Най-красивият и страшен мост на света

Ако карате по този страшен мост за първи път в живота си и никога не сте чували или чели за него, ще си помислите че това е краят (този на света или най-малкото вашият). Защото мостът Сторсейсундет,

известен сред местните като Пияния мост

изглежда като път, водещ към нищото. “Пиян” е заради извивките и кривините, които го карат да изглежда различен, откъдето и да го погледне човек.

Norge_tiltas
Пияният мост сякаш води към… нищото

Той е част от Атлантическия път, който преминава през Западна Норвегия и е включен в списъка с

най-красивите пътища в Европа

Сторсейсундет е открит официално на 7 юли 1989 г. Мостът е дълъг 260 м., а най-високата му част достига до 23 метра над морската повърхност.

image-795782
Спираща дъха гледка…

Местните твърдят, че ако времето е спокойно, тук може да се видят морски котки и китове. Но дори и без тях, гледките, които открива Атлантическият път, спират дъха и карат туристите да се чувстват благословени, че са имали щастието да попаднат в тази приказна част на света.

А при лошо време изживяването да шофираш по пътя към моста е равносилно на високорисково и високоадреналиново начинание. Силни пориви на вятъра блъскат колите от всички страни, а огромните вълни се разбиват буквално върху преминаващите автомобили в пътните отсечки, които са по-ниско до водата.

storseisundet-bridge-4
Мостът Сторсейсундет, известен сред местните като Пияния мост, изглежда като път, водещ към нищото.

Самият страшен мост

е достатъчно висок, но пък да погледнеш от него към развилнелия се океан, е направо сюрреалистично. Затова не е никак чудно, че Сторсейсундет се е превърнал в своеобразна туристическа атракция и привлича посетители от всевъзможни места по света. Стискаме си палци някой ден и ние са видим тази прекрасна гледка на живо!


Вижте още: Йоресунд – мостът, който потъва в морето


the-storseisundet-bridge страшен мост
Страшен мост, който е толкова красив, че изглежда някак нереален.

Прочетете още… Българин открива тайния свят на хутеритите

 

Отговор