Как да не прегорим, живеейки в България

Професионалното прегаряне е сериозен проблем в световен мащаб. И ако мнозина вярват, че това не ги засяга, ще им кажа: Щом сте живи и ходите на работа, това касае и вас

прегаряне
Професионалното прегаряне е сериозен проблем в наши дни

Всички прегаряме, страдаме, боледуваме, остаряваме и умираме. Разочарованията, натискът, разпределянето на ролите в живота без наше участие са основата на усещането за изпепеляване, прегаряне и загуба на илюзии. А да загубиш илюзиите си е отрезвяващо и порастващо, но и доста разочароващо, депресивно и разболяващо.

Често се говори за професионалното прегаряне по начин, който не се свързва с нас и ние бързо можем да решим, че това не ни засяга. Искам да ви кажа, че щом сте живи и ходите на работа ви засяга.

пламък
Пламъкът на професионалното прегаряне засяга всички сфери на личния ни живот.

Професионалното прегаряне (burn out)

е състояние на духа, което не е лишено от външни причини, но е преживяване лично и засягащо цялото ни същество, а не само професионалния ни образ. Прегарянето е синдром, който ни засяга в цялост и не прощава на нито една сфера от личния ни живот.

Да прегориш е загуба на вярата в самия себе си и собствените си сили.

Наивно е да смятаме, че има рязко разграничение между личния, професионалния и социалния ни живот. В която и плоскост да функционираме, го правим с качествата на своята личност, където и да “закъсаме”, то е свързано с нашата личност. Със своята личност влизаме в проблемите и празниците на живота.

На много живеещи извън България им се струва, че прегарянето е широко разпространено у нас и ние сме жертва на условия, събития и родни политики. Това е вярно, но не е цялата истина. Всъщност това е проблем навсякъде по света, при това сериозен.

За мен днес големият въпрос не е защо и как прегаряме в работното си ежедневие, а как да не прегорим, живеейки в България? Проблемът не е само в ниската заплата, високите цени, отсъстващата “социална справедливост”. Драмата е в

липсата на отношение към себе си, собствените сили и самооценката

която изграждаме.

Имаме склонност да натрупваме умора в живота си, а да нямаме време и потребност за истинско разтоварване. Типично е за българите да не се грижим за собствената си профилактика и вентилиране на умората.

Вижте още: Психично здраве = здрав разум

забавления
Хубавите моменти и забавленията имат временен ефект.

Стресът, разочарованията, негативните ефекти на живота се превръщат в токсини. Всички вече са наясно, че непреработеният стрес рано или късно ни сяда на гърба. Да, ние сме тяло, но управлявано от своите емоции. Хубавите трапези, алкохолът, адреналинът и забавлението смазват “износването”, което предизвиква животът, но ефектът е временен.

Проучвания правени сред българската популация сочат средни нива на прегаряне и загуба на емоционална чувствителност. Правил съм тренинг за превенция на професионалното прегаряне сред стотици учители и хора от различни възрасти и професии. Усещането ми е, че болшинството развиват умение да се самопозитивират или с други думи – не са напълно честни в самооценката си за степента на изгаряне, загубата на илюзии и симпатии към другите.

А характерни за синдрома на прегаряне са именно загубата на илюзии и развитието на циничност към хората около нас.

скок
Човек трябва да се грижи за хигиената на психиката си, така както се грижи за чистотата на тялото си. Да работи, да се забавлява, да се социализира, но и да си дава почивка.

Драмата гравитира между две основни житейски енергии – мъдростта (знанието) се изправя срещу състраданието (чувствителността). Колкото по-знаещи ставаме, толкова по-лесно губим чувствителност към тези, които са по-неопитни и още не знаят. Но ако прекалим със своята състрадателност и чувствителност, рискуваме да станем твърде сълзливи и меки. Пътят е в синхрона между мъдрост и позитивни чувства към другите. Това е ключът към здравословния вкус на живота.

Естествено, ние сме представители на единствения вид на тази планета, който има проблем със собственото си съществуване и затова е важно да се борим за психичното си здраве. Нуждаем се от лична психохигиена. Така както мием тялото, зъбите и косата си, така

трябва да “измиваме” от себе си стреса, разочарованията и нерационалните очаквания

За да се предпазим от прегаряне, има едно важно условие. И то е да разберем какво ни понася да правим, къде са силните ни страни и колко можем да носим. Важно е да знаем кое и в какви количества ни действа добре. Защото силата на измисленото позитивно мислене не е достатъчна да компенсира слабостите ни и не всеки иска да познае себе си.

За да съм по практичен, ще ви посъветвам: не пренебрегвайте твърде дълго своите желания, играйте, движете се и се забавлявайте, така както обичате, но се грижете и за ума си. Добре е тялото да бъде доволно, но най-хубаво е когато ума е доволен!


Прочетете още… Живот без стрес в София. Има и такъв вариант

1 КОМЕНТАР

Отговор