Пингвини в опасност: Изчезването на императорите

0
Императорски пингвини в Антарктида
Огромна колония от императорски пингвини е изчезнала от Антарктида, алармират учените.

Годината е 2005. В кината се въртят куп хитови ленти. Хари Потър и Огненият бокал. Третият епизод на Междузвездни войни: Отмъщението на ситите. Мистър и мисис Смит. И много други, разбира се. Сред тази звездна компания е и един зрелищно заснет документален филм – Походът на императорите. С право наричан един от най-успешните документални филми в историята на киното. И заслужено отличен с Оскар. Разказващ за изумителния живот на императорските пингвини, които създават поколението си на най-суровото място в природата на Земята. Уникални същества, които не отглеждат потомството си на твърда земя, а върху… морския лед.

“Всяка зима, дълбоко в жестоката ледена пустиня, в най-негостоприемната част на Земята, започва едно наистина забележително пътешествие. Така е от хилядолетия…”

Защо ви припомням всичко това ли? Защото картините, които режисьорът Люк Жаке ни показа тогава, не са същите като това, което може да се види днес. Заради глобалното затопляне, даже и в най-суровите кътчета на планетата, нещата вече не са същите. От Антарктида започнаха да изчезват… пингвините.

Императорски пингвинРедица западни медии говорят за това напоследък. От Световния икономически форум алармираха, че

огромна колония от императорски пингвини е изчезнала

от Хали Бей в Антарктида. Обикновено там всяка година пристигат около 24 хиляди двойки пернати, за да се отдадат на сложно ухажване и още по-сложно отглеждане на малките си. Това е около 8% от цялата популация на императорския пингвин.

От 2016 г. насам, когато размерът на ледената шапка на континента значително намаля, в Хали Бей почти не са идвали пингвини, за да гнездят. На сайта на Университета в Кеймбридж обясняват, че точно колонията от Хали Бей е била втората най-голяма сред тези птици в света. Но вече трета година не успява да създаде обичайното си потомство. А три години е прекалено дълъг период. И за жалост, нещата засега не дават признаци да вървят към подобрение. Ледът вече не е така стабилен, а това е от съществено значение, обяснява учен пред ВВС.

Императорски пингвини в АнтарктидаНаблюденията на учените показват, че около отделни части на континента ледът е намалял с до около 60%. Температурите съответно са се повишили около 5 пъти по-бързо от средните темпове в световен мащаб. Това излага на изключително сериозна опасност както отглеждането на потомство на императорските пингвини, така и самата им прехрана. А тези птици представляват сериозна част от хранителната верига в района. И за съжаление, предвижда се, че заради продължаващото затопляне, до края на века може да изчезнат между 50 и 70% от императорските пингвини.

Остава обаче и надеждата, че поне отчасти изчезването на тази колония може и да се дължи на адаптацията на птиците. Защото съседна много по-малка колония се е увеличила значително през последните 3 години. Дано природата да намери начин да се пребори с поредното ужасно предизвикателство, пред което ние хората я изправяме. Защото за много други видове надежда вече няма…


Вижте още как само за 50 години сме причинили загиването на 60% от животните на Земята

Отговор