7 от най-известните картини на Пол Гоген

Пол Гоген
Автопортрет на Гоген - посветен на Винсент ван Гог.

Пол Гоген е много повече от художник. Той е пътешественик, търсач на новости, любов, щастие и вдъхновение! Животът на французина е едно непрестанно околосветско пътешествие. Едва 3-годишен малкият Пол се озовава в далечно Перу, където живее заедно с майка си и сестра си, току-що загубил баща си Кловис.

Гоген започва да рисува сравнително късно

като на повечето тънкости в това изкуство се научава сам. Преди да открие своята истинска страст и призвание – рисуването, французинът изкарва прехраната си като моряк и служител в банка, където всъщност печели доста добре. С годините, покрай новото си хоби, освен да създава картини, той започва и да откупува платна от художници като Дега, Реноар и Сезан (които по-късно, в момент на финансови трудности, разпродава).


Вижте още… 10 факта за Целувката на Густав Климт


Първата му жена – датчанката Мете-Софи Гад, така и не успява да приеме влечението на Гоген към голото женско тяло и  желанието му да го пресъздава постоянно и няколко години след като се ражда синът им Емил го напуска. След нея Пол Гоген намира любовта още няколко пъти, така както продължава да покорява нови земи като Мартиника и Панама. Таити обаче е мястото, където френският художник открива истинско вдъхновение и рисува едни от най-известните си картини.

И ако все още не сте се докосвали до изкуството на този интересен творец, може да го направите днес. Lifebites.bg подбра 7 от най-известните платна на Пол Гоген, чието творчество е вдъхновило други големи художници като Пабло Пикасо и Анри Матис. Насладете им се и вижте каква история се крие зад всяко от тях!

Nafea Faa Ipoipo / Кога ще се омъжиш?, 1892 г.

When-Will-You-Marry-1892-by-Paul-Gauguin
Кога ще се омъжиш?

Това е не просто най-скъпата картина на Гоген, продавана някога. Това е най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога! През февруари 2015 г. шейха Ал Маяса брои за картина с две таитянски момичета точно 300 млн. долара. Впечатляващо, нали? Така платното става част от сбирката на частен музей в Катар.

D’où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nous – Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?, 1897 – 1898 г.

Where-Do-We-Come-From-What-Are-We-Where-Are-We-Going-By-Paul-Gauguin
Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?

Емблематична творба, която Пол Гоген рисува в един от трудните периоди в живота си. Чувства се тъжен, депресиран и уморен, след като година по-рано е загубил дъщеря си Ален. Художникът дори споменава, че обмисля

да сложи край на живота си

Вместо това се усамотява и рисува. Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме? представлява монументална картина, която алегорично изобразява отделните фази от живота на човек.

Manao tupapau / , 1892 г.

Spirit-of-the-Dead-Watching-1892-Paul-Gauguin
Духът на мъртвите ви наблюдава

При първото си пътуване до Таити Пол Гоген намира любовта за пореден път в лицето на местна красавица. Една нощ художникът се прибрал вкъщи късно и заварил младата си жена изплашена. Според него в тъмнината тя объркала фигурата му за един от демоните, за които местните хора разказвали различни предания. Именно тази история вдъхновила Гоген да нарисува своя шедьовър Духът на мъртвите ви наблюдава.

Le Christ jaune / Жълтият Христос, 1889 г.

The-Yellow-Christ-Le-Christ-jaune-by-Paul-Gauguin
Жълтият Христос

Най-известната творба на Гоген от периода му преди заминаването за Таити. Картината Жълтият Христос е смятана за една от първите творби в стил символизъм. Един от символите, който е ясно разпознаваем в композията, е този на бягащия мъж. Смята се, че той символизира желанието на част от хората през 19-ти век да избягат от живота в града и да се върнат към примитовното – в търсене на по-простичък и лесен живот. Общо взето, точно това, което прави и самият Гоген през целия си живот.

Nevermore, 1897 г.

Nevermore-1897-Paul-Gauguin
Nevermore

Още една картина, която французинът създава в тежките времена след смъртта на дъщеря си, притискан от финансови затруднения. Вдъхновение намира в прочутата поема на Едгар Алън По Гарванът. Гоген рисува таитянско момиче в странна поза. Това платно е смятано за най-философската и поетична негова творба.

 La Vision après le sermon/ Видение след проповед (Яков се бори с ангела), 1888 г. 

Vision-After-the-Sermon-1888-Paul-Gauguin
Видение след проповед (Яков се бори с ангела)

Картината претворява сцена от Библията, в която Яков се бори с ангел. Пол Гоген структурира така своята творба, че да разграничи визуално реалността от илюзията. Жените, които се виждат на преден план, се молят в църква, а битката в дясната част на платното според художника съществува само във въображението им.

Le Peintre de Tournesols / Художникът със слънчогледите, 1888 г.

The-Painter-of-Sunflowers-1888-Paul-Gauguin
Художникът със слънчогледите

Може би най-известният портрет, който Пол Гоген рисува.

През 1888 г. той прекарва 9 седмици в компанията на друг от най-прочутите художници за всички времена – Винсент ван Гог. Двамата наемат заедно къща в Арл, Южна Франция. Гоген не остава дълго, тъй като двамата започват да се карат, а в един момент се случва и прословутата история с отрязаното ухо на Ван Гог. И макар никога повече да не се срещат, продължават да си пишат писма.

 

Отговор