Пинучио Скиола – скулпторът, който кара камъните да пеят

0
Пинучио Скиола
Пинучио Скиола по време на работа върху една от каменните си скулптури.

“Аз съм роден от камъка”, това казва италианският скулптор и стенописец Пинучио Скиола, който почина на 13 май т.г. на 74-годишна възраст.
Скиола превръща в своя запазена марка т. нар. 
pietre sonore  или “пеещи камъни” – огромни каменни скулптури, които издават различи звуци, когато бъдат потъркани с ръка или малък камък.

Скулптурите на Скиола са уникални

и се родеят с прозизведенията на творци като Александър Калдер – създателят на т.нар. mobiles – вид кинетични инсталации, които се движат при всеки полъх на вятъра.

Пинучио Скиола
Пинучио Скиола с една от скулпторите си, известни още като “пеещи камъни”.

Скиола е роден на 15 март, 1942 г. в селско семейство в Сардиния. Когато е на 8 години напуска училище, за да помага в прехраната на семейството си. В началото на 60-те Скиола учи изкуство във Флоренция и Каляри, столицата на Сардиния, и пътува доста по света, като работата му става все по-популярна.

Пинучио Скиола
Скиола лично подбира камъка, от който изработва скулптурите си.
pinuccio-sciola-2
Пинучио Скинола с едно от произведенията си.

Скиола подбира внимателно камъка, от който изработва музикалните си скулптури. Той използва трахит, пясъчник, базалт, варовик или гранит, който разрязва внимателно на дълги ивици, с различни размери и форма, които наподобяват пластините на ксилофон.

Някои от скулптурите на Скиола са използвани в истински концерти

редом с традиционни музикални инструменти.

В последните години от живота си, Пинучио Скиола живее в къща в центъра на Сан Сперате, селото в Сардиния, в което е роден и израства. Сан Сперате е само на няколко километра от Каляри, столицата на Сардиния и се слави с традициите си в каменоделството и може би не е случайно, че творецът се е родил точно там.

Пинучио Скиола
Скулптура на Скиола, използвана в сценографията на постановка на операта Турандот от Джакомо Пучини през 2014 г.

Сан Сперате също така е познато и като Селото на стенописите още от началото на 70-те години на миналия век. То си спечелва това име заради стените на къщите, украсени с повече от 250 стенописа, дело на артисти от целия свят.

Пинучио Скиола
Пинучио Скиола (1942-2016)

“Аз просто се научих да давам глас на камъка. Той винаги е бил там, но никой не му е обръщал внимание”, казва Скиола. 

Повече за нестандартния италиански творец и мелодиите, които издават произведенията му може да видите във видеото по-долу.

[Прочетете още: 7 музикални инструмента, за които никога не сте чували]

Отговор