Вижте уникални български филмови плакати отпреди 1944 г.

0

Най-голямата колекция от филмови плакати в България се намира в Шумен и съдържа над 3 хил. уникални афиша. Как и кой събира тази феноменална за страната ни сбирка ще ви разкажем в редовете по-долу. А за десерт сме ви подготвили страхотна селекция с някои от най-интересните плакати от нея.

Как започва всичко?

Преди няколко дни ви разказахме за родения в Шумен фотограф Марк Маркарян. През 1937 г. Маркарян заедно с приятеля си от детинство Ростислав Бакалов (1912-1992) основават кинокомпанията RosMark Film, като по този начин сбъдват детската си мечта да снимат филми.

В следващите години Бакалов изминава пътя от обикновен кинолюбител и художник-плакатист до директор на киносалон и летописец на седмото изкуство в Шуменския край. Бакалов е създател на киноклуба в Шумен, както и на уникалното ръкописно списание Киновести. Автор е на документалната книга Някога на кино в Шумен.

През годините Бакалов също така успява да събере

най-голямата колекция от филмови плакати в България

която се състои от над 3 хил. афиша. Днес колекцията се намира във фонда на Регионалния исторически музей в Шумен.

И както ви бяхме обещали в началото, в галерията по-долу ви очакват 65 плаката от уникалната колекция на Ростислав Бакалов – при това на филми, произведени и разпространявани у нас преди 1944 г.! Ако искате да разберете повече за този интересен и отдаден на киното българин, гледайте и филма за него – Пленникът на седмото изкуство (1977).

Отговор