Двама горски в битка с дървената мафия в Сливен

0
Снимка: Агенция "Седмица"-Сливен

Напоследък филмовите сюжети от Холивуд все по-често стават част от българската реалност.

Сещате ли се за онази линия, която беше адски актуална преди години в екшъните: Самотен рейнджър (в главната роля Дуейн Джонсън-Скалата, примерно) и негов стар приятел воюват със силните на деня в затънтените си родни градчета някъде из Америка и напук на всичко успяват да въдворят ред.

Е, нещо такова се случва в наши дни в Сливен, където горският надзирател Юсеин Шакиров (завърнал се на работа след две уволнения) и колегата му Илия Иков водят всекидневна битка с дървената мафия. За случая разказва Георги Вл. Попов от сливенската Агенция „Седмица”-Сливен.

За месец и половина двамата са заловили нередовна дървесина е 240 кубика. Въпреки заплахите, които многократно получават, Шакиров и Илков продъжават да работят здраво. За около 40 дена са задържани 15 превозни средства, 5 коне, 5 каруци, съставени са 40 акта. Задържани са двама бракониери по време на лов и един за подкуп, помества в публикацията си Агенция „Седмица”-Сливен.

И точно като в холивудска продукция в схемите индиректно е замесен и политик – една от фирмите-нарушителки се оказва близка до зет на сливенски съветник от голяма политическа партия, допълва местният сайт.

Двамата горски надзиратели се срещат и с други трудности. Нерядко нарушенията идвали заради бездействиетото на техни колеги, коментират пред сливенската агенция Юсеин Шакиров и Илия Илков. В резултат на това вече са съставени актове на шестима горски и трима началник-участъци.

„Заради нередовен контрол се сече или без позволително, или немаркирана дървесина. Установени са и четири незаконни строежа в парк “Сини камъни”, пише Георги Вл. Попов.

Юсеин, Илия… – дерзайте! Дано повече от колегите ви вземат пример и най-сетне започнат да вършат работата си!

 

Отговор