Защо мъжете простаци са на мода?

2
мъже простаци
Дне с в обществото мъжете простаци се приемат като мъже с влияние.

Излизала си с поне един такъв. Или приятелката ти е излизала с него. А защо не и двете! Толкова сте били прехласнати по симпатичния грубиянин, че сте му простили всеки червен картон и всяка дузпа, дори онези в чуждата врата. Не познах?

Значи имаш късмета да си част от онази рядка порода жени, която стои далеч от мъжете простаци. И която се чуди защо ни се налага да ги търпим навсякъде около нас – в общия ни кръг от познати, където твърде често стават душа на компанията, в семействата на най-добрите ни приятели, които деспотично оглавяват, в изпълнените с възхита очи на дъщерите ни, в рамката на телевизионния екран, в магазина, в час пик… И не само, че им правим път, ами сме готови

да зарежем всичко и да хукнем след именно тези мъже простаци

Така, както само една жена може да следва сляпо модата. Колко жалко за тази жена, че все пак има контракултури, които нехаят за актуалните тенденции. Култури, които стават свидетели на нейното падение.

мъже
Мъжете простаци са на мода

Култури, които простотията все пак елиминира – с едно намигване в стил “Ко ма глеаш ся!”

Защото нищо не е по-силно от мъжете простаци

Особено в любовта.
Доказано е и научно, дори не в един, а в няколко експеримента.

Първият е отпреди три години и е нещо като викторина по география. Задачата на доброволците в нея била да поставят маркери за градове по карта, на която нямало нарисувани граници, нито отбелязани столици. След маркирането играчите трябвало да оценят собственото си представяне и това на останалите по редица показатели.

мъже
Макар често да ненавиждаме мъжете простаци – много жени ги харесват именно заради поведението им.

Че повечето са се оценили доста по-високо от действителните си постижения, не ме изненадва. По-интересното е, че тъкмо онези, по-склонните да се изхвърлят в оценките си, получили по-високи оценки и от групата – по отношение на това, дали заслужават уважение, дали са имали влияние върху процеса на взимане на решения при останалите, дали са допринесли за представянето на групата.

Казано по-просто, прекалено уверените хора били възприети като такива с повече социален статус. А той е злато в наши дни. Както и грубиянщината. Защото, макар да я ненавиждаме, откриваме в нея някакъв знак за сила. Колкото по-брутално се държи някой, толкова по-убедени са наблюдателите, че този човек е влиятелен. Най-малкото защото не зачита същите правила като масата.

Как работи това при свалките?

С въпроса се заемат психолозите Нийл Коробов и Джъстин Лапланте. Тяхното проучване от 2013 г. се опитва да разбере дали непристойното поведение между потенциални любовни партньори може да установи усещане за свързаност и да поощри интимността. Ще ви спестя научния подход на двамата психолози към организирания от тях спийд дейтинг и ще насоча вниманието ви към изводите. А именно…

Нарушаването на благоприличието води до положителни резултати. Например,

просташкият изказ предизвиква широк спектър от емоции

– от първоначално отхвърляне до постепенно отстъпване, приемане и свързване. Неколкократните нарушавания на добрите порядки в някакъв момент се превръщат в социално “лепило”. Момент, в който обидите и ласкателствата започват да звучат по един и същ начин. Или, както казва афористът Мейсън Куули – да пораждат един и същ въпрос: “Какво искаш?”  

130H
Мъжете простаци са като лошите филмови герои.

И ето че проблематичната природа на простаците започва да напомня на имиджа на лошите момчета в киното. Всички искаме да опитомим вторите и да поправим първите – предизвикателства, на които женската природа трудно може да устои.

Още по-красноречиви са заключенията на психолозите по отношение на сексуално грубиянската лексика. Тя помага при флиртуване, защото лесно разсмива хората, а смехът е най-малкото общо кратно в интимните задачи. Нещо като помощно средство за открояване от тълпата. Желание, което всеки, пробвал се на любовния фронт, е склонен да прости.

Да простиш на простотията обаче е нож с две остриета.

Да го използваме, за да отрежем поредния повярвал си тип!

Вижте още: Ти мъжкар ли си, брат?

2 КОМЕНТАРА

  1. Мисля, че се изпуска една от основните причина за афинитета на голям брой жени към така наречените простаци – женската склонност към психически мазохизъм. Най-общо казано.
    Като се има предвид големия процент жени със мазохистични наклонности, не е изненадващо, че простаците имат много последователки….

  2. С тези твърдения направихте жените на безмозъчни кукли.Сигурно има и такива,но не всички си падат по простаците.На някои им се повдига от тях!

Отговор