хит и всичките – с нейно участие в партньорство с огромни имена в кино историята:

  • Елизабет Тейлър
    Елизабет Тейлър с Монтгомъри Клифт в Място под слънцето (1951).

    Бащата на булката (със Спенсър Трейси и Джоан Бенет, 1950),

  • Място под слънцето (с Монтгомъри Клифт, 1951),
  • Последният път, когато видях Париж (по разказа на Франсис Скот Фицджералд, 1954)
  • За ролята ѝ в Гигант (с Рок Хъдсън и Джеймс Дийн, 1956) критиката я определя като “едно от най-големите съкровища на филма”. И се изказват, че играта ѝ е “изненадващо умна”.

През 1957 г. се снима във филм за гражданската война, който се очаква да бие всякакви рекорди по продажби и макар това да не се случва, Елизабет Тейлър получава първата си номинация за Оскар. През 1958 г. дамата с виолетовия поглед изиграва една от най-големите си роли, за която след време ще каже, че е върхът в кариерата ѝ. Става дума за Маги в Котка върху горещ ламаринен покрив по Тенеси Уилямс. През следващата година се снима в още една класика по Тенеси Уилямс – Внезапно, миналото лято (1959). А през 1960 г. идва и първият ѝ Оскар – за участието в Бътърфийлд 8.

Елизабет Тейлър
Лиз Тейлър в ролята на Клеопатра.

След първата толкова престижна награда идва ред и на първия буквално чупещ-всякакви-рекорди филм.

Клеопатра

Историческият филм прави Елизабет Тейлър по-известна от всякога преди. Тя е първата актриса в историята, която получава възнаграждение от 1 милион долара. Само за тази роля! Вероятно обаче сумата е набъбнала неколкократно (говори се, че стигнала до 7 милиона долара), заради множеството отлагания и забавяния в снимачния процес. Освен това получава и правото на 10% от приходите. А самият филм чупи рекорда за най-скъпа продукция до този момент. Разходите по него надхвърлят 44 милиона долара, които преизчислени към 2016 г. се равняват на 344 милиона днешни.

Продукцията е скъпа, постоянно изоставаща и пълна със скандали, предимно заради извънбрачната връзка на Тейлър с нейния екранен партньор Ричард Бъртън. В тази връзка списание Тайм пише, че “това е най-обсъжданият филм на всички времена, още от заснемането си“.

Елизабет Тейлър Ричард Бъртън
В зората на легендарната си любов – Тейлър и Бъртън.

Снимките започват в Англия, но спират многократно заради лошото време и разклатеното здраве на Елизабет Тейлър. Тя се разболява от пневмония и се стига до необходимостта от извършване на трахеотомия. В някои от кадрите на филма дори се забелязва белега от тази интервенция, която е била буквално животоспасяваща за звездата. А някои медии по това време даже спекулират, че Тейлър е починала.

В момента, в който актрисата се стабилизира, снимките са преместени в Рим, а режисьорът и актьорът, играещ главната мъжка роля на Марк Антоний, са сменени. Тогава именно на сцената излиза Бъртън. Двамата с Елизабет Тейлър се влюбват буквално от пръв поглед. И впоследствие се женят цели два пъти. Но това е тема на друг разговор. В крайна сметка снимките на Клеопатра приключват успешно през 1962 г. – цели две години след началото им.


Във връзка с историята на египетската царица вижте още каква е истината за смъртта ѝ


Елизабет Тейлър
Ричард и Лиз.

Клеопатра се превръща в хит, но въпреки това са нужни няколко години, преди да си изплати инвестицията. За тази продукция са похарчени, както споменахме, около 44 милиона долара и това едва не води до фалит филмовата компания 20th Century Fox, която го продуцира. Все пак първоначалните разчети са били за едва около 2 милиона долара.

Критиката пък не е особено ентусиазирана. Напада Тейлър, че е възпълна за ролята, а гласът ѝ – твърде писклив. Самата звезда след години признава, че изобщо не се харесва в тази роля и за нейно съжаление монтажистите са отрязали точно сцените, които са правели образа ѝ завършен.

Елизабет Тейлър
Елизабет Тейлър като Вирджиния Улф.

Страстната и на екрана, и в живота двойка Тейлър-Бъртън заснема още няколко филма заедно. Най-важният от които е Кой се страхува от Вирджиния Улф (1966), спечелил на Лиз втория ѝ Оскар. В този филм тя прави изключително впечатляваща роля на пълничка и вечно пияна истеричка, съпруга на професор-алкохолик (Бъртън). “Жена, която е влюбена в съпруга си, но не знае как да му го покаже“, по думите на самата актриса. За тази роля хубавата

Елизабет Тейлър напълнява, слага перука и с порядъчно количество грим прави лицето ѝ да изглежда застаряващо

Контрастът с образа ѝ в публичното пространство е поразителен. Това е роля, с която до края на живота си заслужено ще се гордее. И дори ще казва, че от всички тя ѝ е била най-любима.

Елизабет Тейлър
Елизабет Тейлър към края на кариерата си. By photo by Alan Light, CC BY 2.0, Link

През следващите години кариерата ѝ е на приливи и отливи. Ту във висините, ту на дъното. Партнира си все така с големи имена като Миа Фароу, Уорън Бийти, Майкъл Кейн. През това време се редуват скандали със здравословни проблеми, бракове с раздели. Все пак, Лиз остава на сцената. Намира реализация в различни театрални и телевизионни продукции. За последен път играе през 2007 г. на събитие, посветено на борбата със СПИН на филмова къща Paramount Studios.

На 75-годишна възраст тя най-сетне слиза от сцената и през последните години от живота си се посвещава на благотворителна дейност и борба с множество здравословни проблеми. Към първоначално диагностицирания диабет се прибавят проблеми със сърцето, както и смяна на две ребра. После се налага да ѝ бъде отстранен мозъчен тумор.

На 23 март 2011 г. някогашното дете-звезда с виолетовия поглед най-после се отказва от борбите и земните страсти. А малко след смъртта ѝ синът ѝ Майкъл Уайлдинг казва: “Майка ми беше изключителна личност. Живееше на пълни обороти, с огромна страст, чувство за хумор и любов…


Вижте още за Лиз Тейлър между любовта, страстите и разделите

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: Елисавета Багряна – Моята песен
Следваща статияЛиз Тейлър между любовта, страстите и разделите
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор