Ги Лалиберте и Циркът на Слънцето

0

Малките момчета мечтаят да летят в Kосмоса, да имат безброй играчки и винаги да се забавляват като на цирк. Много от по-големите пък искат да имат най-красивите жени, да карат колите от Формула 1, да обикалят света за забавление и да летят в свой самолет. Има един човек, който е сбъднал всички тези мечти и не спира да си търси нови цели за покоряване. Името му е Ги Лалиберте.

Цирк дьо Солей е мечтата на уличен музикант, който свири на акордеон и гълта огън, за да радва тълпата. Но когато човек вярва в себе си до лудост, то за него няма недостижими мечти. За стъпките от улицата до милиардите в банковата сметка – това е историята на Ги Лалиберте. Живот – наръчник на оптимиста.

collage guy
Ги успява да сбъдне две от големите си мечти – да създаде известен цирк и да полети в Космоса.

Историята започва на 02.09.1959 г., когато в Квебек, Канада се ражда Ги. Баща му е директор в алуминиева компания, но акордеонист по душа, а майка му е козметичка, която пее. Близки разказват, че в дома им винаги било весело, имало гости и много смях.

Лидер от малък, той често води спорове. Бил мило момче, но ако мислел, че някой се заяжда с него, влизал в битка без страх.

Още от дете Ги демонстрира висок интелект спрямо връстниците си

макар че училището не му било особено интересно. Повече го привличали спортът и музиката. Като дете е запален по бойните изкуства, ходи на хокей и пее в няколко хора, а в свободното си време прави домашни представления, на които винаги се превръща в център на вниманието.

По-късно в гимназията организира съученици да правят шоу програми, само за да съберат пари и да отидат в Ню Орлиънс на музикален концерт. След като завършва се включва във фолклорна група, където свири на хармоника и акордеон. Пътува на стоп и изнася представления на улицата. Заобиколен от акробати, огнегълтачи и артисти, в младия Ги се заражда страст, която го поглъща и постепенно го превръща в бъдеща звезда.

guy4
Ги минава през редица изпитания преди да успее в живота.

Решава да опита късмета в Европа и с по-малко от 1000 долара пристига в Лондон. Първата си нощ прекарва на пейка в парка, за да пести малкото пари, които има. Скоро, разбрал, че лошият му английски е голяма пречка, хваща ферибот за Париж. Но и там шансът не е на негова страна.

Oпитът, който натрупва като уличен артист, го кара да вярва още по-силно в мечтите си и Ги продъжава да крои планове. Следващата стъпка – с парите, изкарани в Европа да стигне до Хавай. Така и става. Влюбва се в този екзотичен рай и слънцето му, на което по-късно кръщава цирка си. Цирк, който ще се превърне в истинска световна сензация.

photo_1244062121806-1-0_w350
Ги не се страхува да рискува и това му носи успех.

Ги Лалиберте се завръща в Квебек, изпълнен с нова енергия. Вече знае какво ще е бъдещето му. На 22 г. прави собствено представление като част от цирков фестивал, което е първата стъпка към големия бизнес.

През 1984 г. Квебек празнува 450 години от откриването на Канада. Младият артист разбира, че организаторите на празника търсят ново шоу за програмата. Ги се озовава на точното място в точното време. Той представя концепция за един различен спектакъл, който включва циркови версии от различни култури в улични изпълнения.

Идеята му е приветствана като гениална

Началото не е лесно, защото трябва да намери хора, които да инвестират в начинанието му. Изключително обаятелен, Лалиберте убеждава цялата местна общественост да го подкрепи. След дълго ходене от врата на врата, успява да издейства първата субсидия, с която се поставя началото на Цирк дьо Солей.

На 16 юни 1984 г. е първото му официално представление. Лалиберте праща тълпа клоуни и акробати да обикалят красивия район Гаспе в Квебек с викове: “Циркът пристигна!”

Както се казва – след това всичко е история. Канада е покорена, а Холивуд е новата мечта. Ги Лалиберте знае, че транспортирането на цирка до Лос Анджелис ще му струва спечеленото до момента, но твърдо вярва, че ако иска да превземе света, не трябва да играе на сигурно, а да рискува.

След успешна рекламна стратегия начинанието му се превръща в сензация. Той не просто възстановява разходите, но успява да реализира печалба, а представленията му се превръщат в истински хит. Гледа ги целият холивудски елит.

guy5
Ги успява да покори цяла Северна Америка.

