Есента, която ни подготвя за зимата

Колко много неща може да прави човек през есента. За да ú се наслади като хората и за да се подготви за студените тъмни дни, които може да превърне в мигове на удоволствие

есента
Снимки: Foter.com

Есен е, още малко и ще дойде Димитровден, а той е предвестник на зимата. Но все още е есен. И то каква есен! Страшен сезон е есента. И го казвам аз – човек, който обича лятото повече от всичко. Винаги когато свършва, се депресирам и го оплаквам поне два месеца след това.

Докато преди две години не видях есента. Ама, така истински я видях. И толкова много ми хареса, с всичките си цветове, с падащите листа и тази носталгия, която носи в себе си. Така открих и колко много неща може да прави човек през есента. За да ú се наслади като хората и за да се подготви за зимата. За да превърне студените тъмни дни в мигове на удоволствие:

Отворете прозорците вкъщи и ги оставете отворени целия ден. Нека прохладният въздух да освежи дома ви.


autumn-fall-forest
Отидете на разходка. Където и да е…

Отидете на разходка в парка. Нямате парк – отидете на разходка в гората, в планината или дори на поляната зад блока. Пробвайте да повървите със заровени крака в падналите листа. Просто си рийте в листата, като малките деца.


Съберете си кестени, те са доказано средство за борба със стреса. Винаги носете по един-два в джоба си и просто ги стискайте в ръка, когато напрежението от деня ви застигне. Когато ги вземете от земята, те са по-лъскави и после губят лъскавостта си, но пак са хубави.


Съберете си букет от есенни листа. Избирайте си ги едно по едно, бавничко и спокойно. Това си е вашето време. Сложете си ги вкъщи и в офиса. Обстановката става съвсем различна.


Купете си тиква. Няма значение дали вече изпечена от някой човек на улицата или сурова, която да изпечете вкъщи с мед и орехи. Тиквата е супер, мега полезна за почти всичко. Съдържа витамини B, C, E, и Т. Те се срещат рядко и ускоряват метаболизма. Тя е полезна още за бъбреците, за стомаха, за предотвратяване на сърдечни заболявания и дори за повишаване на либидото. Абе, с две думи яжте тиква, а времето ú е точно сега – през есента.

autumn-halloween-pumpkin
Яжте тиква! Есента е времето да го направите. Снимки: Foter.com

Ако имате възможност, направете си зимнина, каквато и да е. И три бурканчета да са. Няма нищо по-хубаво от това през студените зимни дни да си отворите бурканче със зеленчуци и плодове, които вие сами сте приготвили.


Купете си нова вълнена жилетка. Пухкава и с голяма качулка. Уютно и топло е с нея, пък и е модерно.


Купете си и пухкаво меко одеяло за хладните нощи пред телевизора, докато се гушкате и гледате як филм. Есента е сезонът, в който започват яките филми.


Карайте си колелото до последно. Само си вземете още едно яке.


Украсeте дома за Хелоуин. Хич да не ви дреме дали е езически празник. Създава атмосфера и е забавно.


Излизайте навън всяка удобна минута. Затворете очи погледнете към слънцето и се оставете на прегръдката му. За малко се опитайте да не мислите за нищо. Останете сам със себе си, последните топли слънчеви лъчи и шума на падащите листа. Много е хубаво. Нали?


Вижте още… Есента в книгите – литературна красота

Отговор