6 български величия с името Георги

Георги

Шест като 6-ти. Една прекрасна дата – 6-ти май – Гергьовден. Това е денят на Свети Георги Победоносец и официален празник на храбростта и Българската армия. Също почитан и като ден на овчаря.

И не само, че поводите да празнуваме на 6-ти май са толкова много и разнообразни, но това е и един ден в средата на пролетта. Всичко се раззеленява, природата се пробужда, а слънцето и усмивките на лицата ни достигат своеобразен връх, след дългите зимни месеци, покрити със студ, облаци и (понякога) сняг. Поне така стоят нещата по принцип.

Георги!

Не може да нямате поне 2-3 приятели или поне познати, носещи това звучно българско име. От години то оглавява класациите за най-често срещано мъжко име в България. На второ място се нарежда Иван, а най-разпространеното женско име си остава Мария, сочат статистиките.

Днес, заради празника, а и заради самите хора споменати в този материал, в Lifebites.bg решихме да ви припомним шестима от най-великите българи на всички времена, носили името на Св. Георги Победоносец.

Георги Парцалев

Георги Парцалев е обявен за комик номер 1 на България
Георги Парцалев е обявен за комик номер 1 на България

Ако сте родени преди 1990 г. (пък и след това) няма как да не знаете кой е великият театрален и киноактьор Георги Парцалев. Той е изиграл едни от най-запомнящите се роли на всички времена и е обявен за комик номер едно на България. Георги Парцалев е любимец на поколения българи. Сред най-запомнящите се роли на актьора попадат участията му във филмите: С деца на море, Кит, Петимата от Моби Дик, Сиромашко лято, Баща ми бояджията, Два диоптъра далекогледство и много други.

В свое интервю пред Кеворк Кеворкян, Парцалев признава, че въпреки безспорния му актьорски талант има едно

нещо, което така и не може да направи на сцената

– да се смее гласно, ако не му е наистина смешно. И обяснява, че за разлика от повечето актьори не владее разновидностите на изкуствения театрален смях. За да се смее на сцената и да е органичен, трябва да успее да се разсмее искрено.

Големият български актьор е роден на 16 юни 1925 г. в град Левски. Умира на 31 октомври 1989 г., на 64-годишна възраст. Като причина за неговата смърт официално е посочена левкимията.


Георги Аспарухов – Гунди

02
Гунди е обявен за най-добрия български футболист на XX век

Легендарният български футболист Георги Аспарухов – Гунди е един от малкото играчи на Левски, които са еднакво обичани, както от сините фенове, така и от всички останали, независимо от тяхната клубна принадлежност, заради неговите завидни качества и изключителен талант, които демонстрира на терена.

Георги Аспарухов е признат за
най-добрия български футболист на XX век
.

Великият Гунди е изиграл 247 мача (200 за Левски и 47 за Ботев – Пловдив), в които е вкарал общо 150 гола за първенството на страната; 36 мача (28 за Левски и 8 за Ботев) за Купата на България, както и 50 футболни срещи с екипа на националния отбор, в които е отбелязал 19 гола. Аспарухов е сред малцината български футболисти успели да отбележат гол на Англия на стадион Уембли. Българинът е участвал на 3 световни първенства –  Чили – 1962 г., Англия – 1966 г. и Мексико – 1970-та.

Роден е на 4 май 1943 г. На 30 юни 1971-ва Георги Аспарухов загива в автомобилна катастрофа на прохода Витиня в Стара планина. Негов спътник, който също умира в катастрофата, е легендарният футболист на Локомотив (Сф) Николай Котков.


Георги Сава Раковски

rakovski
Раковски приема името Георги в чест на своя уважаван вуйчо.

Георги Сава Раковски е основоположник на национално-революционното движение в България по време на турското робство. Макар Георги да не е истинското име на българския революционер, той е известен най-вече с него. По рождение

името му е Съби Стойков Попович

По-късно се преименува на Сава Стойков Попович, но впоследствие остава в историята на българската националноосвободителна борба като Георги Сава Раковски (Раковски е приемното фамилно име на бореца за свобода, по линия на дядо му, който е родом от село Раково и е сред най-изявените местни еснафи).

