Георги Калоянчев – актьорът, който искал да стане млекар

Георги Калоянчев. Едно огромно име. Една огромна душа. Един огромен човек. Той спокойно може да бъде наречен емблема на родния театър и кино. С десетките си роли, с които ни е разсмивал, а понякога и разплаквал, Калата остана завинаги в сърцата на малки и големи.

Роден е на 13 януари 1925 г. в Бургас. Като малък помагал на баща си, който бил млекар и си мислел, че като порасне ще стане като него. Съдбата, обаче, е начертала друг план за малкия Гошо. Той става една от най-големите фигури на родното актьорско съсловие и изкуство.

Завършил е актьорско майсторство през 1952 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. След това става част от трупата на Народния театър Иван Вазов, а малко след това на новосъздадения Сатиричен театър Алеко Константинов.

Георги Калоянчев
Георги Калоянчев с колеги на сцената.

Освен за родния театър, Георги Калоянчев е емблема и за българското кино. Снимал се е в десетки филми и телевизионни програми, и със своя огромен талант и чувство за хумор се превръща в безспорен любимец на поколения българи. Едни от най-запомнящите му се роли в киното са тези от Специалист по всичко (щангистът Спиро), Бон шанс, инспекторе! (Кметът), Вълчицата (Кондов), Инспекторът и нощта (Инспекторът), Галилео Галилей (Джордано Бруно).

Георги Калоянчев е отличен с множество звания и награди

сред които Народен артист, Награда Кирил и Методий – I, II и III степен, Заслужил артист, и много други.

Когато някой толкова обичан актьор като него ни напусне, всички ние скърбим така, сякаш е наш обичан роднина. Георги Калоянчев си отиде от този свят на 18 декември 2012 г., малко преди да навърши 88 години.

Истината е, че Калата не просто играеше, а чрез ролите си отправяше послания, които докосваха и вълнуваха зрителите. В реалния живот, извън сцената той често разказваше ужасно смешни истории, но и такива, които те сграбчват за гърлото и спират дъха ти.


Да си припомним и една от най-силните му роли и посланието, което ни остави с нея

Отговор