Легендите зад култовата прическа на принцеса Лея

0
принцеса Лея
Лукас твърди, че се вдъхновява за нея от революционерките в Мексико, но феновете намират други следи.

Ако не се сещате коя е прическата или, още по-лошо – коя е принцеса Лея, ви е простено само ако сте извънземно, корабокруширало на Земята! Дори да не сте гледали и епизод от сагата Междузвездни войни, през последния месец поне трябва да сте чули все отнякъде за Кари Фишър. Покойната актриса, която почина през декември заради проблеми със сърцето, играе принцеса Лея в оригиналната трилогия на Джордж Лукас. Появява се и в продължението Междузвездни войни 7: Силата се пробужда.

Покрай тази новина, ден след която научихме и за кончината на майката на Фишър – актрисата Деби Рейнолдс, една визия се въртеше по телевизията, онлайн и печатните издания:

принцеса Лея с перфектно навитите опашки

Или по-точно кокчета. Макар че нито една от двете думи не е достатъчно описателна, за да пресъздаде ефектната визия на междузвездната героиня.

Разбира се, Кари Фишър е много повече от една прическа. Много повече е и от ролята, която получава едва 19-годишна.

Ала има нещо зад тази визия, която се появява само в първия филм от сагата на Лукас и все пак дори днес е копирана от толкова жени и момичета по света. Откъде идва вдъхновението за нея? Още повече, че според Брандън Ейлинджър,

автор на костюмите в Междузвездни войни

опашките ала канелни пръчици не са били част от концепцията при предварителната подготовка на оригиналната трилогия.

принцеса Лея
Участници в Мексиканската революция, 1910 г. Снимка: kitbashed.com

В интервюта по-късно Лукас обяснява, че заимствал идеята от мексиканските революционерки от началото на XX век – така наречените солдадерас. “Използвах примера на защитничките на Панчо Виля, един от водачите на Мексиканската революция”, казва режисьорът пред сп. Тайм през 2002 г. “Джордж не искаше типична принцеса, искаше боец”, обяснява Фишър пред BBC 25 години по-рано, в далечната 1977 г.

Има само един проблем в тези твърдения.

Революционерките в Мексико

не са оформяли косите си в такъв вид. Установяват го и феновете, които поддържат сайта Kitbashed, информиращ за всичко около сагата. В негова публикация датчанинът Майкъл Хайлеман тръгва по следите на легендарната прическа на принцеса Лея. И публикува снимки от времето на Мексиканската революция. Без филмови прически, естествено.

“Как си представяте бунтовничките да имат време да разделят и оформят косите си в нещо, което дори с днешните продукти и технологии е трудно постижимо?“, пита Майкъл и припомня, че тези жени са водели истинска война.

принцеса Лея
Дамата от Елче: богиня или обикновена иберийска жена? Снимка: Following Hadrian via Foter.com / CC BY-SA

Мистериозната дама от Елче

Други фенове откриват вдъхновението за култовата прическа на принцеса Лея в… Испания. Представяме ви Дамата от Елче! Прочутата статуя датира от V-IV век пр.н.е. Открита е в град Елче, в испанската провинция Аликанте, преди повече от век и оттогава насам не дава покой на археолозите. Коя е тя? Богиня или обикновена жена от племето Ибери?

Каквато и да е истината, приликата с филмовата визия е достатъчна, за да привлича фенове на сагата към Националния археологически музей в Мадрид.

И още едно предположение за вдъхновението на Лукас: най-древната цивилизация на Америка –

индианците Хопи

И по-точно, на жените от него. Макар че и мъжете от аризонското племе носели такива прически по време на ритуалните танци. Сложни за изработка, тези опашки се правели от майка на дъщеря. Включвали пръстеновидна дървена форма, използвана за основа, около която се увивала косата и която била отстранявана в последствие. Такива прически били типични за младите жени и символизирали плодовитостта им.

принцеса Лея
Сравнение между момиче от племето Хопи и Падме от Междузвездни войни.

Според по-наблюдателните фенове на Междузвездни войни обаче прическата на принцеса Лея не е съвсем същата. Тази на Падме Амидала (изиграна от Натали Портман) много повече се доближава до вида на индианците Хопи.

По стъпките на Коко Шанел

Финала запазихме за по-близкото минало. Отново говорим за война (Първата световна) и за филмова мода! Първите 20 години на ХХ век тъкмо са отминали. Тогавашните актриси, а също и кралицата на модата – Коко Шанел, успешно налагат късата коса и най-вече карето.

принцеса Лея
Прическа “слушалки” от 20-те г. на ХХ в.

А на онези дами, на които им е жал да отрежат дългите си гриви, им остава да прибегнат до хитрост. Те сплитат косите си на по две плитки, които навиват в кръг край ушите си. Откъдето идва и името на този стил: слушалки.
Ироничното е, че вместо да се вслуша в съвета на майка си – да внимава с ролите, които изискват шантави прически, Кари Фишър избира да сложи тъкмо “слушалки” на главата си.

И така се ражда принцеса Лея!

Актрисата ненавиждала прическата. И как да я харесва, като 2 часа от всеки снимачен ден отивали за направата ѝ! Така че, ако случайно сте се вдъхновили от нея, или от която и да е легенда зад историята ѝ, нека Силата бъде с… фризьора ви!

Прочетете още… 10 златни цитата от голямата Коко Шанел

СПОДЕЛИ
Предишна статияНа какво могат да ни научат децата?
Следваща статияКлиментина и нейните портрети от дрехи
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор