Голямото отслабване. 44 килограма по-малко

Как се свалят 44 килограма за малко повече от една година? Една истинска история за едно смело момиче.

отслабване - преди и сега
Така изглежда огромната промяна за Ралица и нейния външен вид.

Няма лесно отслабване! Всички, които са се борили с излишните килограми някога ще потвърдят това.

Ето как започва днешната история: Номер 9 – Екатерина Ангелова. Номер 20 – Ралица Василева. Чудни ученически години бяха. Още помня как тайно се надявахме учителят по история или физика да избере който и да било друг номер за изпитване само не и нашия…

Раличка седеше на първия чин. Винаги съм я намирала за много позитивен човек, въпреки че не “движехме” заедно. Тя беше доста пухкава по онова време, но някак си просто

я приемахме такава, каквато е

На никого не му правеха впечатление килограмите ѝ (които не бяха малко), изглеждаше приветлива, вечно усмихната и хубава, по свой собствен начин.

Преди няколко дни, докато се ровех във Фейсбук, попаднах на един колаж от снимки, който буквално ме разтърси. Видях, че нашата пухкава приятелка Ралка направо се е стопила. Сякаш беше излязла от някое предаване за пълна промяна. Беше свалила 44 килограма от теглото си!
Разликата във външния ѝ вид беше толкова голяма, че не се стърпях да я питам как и защо ѝ се е случила тази трансформация. Как е успяла да свали толкова много килограми и как се чувства сега?

отслабване
Така изглеждаше Раличка преди.

Може би очаквате да прочетете поредната история за едно закръглено момиче, което цял живот се е борило с излишните килограми и най-накрая е успяло да се справи с тях. Но не!

Историята днес е малко по-различна

Ралица никога не е страдала от комплекси за теглото си и не се е чувствала нещастна поради факта, че е пълна. Приемала се такава и това тяло било нормално за нея, тъй като никога не е била слаба, както самата тя разказва.

Преди 5-6 години все пак решава да се пробва да отслабне. Успява да свали цели 20 кг. „Свалих 20 килограма за около 50 дни и после си ги качих, плюс още 10 отгоре без никакъв проблем…“ – с типичното за нея чувство за хумор споделя Ралка, но в действителност това си е един доста сериозен проблем за хората, които се борят с излишните килограми. В повечето случаи свалянето им е по-лесно, отколкото да успееш да ги задържиш след края на диетата.

След този неуспешен опит нашата героиня решава да остави нещата такива, каквито са и да продължи да се радва на живота както тя си знае – без диети и без стремежи да отслабва, докато един ден не

разбира, че здравето ѝ е разклатено

заради наднорменото тегло. Това става ясно, когато получава резултатите от профилактичните си изследвания при личната лекарка. Разказва ми, че имало доста големи отклонения от нормите. За някои от проблемите дори се налагало да пие лекарства в продължение на няколко години. Всичко вследствие на многото килограми. Имала завишени нива на кръвната захар, холестерола, триглицеридите и т.н.

Когато видях резултатите жестоко се шокирах. Казах си: „Аз съм до тука“. Спирам да ям боклуци, да пия газирани напитки, да ям сладкиши… Купих си един кантар и се премерих. Бях точно 122 килограма“ – спомня си Ралка.

Именно това е моментът – 20 март 2015 г. – когато тя решава да преобърне живота си на 180 градуса и да промени съдбата, хранителните навици и начина, по който цял живот е изглеждала. За малко повече от 1 година

успява да свали 44 килограма

Общо взето, всички диети, които съм спазвала до този момент са базирани на принципите на разделното хранене” – споделя тя.

Според тях не бива да се смесват протеини с въглехидрати, както и плодовете трябва да се ядат самостоятелно – да не се смесват с нищо друго. За сметка на това всичко може да се комбинира със зеленчуци.

През месец май (миналата година) нещата продължават така:

След това реших да пробвам 90 дневната диета. Тя се оказа много добра, много приятна диета, при която не се гладува, а в същото време има ефект” – разказва Ралка и обяснява, че се чувствала изключително добре през 3-те месеца, в които спазвала режима. Резултатът бил още 13 – 14 кг. надолу.  Признава си, че имало моменти, в които е нарушавала правилата на диетата, но рядко и само с повод – рождени дни, събирания с приятели и други, и констатира:
Направо си е изнервящо да отидеш някъде, да наслагат пред теб толкова много вкусотии и ти само да стоиш и да гледаш. Изнервящо е и не се чувстваш като хората. А и като почнат постоянно да те канят, да те гледат накривоТака че понякога е по-добре е да си вземеш или направо да си се наядеш…”

Но това удоволствие все пак идвало с цена – по-стриктен режим и по-малко храна през следващите 2-3 дена. Любимият ѝ ден, както вероятно се досещате, бил въглехидратният. При него дори се разрешавали до 200 гр. сладкиши от “най-вредните и забранените” – сладолед, кекс, торта. Според Ралка, проблемите на хората с наднорменото тегло се дължат на факта, че не се хранят правилно, а не на това, че ядат твърде много.

Ралица преди да отслабне.
Ралица преди да отслабне.

След изтичането на третия месец, започнала т.нар. 90 дневна почивка, която е нещо като захранване и се прави с цел да не си върнеш свалените килограми отново.

[Вижте още: 5 неща, които не бива да ядем]

В момента Ралица е 78 кг. Споделя, че не е била толкова откакто била на 11-12 години. Сега не се храни по определена програма, но е запазила много от вече изградените от диетите навици. Стреми се калориите, които приема да са съобразени с тези, които изразходва и внимателно следи да не надвишава определени количества. Храни се здравословно и повечето пъти сама приготвя ястията си вкъщи. Тъй като спряла да си купува готови неща, открила една нова своя страст – готвенето.

Истинският ефект, ако искаш да сваляш килограми, идва когато изключиш захарта от менюто си” – от личен опит е разбрала нашата героиня.

Сладкишите, които сама приготвя, подслажда с мед или плодове. Казва още, че е разбрала, че вкусът на човек се променя с времето и ако започнеш да ядеш нови, по-здравословни храни, дори да не ти харесват в началото, постепенно ще свикнеш с вкуса им и дори ще ги заобичаш. Знае, че за да поддържа формата, която е постигнала не бива да се отпуска и трябва всеки ден да внимава за това с какво се храни.

Интересно ми е как се отразява на човек една толкова грандиозна промяна. Питам я как се чувства сега, когато е с 44 кг. по-малко!

промяна
Днес Рали е като героиня излязла от предаване за пълна промяна.

“Харесвам се повече. Сега ми е много по-леко. Високото кръвно и другите ми здравословни проблеми изчезнаха след като отслабнах. Вече мога да си купувам дрехи от нормалните магазините, което не беше възможно, докато бях пълна.”

Да, хубаво е да се харесаш, когато се погледнеш в огледалото. Ралка не крие, че сега се чувства по-уверена, красива и лека. А хората, които не са я виждали скоро буквално не могат да я познаят, когато се разминават с нея по улицата. Любимият ѝ шоколад и “всичко тестено” все още ѝ липсват, но знае че е важно да се лишава от тях, ако иска да се чувства по този начин.

“В момента се чувствам по-красива, личното ми самочувствие (в добрия смисъл на думата) се подобри, но отвътре не съм се променила. Отвътре съм си същият човек” – споделя тя.

На следващата страница можете да видите една от любимите домашни рецепти на Рали, която всеки бързо и лесно може да си приготви вкъщи.

[Прочетете още… Андриан Аспарухов: Как силната воля преобръща живота]

Отговор