Няма как да отречем, че името на Св. Георги Победоносец наистина му приляга, като това име Раковски приема в чест на своя вуйчо Георги Мамарчев. Той е един от организаторите на Велчовата завера през 1835 г. в Търново, капитан от руската армия, който през юли 1829 г. освобождава по време на Руско-турската война (1828-1829) Котел и Сливен.

Георги Раковски е роден на 14 април 1821 г. в Котел. Умира на 9 октомври 1867 г.


Георги Бенковски

4
Убеден в качествата на Бенковски, Панайот Волов доброволно му отстъпва своята ръководна позиция

Докато сме на темата за велики български революционери, носещи името Георги, няма как да не споменем небезизвестния Бенковски. Едва ли ще ви учудя като ви кажа, че това не е истинското име и на този герой. Всъщност то е Гаврил, но очевидно, както и при Раковски героичното име Георги само ги преследва и им е било писано да останат запомнени от поколенията с него.

Бенковски се включва в борбата за освобождение на България през 1875 година. Въпреки че е успешен абаджия и умел търговец по това време, мисълта за поробения български народ не му дава мира. Той заминава за Букурещ и се включва в редиците на българската революционна емиграция.

Само година по-късно Георги Бенковски вече е помощник на главния апостол на четвърти революционен окръг – самият Панайот Волов. Той правилно съзрял и оценил качествата и смелия дух на войводата и затова решил да  предаде ръководството в неговите ръце. Бенковски се превръща в една от основните фигури, допринесли за реализацията и организацията на Априлското въстание.

Роден е на 21 септември 1843 г. Убит е на 12 май 1876 г. от Рюзгяр Хаджи Ахмед ага, след като е предаден от дядо Въльо, на път към Тетевенския Балкан, след потушаването на въстанието в Панагюрска област.


Акад. Георги Наджаков

bYGiqWMUcem2K9Q3QWVt
Георги Наджаков се смята за дядото на ксерокса, заради своето най-велико откритие

Академик Георги Наджаков е един от най-изтъкнатите български учени, прославил страната ни по целия свят. Той е учен-физик и най-голямото откритие, което прави по време на своята научна дейност е това за фотоелектретното състояние на веществото.

Благодарение на неговите наблюдения по темата,

години по-късно е измислен ксероксът

който днес ползваме непрестанно и вече  приемаме за даденост. Георги Наджаков е създател на Физическия Институт при БАН и негов дългогодишен директор. Също така е и дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Софийския университет.

Когато бил едва 16-годишен, невръстният Георги остава сирак. През 1915 г. завършва с пълно отличие Трета софийска мъжка гимназия и постъпва като студент във физико-математическия факултет на Софийския университет. Неговото следване е прекъснато с началото на Първата световна война, когато той е мобилизиран на фронта. След края на войната (1918 г.) Наджаков се завръща в Университета и след 2 години обучение завършва висшето си образование.

Освен дългогодишната си научна дейност у нас, академикът е бил и на много места по света. На специализация във Франция през 1925 г., Георги Наджаков има честта да работи лично с Пол Ланжвен и Мария Склодовска-Кюри. Именно там той прави първите си проучвания за фотоелектричните свойства на различни вещества – сяра, парафин и други.

Георги Наджаков е роден на 26 декември 1896 г. по стар стил / 7 януари по нов. Умира на 24 февруари 1981 г.


Георги Калоянчев (Калата)

georgi_kaloyanchev
Георги Калоянчев е сред най-обичаните български актьори за всички времена.

Няма как на днешния ден да не споменем тази голяма звезда на родното кино и театър и всеобщ любимец на поколения българи. За него каквото и да се каже, ще е малко. Преди време ви разказахме накратко за живота и кариерата на актьора, и си спомнихме с умиление за Калата, както всички го наричаха. За великия актьор, който мислел, че ще бъде млекар.

Георги Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. Умира на 18 декември 2012-та в София.


Ние от екипа на Lifebites.bg се надяваме всички, които празнуват на Гергьовден да са щастливи, успели и вдъхновяващи, каквито са и тези шестима велики българи, за които решихме да ви напомним в този материал! Весел празник!


Вижте още: Българки за пример

Отговор