Американци произвеждат хранителна добавка от български кокичета

1
ProViotic се произвежда от венчелистчетата на българското блатно кокиче.

Всички сме чували за “Нивалин”-ът, който се произвежда от луковиците на блатното кокиче. Лекарството е създадено през 1956 г. от проф. д-р Димитър Пасков и се използва за лечението на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, както и срещу деменции от Алцхаймеров тип.

Screen Shot 2015-05-11 at 15.48.03
ProViotic се продава онлайн, под формата на капсули, на цена от $40.

Днес българското блатно кокиче отново е на път да се сдобие със световна слава благодарение на ProViotic – първия пробиотик за вегани, произведен от венчелистчетата на красивото цвете. Хранителната добавка ProViotic е съвместна разработка на Медицинска академия – София и Harvard Medical School и е рекламирана със слогана “Роден от цвете и отгледан в сок”.

102381647-173238951.530x298
Майкъл Карш, главен инвеститор в Juice Press – компанията, която разпространява ProViotic в САЩ.

“Името на продукта е ново, но историята на бактерията и компанията в България, която я произвежда, е изключително старо”, казва Майкъл Карш, главен инвеститор в Juice Press – компанията, която разпространява ProViotic в САЩ.

Карш решава да се включи в производството на ProViotic след като научава за качествата на българското кокиче от свой български бизнес партньор. Американецът също така е вдъхновен от липсата на пробиотици за вегани, тъй като повечето от тях се произвеждат от бактерии, добити от човешкия храносмилателен тракт и отгледани в млечна среда, където те виреят най-добре. Това в никакъв случай не ги прави подходящи за вегани.

lactobacillus_bulgaricus
ProViotic съдържа GLB44 – един от 300-та щамове на бактерията Lactobacillus bulgaricus.

ProViotic се произвежда от GLB44 – един от 300-та щамове на бактерията Lactobacillus bulgaricus, който единствен може да бъде добит от венчелистчетата на блатното кокиче. От Juice Press са убедени, че ProViotic ще задоволи и най-претенциозните вкусове, когато става въпрос за пробиотици. Останалите подобни продукти, които се предлагат на пазара днес, освен добрите бактерии съдържат поне един от трите основни алергена – лактоза, глутен или соя. ProViotic не съдържа никакви алергени, защото бактериите в него са отгледани в плодов сок от моркови и грах, добити от екологично чисти ферми.

juice-press-nyc
В САЩ ProViotic се продава в магазините от веригата Juice Press.

ProViotic се произвежда от българо-американската компания ProViotic и засега се продава в няколко магазина на компанията Juice Press в Ню Йорк, както и онлайн, на цена от $40, под формата на капсули или сок за пиене.

Защо пробиотиците са важни за човешкото тяло?

Учените определят пробиотиците като живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс. Пробиотичните бактерии оказват въздействие върху организма, като директно се колонизират върху лигавицата на червата и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти. Проучванията показват, че тази колонизация продължава до 10-15 дни и след това те се отмиват по естествен начин.

Прочетете повече за ProViotic на официалния сайт на компанията.

 

1 КОМЕНТАР

Отговор