Българка прави рокли и бижута от ластици

1

Роклята по-горе е изработена от 18 хил. гумени ластика и със сигурност ще се превърне в обект на разговори, където и да отидете с нея.

Тя е дело на българския архитект Маргарита Милева, която работи повече от 90 часа, за да създаде нетрадиционната 10-килограмова “гумена” одежда.

mileva-300x300
Маргарита Милева

49-годишната Милева е родена в България в семейството на художника Димитър Арнаудов (1933-1989).

Завършва архитектура през 1988 г. в УАСГ, но през 90-те емигрира в Ню Йорк, където днес има архитектурна практика заедно със съпруга си.

Милева казва, че е израснала в артистично семейство и винаги е имала око за бижута и дрехи.

“Ето защо, когато започнах да правя бижута от кламери, перфорирани визитни картички и гумени ластици това не изненада никого”, казва Милева.

Изработката на роклите от гумени ластици понякога отнема до три месеца.

20120312001814-wow4
Рокля, вдъхновена от духа на Полинезия и татуировките на маорите.

Така например тази рокля от оранжеви и черни ластици с различни дължини, е вдъхновена от духа на Полинезия и татуировките на маорите, е била изработена за около 150 часа.

Първата си рокля от гумени ластици Милева изработва с помощта на дъщеря си Ива, която също така често е модел за произведенията на майка си.

aiu_outofthebox_margarita_mileva_13x
Дъщерята на Маргарита Милева Ива често позира с творенията на майка си.

Втората си рокля българката изработва, вдъхновена от известното германско арт течение Баухаус и тежи малко повече от 10 кг.

Маргарита Милева не използва никакви инструменти освен пръстите си. Засега роклите й не се продават, но българката казва, че би приела да изработи рокля за конкретен случай, като например сватба.

рококо
Огърлица Rococo

Роклите от гумени ластици на Милева са включени в множество експозиции в Ню Йорк, Индианаполис, Чикаго, Ню Йорк, Палм Спрингс, Хюстън, Берлин и др., както и в пътуващата изложба Hidden Heroes – The Genius of Everyday Things, организирана от Vitra Design Museum и испанската фондация ”la Caixa”.

Вижте повече от работата на Маргарита Милева на сайта й.

1 КОМЕНТАР

Отговор