Първият и единствен музей на “Лудия Макс” в света

0
Ейдриън Бенет пред музея на Лудия Макс.

8 хил. мили на запад от Сидни, в старо миньорско градче, което е толкова отдалечено, че в него живеят едва 51 души.

Силвъртън може и да е забравено от Бога място, но не и от феновете на филмите от поредицата “Лудия Макс”. Защото тук се намира първият и единствен засега музей, посветен на тях. Силвъртън също така е и мястото, където се развива действието на филмите от поредицата “Лудия Макс”.

Музеят на “Лудия Макс” е отворен от 45-годишният англичанин Ейдриън Бенет, който пристига със съпругата си Линда и двамата си сина в Силвъртън, за да осъществи мечтата си, а именно – да живее в града, в който са заснети първите два филма от поредицата.

Днес в музея на “Лудия Макс” са изложени стотици артефакти, свързани с поредицата, които Ейдриън Бенет е събирал през годините. Сред тях са някои от колите, използвани във филма, както и множество костюми и фотографии. Всички те пресъздават постапокалиптичния свят на Лудия Макс, в който сравнително безизвестният по онова време Мел Гибсън изиграва ролята на разочаровано ченге, което преследва банда, убила жена му и детето му. Музеят на “Лудия Макс” се помещава в стара плевня, която е залепена за къщата на Ейдриън Бенет.

“Никога не съм си представял, че ще дойда тук, в австралийската пустош, но след 30 години вманиаченост по филмите от поредицата “Лудия Макс” това изглеждаше като естествена стъпка в живота ми”, обяснява Бенет.

Бенет дори не си прави труда да гледа филма, когато той излиза по кината през 1979 г.
Първият филм от поредицата Лудия Макс излиза по кината през 1979 г.

Бенет дори не си прави труда да гледа филма, когато той излиза за пръв път по кината през 1979 г. Но когато най-накрая прави това, Бенет напуска салона променен. По онова време той живее в Англия и интересът му е допълнително подхранван от липсата на информация за филма.

Така един ден преди четири години Бенет заминава със семейството си за Австралия. Той взима със себе си три реплики на Ford XB GT Interceptor – колата, която Лудия Макс кара в “Лудия Макс” и за които Бенет похарва повече от 15 хил. паунда. Допълнителна атракция са местните, голяма част от които са били статисти в първите два филма и които посрещат Ейдриън с отворени обятия. Повечето фотографии, изложени в музея идват именно от тях.

Днес Ейдриън Бенет издържа музея със собствени средства, но не казва колко точно му струва това удоволствие. И макар, че мястото е буквално в пустошта, то е едва на няколко мили от магистралата Бериър, която свързва Сидни с Аделаида и Бенет не може да се оплаче от липса на посетители. Новината за музея на Лудия Макс се разчува бързо и днес средно около десет души посещават музея всеки ден. Таймингът също е подходящ – четвъртият филм от поредицата Лудия Макс излезе по кината преди броени седмици, макар в него да не участва Мел Гибсън, която го направи известен.

Вижте повече снимки от музея в галерията.

Отговор