Самотна майка в България – второ качество човек

Не мога да разбера защо понякога най-хубавото нещо в живота ми – детето, може едва ли не да е най-лошото в очите на някои хора

0
самотна майка
Да си самотна майка у нас предизвиква вълна от реакции у познати и непознати. Снимка: daft pupil via Foter.com / CC BY

Да си самотна майка в България те обрича да си особена категория жена. Защото тези, които отглеждат сами децата си, в очите на голяма част от българите, са второ качество жени у нас. Те не стават – най-общо казано.

Мъжете смятат, че не са подходящи за тях, защото са “с ремарке“, т.е. дете – в някои случаи деца – което се свързва с отговорности, задължения, разходи и т.н. Тези жени са приемани като второ качество и от родителите на господата, които са теглили една… на предразсъдъците и са избрали да изживеят любов, да градят живота и бъдещето си, именно със самотна майка. И не на последно място дамите, които сами гледат децата си са считани за второ качество и от техните родители и близки. Макар и неизречено на глас, това се усеща. Изразът:

“Кой ще я вземе с дете?”

е достатъчно показателен за това какво мислят и в същото време обиден за жената, която поради някаква причина отглежда сама детето си. Сякаш тя не е човек, а някакво бреме.

самотна майка - дете
Според мнозина, за да се възпитава едно дете, трябват двама души. Но дали двама души задължително са пълноценно семейство, никой не се пита.
Снимка: beta pires via Foter.com / CC BY

Българите от по-старото поколение – над 50–60 г. мислят, че някой някого взима, а в повечето случаи това е мъжът. За тях изборът е едностранен, а в днешно време това до голяма степен не е така. Хората се срещат, влюбват, обичат, създават семейство. Това са съзнателни решения на двама души, а не на единия. Отминали са времената, в които мъжът или неговото семейство, избират жената и отиват да я искат, пазарят и т.н. Въпреки това нашите родители смятат, че мъжът си взима жена.

Откакто съм

в ролята на самотна майка

виждам оценката за мен в очите на другите. Първо ме съжаляват, че съм се озовала в тази ситуация – да отглеждам сама детето си. После често бързат да ме посъветват да намеря мъж, който да се грижи за мен и сина ми. Хората си мислят, че е задължително да намеря мъж и да сме двама. Да сме пълноценно семейство. Или поне да изглеждаме такова.

Като минаха няколко години в новата ми житейска роля на самотна майка, се появиха и въпросите: “Ама, няма ли някой мъж до теб?”, “Срещаш ли се с някого?” и т.н. И макар да не ми се иска да призная истината, трябваше да го направя. Мъжете – и то тези, които искат да имат сериозна връзка, ме отбягват. Първата и основна причина за това е, че имам дете. За тях това са отговорности, грижи, разходи и допълнителни обяснения пред семействата им, които я ме приемат, я не.

Понякога мъжете, с които общувам, са с няколко години по-малки от мен. Тогава аз знам, че каквито и личностни и професионални качества да имам, каквото и да съм постигнала в живота си, колкото и да е възпитано детето ми,

само две неща имат значение

Първо – че имам дете, и второ – възрастта ми. Никой (или почти никой) няма и да си помисли за сериозна връзка с жена като мен. Понякога се чувствам едва ли не като прокажена. Друг път не мога да разбера

защо най-хубавото нещо в живота ми – детето, може едва ли не да е най-лошото в очите на някои хора

И по-точно фактът, че го отглеждам сама.

жена - вино
Първата среща често може да се окаже и последна, след като стане ясно, че жената е самотна майка.

Чувала съм за мъже, заявявали, че никога не биха имали връзка с жена, която има дете. Как такива жени не ставаме. Провалили сме се в брака веднъж и едва ли ще се справим втори път с тази “задача”. Как не искат да гледат чуждо дете, по-добре да имат свое и т.н. За миг не се замислят, че и те един ден могат да се разделят/разведат и да бъдат в ролята на самотни бащи например.

Понеже знам, че в очите на много мъже

като самотна майка съм второ качество

понякога дори използвам този факт, за да прогоня някого. В момента, в който някой стане по-нахален или се мисли за голямата работа, а на мен това не ми харесва, изведнъж казвам, че съм заета, защото трябва да взема детето си от училище например. Често реагират така сякаш съм ги ударила с парцал по-главата. Казват още няколко приказки, ако си общуваме на живо, довършват чата, ако комуникацията ни е онлайн, и с това всичко приключва.

Забелязвам и нещо друго – много женени мъже свалят самотни майки. От една страна, защото ние често се поддържаме и изглеждаме по-добре от съпругите им, които понякога са доста по-млади. От друга, защото смятат, че отношенията с една самотна майка са безопасни, като в същото време ясно заявят колко много обичат жените си, сакън да не си помислим, че може да градим сериозни отношения. От трета страна, си казват:

“Тя е платила цената на един развод, едва ли ще ми развали семейството.”

И така за тях ние сме един доста добър вариант за кръшкане, след най-сигурния – омъжената жена. И на последно място – смятат, че няма кой да задоволява сексуалните нужди на самотните майки и те едва ли не са готови да се пуснат на всеки, който ги е пожелал.

Огромна грешка

Жената, която отглежда сама детето си, често е изключително внимателна в избора на мъж, който да допусне, макар и само до леглото си образно казано. Тази дама, вече се е опарила жестоко, натрупала е житейски опит и бързо разбира кой мъж какво иска от нея. Плаща ежедневно цената на свободата си и знае своята. Често тя е много по-висока от това да бъде с всеки мъж, който я е пожелал като второ качество жена.


Прочетете още… Прозренията на една любовница за вашите мъже

Отговор