Изкуството на дрямката

0

Кратката дрямка, както доказват множество научни изследвания, действа като рестарт на човешкия мозък.

Но освен наука, дрямката също така е и изкуство.

В един от последните си броеве The Wall Street Journal предлага препоръка как да планираме перфектната дрямка, в това число колко дълга да бъде тя и по кое време на денонощието. Специалистите по съня, цитирани в статията казват, че оптималната продължителност на дрямката е 10-20 минути, но времетроенето й може да е различно, в зависимост от целта, която си поставяме.

За подобряване на концентрацията се препоръчва дрямка между 10 и 20 минути, която ще ви помогне да се върнете незабавно към работата си след като се събудите.

За подобряване на когнитивната памет обаче се препоръчва по-дългата, едночасова дрямка. Това подобрява способността на мозъка да запомня факти, места и лица. Единственият недостатък на този тип дрямка, е че след нея човек се чувства малко гроги.

За подобряване на креативността и емоционалната и процедурната памет, благодарение на която извършваме ежедневни дейности, като ходене, каране на колело и т.н. се препоръчва последния тип дрямка, 90-минутната.

Към всички тези препоръки, авторите на статията в The Wall Street Journal добавят и още една, която е доста изненадваща. Те съветват, когато дремвате, тялото ви да е в леко изправено положение, защото по този начин ще избегнете изпадането в дълбок сън. И още нещо за последно – ако забележите, че по време на кратка следобедна дрямка сънувате, това означава, че най-вероятно не получавате достатъчно количество сън.

Отговор