Виртуална заложба на Ставри Калинов

0
Творби на Ставри Калинов

Ставри Калинов е един от най-популярните български художници и скулптори. Неуморим и неограничим творец. Безкрайно енергичен и креативен. Доста младолик за възрастта си.

Запазената марка на външния му вид е лентата на главата. Питам го за нея, а той, учудващо, дава най-семплия възможен отговор. Обичал дългата си коса, но му пречела. Не можел да носи кепе или шапка, защото го запарвали и затова сложил лентата.

DSC04139
Ставри държи специален подарък за дъщеря си Реджина

Говори шантаво и никак не е лесно да разбереш какво ти казва. Но погледът му не изпуска нищо. Дори когато се смее и играе, той точно преценява публиката си в момента. А ако се замислиш върху казаното, имаш малък шанс да прозреш колко дълбоки истини изрича. (Убедете се сами и прочетете интервюто, което творецът даде за Lifebites.bg)

Не се излага, затова не понася думата изложба – той прави заложби.

Роден е на 15 ноември 1944 г. във Видин. Завършил гимназия там, учил впоследствие в София. Първата самостоятелна изложба на Ставри Калинов е през 1980 г.  Но, пардон, не изложба – заложба. Имал е много такива в страната и по света – в Италия, Испания, Германия, Швейцария, Франция, Великобритания, САЩ, Австралия и на много други места.

DSC04144
Творби на Ставри Калинов

Работи с много различни материали – коприна, бронз, сребро, злато, гипс, студена керамика, стъкло. Рисува и вае разпознаваеми по стила си шедьоври. Един след друг. Без да се замисля (или поне отстрани така изглежда). Както си говори, изведнъж хваща телефона, прави снимка на накапалите по статива бои, после вади писалка и оформя картина в мацаницата. За има-няма минута. Вижда невидимото за невежото око.

Стъклените картини на Ставри са негова патентована уникална техника

Твърди, че всеки може да се научи да ги прави, стига да е готов да отиде при него и да е всеотдаен, за да му се даде знанието за процеса. В галерията му пък има колекция от невероятни текстилни произведения. Не разбираш, че не е боя, а конец, докато не се приближиш и не се вторачиш.

DSC03580
Автопортрет от стъкло

Сред творбите на Ставри Калинов са портрети на известни личности, икони, статуетки за фестивали и конкурси. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена преди време на покойния вече папа Йоан Павел II. Калинова е и статуята на рибаря, с която Старият Несебър посреща гостите си.

Освен на творбите си, Ставри Калинов е родител и на двете чаровници Реджина и Рая. Голямата Реджина, подобно на татко си, се е отдала на визуалните изкуства, а по-малката Рая се увлича по музиката.

 

В галерията по-долу сме поместили колекция от рожбите на този изключителен творец, заснети главно в работилницата и в галерията му.

СПОДЕЛИ
Предишна статияАмериканец превърна училищен автобус в мечтан дом
Следваща статияГлавоблъсканици със Ставри Калинов
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.