Зимно SPA-сение: 10 любими места в България

Вижте къде са едни от най-приятните открити минерални басейни в страната ни

0
SPA
Аква клуб "Котвата" в Сапарева баня

Някои търсят SPA-сение от студа, като отлитат на юг. Онези от нас, които не можем да си позволим всяка зима билет до топла дестинация, извършваме обратното движение. Вместо да отлитаме, потъваме. Надълбоко в минералните води, които често са само на час-два разстояние. Където и да се намираме в България.

Защото страната ни е истински рай, когато говорим за термални води. Осеяна е с такива находища. И не, дори нямаме предвид най-известните ни курорти като Девин, Хисаря и Велинград. А онези, които все още не са така масово застроени. И които предлагат

SPA-сение не къде да е, а навън

Сред природата.

Под открито небе е истинското здраве чрез вода (каквото е оригиналното значение на латинската фраза salus per aquae, която съкращаваме със SPA). Там, където стените не преграждат гледката към снежните шапки на планината. Където можем да попием без страх от студа всяка пухкава снежинка. И където парата над водата е най-автентична тъкмо заради минусовите температури на въздуха.

Вече нямате търпение да стигнете до там? Запасете се с карта на България. Предлагаме ви не едно, а 10 места – любими или препоръчани от приятели, за горещо (и здравословно!) накисване. Днес се потапяме в първите 5 от тях:

1. Сапарева баня

На час път от София ще откриете всичко накуп! SPA и рехабилитационни процедури. Близост до ски пистите на Паничище и Рилски езера, включително и опции за чудесен фрирайд. И не на последно място – туристическа атракция: единственият гейзер в континентална Европа. Че и най-горещият, със своите 103 градуса.

На разположение на SPA любителите е както старата градска баня, така и по-новите лечебни заведедния. А също и частни SPA хотели и центрове.

Нашият фаворит обаче е Котвата – заради това, че разполага с комплекс от открити басейни. Те са с различна температура на водата и позволяват контрастно редуване, топене в солена вода и дори сауни с изглед към планината.

Онова, което да запомните: тук водата е най-горещата и една от най-лековитите в България. Използвала се е още преди 6 хил. години (древното име на града е Германея). Днес върши работа и за отопление на няколкото обществени сгради, а според непроверена шега местните варят картофи направо в нея.


Вижте още Панчарево, но от птичи поглед


2. Баня, Разложко

Баня е не само уточнение към имената на някои местности с находища на минерална вода – като при Сапарева баня, но и име само по себе си. На поне две населени места, които привличат SPA ценителите. Да поговорим първо за разложкото…

Разположението на селцето е уникално – в котловината, сгушена между Пирин, Рила и Родопите. На 5 минути е от Банско и Разлог, съответно – и от едни от най-добрите ски писти у нас. Макар че по-важни и от пейзажа, и развлеченията са лечебните свойства на водата. Къпането в нея се отразява добре на костите и ставите, нервната система и кожата.

Проучване сред приятели ни насочи към три места в селцето: SPA хотел Римска баня (със закрит басейн), комплекс Изгрева и изпробвания вече Аспа Вила. Вторият разполага с един голям и два по-малки басейна на открито, с различни температури (38-40 градуса). Бонус съвет от нас: опитайте вкусните гозби и домашната ракия в механа Чичовци. Благодарностите – после!


3. Баня, Карловско

Лесно ще намерите градчето – на 50-на км от Пловдив и на 15-на от Хисаря. Местните отдавна са свикнали да се къпят на открито. Старата парилка навремето била с две отделения, едно за пране и едно за къпане. И в зората на соца жените се излягали в каменните корита за пране, сякаш са във вана.

Сега обаче спортната база и басейн наблизо са закрити. И посетителите се насочват към балнеохотел Царска баня. Има защо! 18-метров басейн със зони за деца и с джакузи, както и т.нар. топило – с 40-градусова вода, ще ви сгреят така, че ще се нуждаете от почивка на минусовите температури извън басейна.

Важно за здравето: тукашната вода повлиява успешно заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и гръбначния мозък.


4. Старосел

Име, което вече свързваме не само с хубавото вино, но и с геотермалната вода, извираща край село Красново. Отведена до винен и SPA комплекс Старосел, в полите на Средна гора, водата изпълва басейните му – вътрешен (споменаваме го и заради архитектурата му) и вънешен (с температура от 37 градуса). И с лечебните си свойства, които помагат за възстановяване на травми на опорно-двигателния апарат. Да не пропуснем и сауната, парната баня и вътрешното и външно джакузи.

Обърнете внимание на: винотерапията! В бъчва, винен пилинг или различни тракийски ритуали, сега ви се е паднало да се поглезите като жените от древни епохи.


5. Долна баня

Освен Сапарева баня, на час път от София е още една баня. Комплексът в нея, който през зимата предлага външни басейни (джакузи, детски и плувен) носи името на градчето – Долна баня. Минералната им вода се използва за лечение на кожни и ревматични заболявания, сърдечно-съдови, дихателни и храносмилателни проблеми, както и за укрепване на нервната и половата системи.

Къде какво още можете да лекувате? Или просто да релаксирате! SPA пътешествието ни скоро продължава, с още 5 места за зимно SPA-сение под открито небе.


Прочетете още… кои са 5 от най-уютните хижи и ваканционни къщи в България

СПОДЕЛИ
Предишна статияМоята среща с Татяна Лолова – един великански човек
Следваща статияМодерните хора: Чедата на 21-ви век
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор