Зигмунд Фройд: Никоя параноя не е безпочвена

Зигмунд Фройд
Зигмунд Фройд - бащата на психоанализата.

Бащата на психоанализата. Най-често така е определян австрийският невролог и психолог Зигмунд Фройд. И това никак не е случайно. Заравяйки се дълбоко в тайните на човешкото съзнание и подсъзнание и работейки с някои от най-известните си колеги по това време, Фройд достига до цялостно преосмисляне на психичните процеси и състояния у хората. И най-вече на идеите за несъзнаваното, сънищата и неврозата. А тези му нови открития го довеждат до съвсем нов тип терапевтична техника в психологията, която той самият разработва – психоанализата.

Последователите на Зигмунд Фройд 

(които са наистина страшно много) постепенно доразвиват новата техника и тя успешно се разпространява из цяла Австрия. От там прескача пределите на родината си и достига Швейцария и Германия. А по-късно – Франция, Англия и САЩ. Въпреки многото противници и критици на метода на Фройд, той все пак успява да се наложи и да се превърне в неоспорима практика по целия свят.

Името си официално психоанализата получава през 1896 г. Новият метод включва в себе си редица хипотези и концепции, възприети или разработени от Фройд. Основна сред тях е самата техника на лечение, която той разработва съвместно с колегата си Йозеф Бройер. Други основни концепции са хипотезата за несъзнателното, за изтласкването, защитните механизми, нарцисизма, Аза, идеалното Аз, както и метапсихологични идеи, като психосексуалното развитие, едиповия комплекс, кастрационния комплекс. Сигурни сме, че сте чували и знаете какво представляват поне част от изброените явления.

Зигмунд Фройд
Фройд се ражда и израства в еврейско семейство.

Зигмунд Фройд се ражда на 6 май 1856 г. във Фрайберг, част от тогавашната Австрийска империя, и на територията на днешна Чехия. Бъдещият учен се появява и

израства в еврейско семейство

за което обаче няма много запазени сведения. Знае се, че баща му е бил търговец на вълна и че е имал 2 други деца – от предишни бракове. Зигмунд е първото дете от брака му (втори или трети по ред) с Амалия Натансон. Двамата по-късно стават родители на още 5 момичета и 1 момче.

Според неговия биограф Анри Еленбергер, „животът на Фройд е пример за постепенно обществено издигане от долната средна класа до най-висшата буржоазия“. Макар да е обрязан още при раждането си, Зигмунд Фройд не е възпитаван в строгата еврейска традиция по-късно. Получава образование, отворено към философията на Просвещението (духовно движение, обхващащо периода от края на XVII до началото на XIX век). И научава няколко езика.

Когато идва време да постъпи в университет, Зигмунд Фройд е доста разколебан относно желанията си, свързани с професионалната му реализация. Първоначално се впуска в дебрите на правото, но за кратко. След това решава да се заеме с изучаването на животинския свят и се насочва към зоологията. Също за кратко. В крайна сметка

решава да учи медицина

и от там започва истинското му призвание в живота. Да се занимава с хората и техните проблеми, за които да открива лесни и ефикасни решения. Както във физически, така и в психически план.

Бащата на психоанализата напуска този свят на 23 септември 1939 г. Но творенията и разработките му в психологията и психоанализата остават безсмъртни и носят славата му и до днес.

Днес в Lifebites.bg ви предлагаме 22 цитата на незабравимия Зигмунд Фройд относно виждането му за хората и техния вътрешен свят. Вероятно чрез тях ще си спомните с изненада колко прав наистина е бил този човек.

Фройд
Фройд и съпругата му Марта.

“Всеки човек има желания, които не споделя с другите, и желания, които дори не признава пред себе си.”


“Когато ме критикуват, мога да се защитя, но пред похвалите съм безсилен.”


“Ти не преставаш да търсиш сили и увереност навън, а трябва да търсиш в себе си. Защото те винаги са били там.”


“За нещастие, потиснатите емоции не умират. Те са заставени да замълчат. Но вътрешно продължават да влияят на човека.”


“Колкото по-безупречен е човек външно, толкова повече демони има вътре в него.”


“Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.”


“Повечето хора в действителност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а хората се страхуват от нея.”


“Никога не сме толкова беззащитни както тогава, когато обичаме, и никога толкова безнадеждно нещастни, както когато изгубим любовта.”


“Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам.”


“Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате – това сте вие в миналото. И единственият, от когото трябва да сте по-добри – това сте вие сега.”


“Задачата човекът да е щастлив не е влизала в плана за сътворението на света.”


“Преди да диагностицирате у себе си депресия и ниска самооценка, първо се уверете, че не сте заобиколени от идиоти.”


“Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти.”


Фройд
Зигмунд Фройд дълго се лутал, докато избере какво да следва.

“Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията.”


“За сексуално отклонение може да се счита само пълното отсъствие на секс, всичко останало е въпрос на вкус.”


“Нищо в живота не излиза толкова скъпо, както болестта и глупостта.”


“Никога една параноя не е напълно безпочвена.”


На човек е присъщо да надценява и да иска това, което не може да достигне.”


“Този, който обича много жени – познава жените; този, който обича една – познава любовта.”


“Голяма част от това, което е реално вътре в нас – не се осъзнава, а това, което се осъзнава, е нереално.”


“Човек никога не се отказва от нищо, просто заменя едно удоволствие с други.”


“Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: “Какво иска една жена?”


Вижте още: Ана Фройд: Изгубената дъщеря на Зигмунд

2 КОМЕНТАРА

Отговор