Ги се заема с покоряването на Америка! Следва Ню Йорк – отново голям скок и последващ грандиозен успех. Трудна цел е Лас Вегас, където се оказва сложно да пробиеш, особено ако настъпваш най-големите играчи по кокалчетата. Но след не малко лавирания и преговори, канадецът сключва сделка със Стив Уин – магнат, собственик на хотели и казина. И така Цирк дьо Солей подписва десетгодишен договор за представления в града на греха…

Днес Цирк дъо Солей пътува по цял свят. Артистите му играят и са следвани от милиони фенове. Периоди на трудности, на борби и тежки решения, не липсват, но нито за момент Ги Лалиберте не се съмнява в успеха си и се превръща в жива легенда.

73123
Канадецът става звезда и препочитана компания на знаменитости.

Става модерно да си в компанията му. Знаменитости и бизнесмени се допитват до канадеца за всичко, което ги вълнува, като откриват в негово лице ерудиран и начетен събеседник със смели идеи.

В личния си живот не обича да натиска спирачката и не зачита правила. Следва свой собствен морал и личен кодекс.

Пороците му биха засрамили дори и Вълка от Уолстрийт

а блясъкът на партитата му е достоен за Великия Гетсби. Историите за наркотици, денонощни купони, скъп алкохол, платен секс и лъскави красавици го следват като сянка.

Жените са една от най-големите му слабости. В редиците на дамите минали през леглото му са модели и актриси от световна величина. Има дълга връзка с бразилката Рейза Морейра, от която има три деца. Отношенията им са като експлозив и редовно са на върха на всички клюкарски сайтове със скандалите и изневерите си.

Ги и Клаудия.
Ги с красивата Клаудиа.

Следващата жена, родила две деца на Ги, е моделът Клаудиа Барила. Тя също не остава за дълго с него. Върволицата от жени е голяма.

Въпреки лековатото си отношение към любовта, за приятелите си, Лалиберте е човек, на когото може да се разчита. Всички разказват как не жали средства за хората, които цени и че е в състояние да похарчи милиони, за да направи щастлив близък човек.

А по отношение на парите смело следва максимата: “Колкото повече – толкова повече”. Както за печеленето им така и за губенето им.

220px-Guy_Laliberte_WPT
Хазартът е хобито на канадеца.

Амбицията на Ги граничи с лудост. Той е краен във всичко и за него понятието “малко” не съществува. И сякаш е съвсем нормално хобито му да е хазартът. Покрай шоуто в Лас Вегас той се увлича по покер турнирите и участва в някои от световно известните състезания за професионалисти и аматьори и като на шега губи и печели огромни суми.

През септември 2009 г. отива на

12-дневна разходка в Космоса срещу сумата от 35 милиона долара

Защо не, след като може да си го позволи?!

Разбира се, има и не малко врагове в лицето на бизнес партньори, бивши жени и разочаровани служители. Разказват се истории за ужасните условия, в които е трябвало да работят артистите в цирка, недоволни любовници издават лични и служебни тайни. Но това е неизбежно, когато си на върха, а кое е истина и кое лъжа – може само да гадаем.

Компанията му се справя отлично през годините на криза за световната икономика. Възползвайки се от бранда си, предприемчивият канадец минава през всякакви бизнес начинания – като мърчандайзинг, лицензиране на продукти, предлагане на развлекателни услуги, филми, дори компютърни игри и какво ли още не. По данни на списание Форбс състоянието на Лалиберте възлиза на 2,5 млрд долара.

Canadian billionaire Guy Laliberte holds his space suit inflated under pressure at Baikonur cosmodrome, September 18, 2009. Laliberte, U.S. astronaut Jeffrey Williams and Russian cosmonaut Maxim Surayev are due to fly to the International Space Station from Baikonur cosmodrome on board the Soyuz TMA-16 rocket on September 30, 2009. REUTERS/Sergei Remezov (KAZAKHSTAN SCI TECH POLITICS)
През 2009 г. канадецът излита в Космоса. Снимка: REUTERS/Sergei Remezov
Много труд и упоритост, безумна вяра, краен риск – това е формулата за успеха.

Той вярва, че щом имаш трябва и да даваш, за това се включва в различни благотворителни каузи по света като дарява милиони. Говори се, че една трета от завещанието му е предвидена за такива цели.

През 2015 г. Ги пак с размах слага края на една ера и началото за следващото приключение. Той започва преговори по сделка за продажбата на компанията за 1.5 млрд. долара на консорциум от американски и китайски компании и я финализира. Остава главен творчески консултант на цирка като запазва правото централата да е в Монреал, 10 % от акциите и място в борда на директорите.

И всичко това е малка част от живота на Ги Лалиберте. Дори не смея да си помисля какво още ще направи човек с такова мислене, но чакам с нетърпение да разбера.

Отговор