Григор Димитров – Гришо: Обичан и мразен от цял народ

Гришо
Григор Димитров победи Роджър Федерер в кръг от турнира US Open.

През годините Григор Димитров, или както всички го наричаме – просто Гришо, се превърна в един от най-обичаните и същевременно най-мразените български спортисти на всички времена.

Ето как горе-долу се движат графиките „за“ и „против“ Гришо обикновено. Когато българският тенисист побеждава, всички сме на върха на щастието. Горди, приповдигнати, всеки със задоволство крещи: „Браво, бееее!“,

„Мачкай, Гришо!“

и всевъзможни други екзалтирани възгласи, извиращи от дълбините на сърцата ни. Горди с победите на Гришо са не само запалените привърженици на тениса, но и всички останали българи, някои от които никога в живота си не са се интересували от този спорт. Обаче, когато играе Гришо, всички се залепваме пред екраните. От най-малките до най-възрастните в къщата. Гришо обединява цял един народ и с триумфите си изчиства поне за малко срама и неудовлетворението, натрупано у нас като нация.

Съвсем различна е ситуацията обаче, когато талантливият Григор Димитров губи. А има периоди, в които това се случва доста често, за съжаление. В тези моменти тъмните балкански субекти, пък и по-светлите такива – седнали на биричка пред телевизорите, започват да изливат кален дъжд от отвратителни думи по адрес на тенисиста. Всички вече са специалисти. Броят грешките на Гришо, убедено повтарят, че: „Този удар и те щели да го направят по-добре“. Позволяват си да го обиждат и да го наричат „некадърен“, забравили колко възхитени са били само до вчера от постиженията му. Чувала съм дори изказвания, че заради играта му (лошата) някои хора щели да престанат изобщо да гледат тенис. Ядосани, разпалени, мразещи…

Григор Димитров
4 септември 2019 вече е славна дата за българския тенис.

Разбира се, има и хора, които просто приемат

победите и загубите на Гришо

като нещо съвсем естествено. Да, всички искаме той да е постоянно на гребена на вълната и да „мачка“ всички по пътя си към финалите и купите, но ако твърдим, че истински се радваме на успехите му, трябва да се примирим и със загубите. Колкото и трудни за преглъщане да са те.

Датата 4 септември 2019 г. никога няма да бъде забравена. Както от феновете, така и от самия Григор Димитров.

В този ден българинът постигна една от най-съкровените си мечти, в тениса –

Гришо победи Роджър Федерер

Швейцарецът е носител на 20 титли от Големия шлем. Той е страшилище за повечето свои колеги и е доказал безспорния си талант и нестихващ хъс за победа през годините.

Но на полето на US Open 2019 Гришо сякаш възкръсна. По-силно и убедително от всякога. Достигайки своя първи четвъртфинал в турнира, той се наложи и отстрани самия него – „непобедимият“ Роджър Федерер с резултат 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2.

И днес отново всички викаме: „Браво, бе!“, „Мачкай, Гришо!“, гордеем се, щастливи сме, обичаме го, подкрепяме го, с трепет очакваме следващия му мач, вълнуваме се….

Гришо
Българският тенисист е родрн на 16 май 1991 г. в Хасково.

Въпросът е докога?!

И още по-големият въпрос е: Ще подкрепяме ли и обичаме Гришо по същия пламенен и убеден начин дори и тогава, когато настъпи следващата му загуба. Дано не е скоро. Дано има още много победи и да върви все по-нагоре и напред. И все пак, нищо не е вечно. В природата, а и в живота винаги има баланс. Така че следващия път, когато отново се почувствате недоволни и разочаровани от играта на Гришо, Григор Димитров, спомнете си, че той е просто човек като всички нас. Спомнете си и тази славна победа, която дълго ще ни държи в еуфория и приемете нещата такива, каквито са! Стига мрънкане, стига обвинения, стига закани и обиди. Нека бъдем малко по-осъзнати и да не забравяме народната мъдрост, че на чужд гръб и сто тояги са малко!

                                              Мачкай, Гришо!!!


Вижте още: Дан Колов в скандал с уредени схватки

Отговор