8 изумителни пешеходни моста

0
Моста Fan Bridge в Лондон

Както изглежда, мостовете са слабост на Lifebites.bg. Преди време ви разказахме за Йоресунд – мостът, който потъва в морето, за най-красивия и страшен мост и за моста при Бялаедна от перлите на Кольо Фичето. Ред е да ви покажем осем от най-впечатляващите пешеходни моста в света. Сред тях има такива със сложни, движещи се части, с интересни, виещи се форми и дори такива, които са потопени във водата. Вижте сами тези 8

изумителни пешеходни моста

разпръснати в различни кътчета по света и се насладете на красотата на тези красиви съоръжения. Започваме разходката си от добрата стара Европа и Лондон:

The Rolling Bridge – Лондон, Великобритания

rolling_bridge.1
The Rolling Bridge, Лондон.

The Rolling Bridge в лондонския квартал Падингтън е построен през 2004 г. от британския дизайнер Томас Хедъруик, за когото преди време ви разказахме. Той е изграден от серия хидравлични амортисьори, които му позволяват да се свие на кълбо така, че корабите да могат да минават под него.


Henderson Waves – Сингапур

Henderson.Waves.Bridge.original.1754
Най-високият пешеходен мост в Сингапур.

Най-високият пешеходен мост в Сингапур е построен, за да свързва два парка в южната част на острова. Дълъг е 247 метра и е открит през 2008 г. Мостът е проектиран от базираната в Лондон IJP Corporation и архитуктурното бюро RSP Architects Planners and Engineers в Сингапур и уникалната му форма се дължи на седемте извити стоманени ребра.


High Trestle Trail Bridge – Анкени, САЩ

img_7185
Мостът е дълъг 800 метра и висок 40.

Този мост навремето е бил част от железопътна линия, прекосяваща река Де Мойн в Айова и е отворен повторно през 2011 г., като част от 40-километров туристически маршрут.

Мостът е дълъг 800 метра и висок 40. Четиридесет и една стоманени рамки по протежението му създават усещането, че човек се движи в шахта на мина, което е референция към историята на района, известен с мините си.


Мостът Linzidi – Шанжу, Китай

Rural-Urban-Framework-.-Lingzidi-Bridge-.-Shangzhou-3-1200x1800
Този мост в Китай е изключително важен за жителите на селото, до което е построен.

Мостът е построен през 2012 г., за да улеснява движението над реката, близо до едноименното село. Въпреки малкия си размер, той е от критическа важност за населеното място, тъй като осигурява достъп до места за риболов, къпане и пране.

Мостът насърчава местните да поддържат и развиват поминъка в областта. Така те не разчитат на пари, изпращани от децата и внуците им, които работят в големите индустриални градове.


Moses Bridge – Халстерен, Холандия

RO-AD-West-Brabant-Waterline1
Моста на Мойсей

Това съоръжение в Халстерен, Южна Холандия, построено от холандската компания RO&AD съвсем точно е наречено Моста на Мойсей. То е изработено от водоустойчиво дърво и горната му част е на нивото на реката. Мостът е снабден с помпена система, която гарантира сигурността на преминаващите по него в случай на преливане на водата.


Fan Bridge – Лондон, Великобритания

poa18cdtwa2z1qmm2xo3
Един от най-красивите мостове в света.

Връщаме се отново на Острова. Жителите на лондонския вартал Падингтън не могат да се оплачат от липсата на подвижни пешеходни мостове. През септември 2014 г. британското архитектурно бюро Knight Architects построи мост, който наподобява ветрило и е едновременно мост и кинетична скулптура. Съоръжението е описвано като “красив и ефикасен мост, който ще задоволи както артистичните, така и инженерни изисквания.”


Melkwegbridge – Пурмеренд, Холандия

dezeen_Melkwegbridge-by-NEXT-Architects-and-Rietveld-Landscape_11
Два моста, които се преплитат в едно творение.

Това всъщност са два моста, завършени през 2012 г. Единият от тях е арка, която се извисява на 12 метра над водата и която предлага на посетителите гледка над историческата част на град Пурмеренд. Трафикът е разделен от две нива – по-високото е за пешеходци, а по-ниското, зигзагообразно и с лек наклон – за инвалиди и велосипедисти. Общата дължина на моста е 100 метра.


Simone de Beauvoir Bridge – Париж, Франция

Footbridge-NIGHT-DEF©-David-Boureau-2009-06

Австрийската архитектурна компания Dietmar Feichtinger построява моста Simone de Beauvoir през 2006 г. Неговите пресичащи се вълнообразни пътеки позволяват достъп до натоварените улици, паралелни на река Сена. Бреговете с различна височина са свързани с пет алеи, а покритата част в средата на моста предлага защита от дъжда.


Вижте още… Най-красивият и страшен мост на света

Отговор