Човек-къртица копае изумителни подземни пещери

Ра Паулет използва за работата си мекия пясъчник на северно Ню Мексико

0

Бихте ли живели в пещера?

Ако отговорът ви е не, то след прочитането на тази статия най-вероятно бихте променили мнението си.

Някои биха определили човека, който ще ви представим днес в в Lifebites.bg, като странник. Други – биха го нарекли “магьосник”. Вижте работата му, прочетете историята му и сами преценете какъв е той…

Дълбоко в пустинята в северно Ню Мексико, САЩ, един-единствен човек изкопава лабиринт от подземни пещери в скалите от мек пясъчник. Въоръжен само с кирка и количка с едно колело, 69-годишният американски скулптор и визионер Ра Паулет издълбава цели 14 пещери в последните 25 години, работейки винаги сам или в компанията на своето куче.

rapaulette
Пещерите на Ра Паулет са декорирани с невероятни елементи.

Преди да се захване с това необичайно занимание, Ра Паулет е скитник. Той е изключен от университета и след като отбива военната си служба пътува на стоп из Америка, като се препитава с каквото му падне – пощальон, метач, фермер.

По едно време Паулет дори живее в барака без електричество и течаща вода в продължение на няколко години в планините на Тенеси.

Накратко – той има свобода, за която някои могат само да мечтаят
Ра Паулет
Ра Паулет

През 1985 г. Ра Паулет се мести в Диксън, щата Ню Мексико, където се занимава с различни строителни работи и благодарение на тях усвоява уменията, необходими за издълбаването на подземните пещери.

Unique-caves-of-Ra-Paulette2
Пещерите са оборудвани с екстри като баня, спалня, електричество и телефон.

В момента на пазара за продан е обявена пещерата наречена Дървото на човешката доброта. Тя се намира между градовете Санта Фе и Таос и е разположена под терен от 208 акра.

Цената на целия имот е $995 хил. при това с отстъпка. Имотът и прилежащите му пещери обаче могат да бъде закупени на части – северната и южната половина са на цена от $550 хил. за 100 акра. Всяка от двете половини е разделена на 14 по-малки парцела, които се продават на цена от $49 хил. всеки. Пещерите са оборудвани с екстри като баня, спалня, електричество и телефон.

CAVEDIGGER--Ra Paulette and his cathedral-like art caves are the subject of "Cavedigger," a 2013 documentary by filmmaker Jeffrey Karoff. (courtesy photo) wjohnson@abqjournal.com Mon Dec 02 13:15:46 -0700 2013 1386015345 FILENAME: 163272.jpg
Ра Паулет в една от изкопаните от него пещери

Ра Паулет и неговите подземни пещери са тема на номинирания за Оскар документален филм Cave Digger (2013). В него, когато го питат дали е вманиачен по копаенето на пешери, Паулет отговаря риторично – „Децата вманиачени ли са по игрите?”

 

Разгледайте обявата за продажбата на пещерата Дървото на човешката доброта, както и официалния сайт на Ра Паулет и сайта на филма Cave Digger.

Отговор