Близнаците – малко чудо на природата!

0
близнаците
За близнаците като чудо на природата. Снимки: Кремена Пашова

От най-древни времена близнаците винаги са били обект на любопитство, възхищение и всевъзможни вярвания и легенди. Като започнем от съзвездието Близнаци, което дължи името си на митичните синове за Зевс – близнаците Кастор и Полукс. После преминем през Херкулес, друг син на най-висшия древногръцки бог, който е имал брат-близнак, но с баща простосмъртният герой Амфитрион. И накрая стигнем до митичните основатели на Рим, откърмените от вълчица Ромул и Рем.

близнаците
Близначеството все още е смятано за относително рядко явление. Снимка: Личен архив

Всъщност толкова рядко явление ли са близнаците?

И защо са ги смятали за нещо толкова необичайно и дори с божествен произход в миналото? Според статистиките близнаци се раждат при една от всеки 85 бременности, а 20 на сто от бременностите започват като двуплодни, но продължават с едно бебе след първите седмици.

От друга страна, приматите, към които принадлежи и човешкият вид Хомо Сапиенс, са от бозайниците, които обикновено раждат само по едно малко и многобройната челяд е по-скоро изключение от правилото. Лесно е да предположим, че в миналото са оцелявали и много по-малко близнаци. Заради рисковете на многоплодната бременност и често свързаното с нея преждевременното раждане, които в наши дни са намалени значително от развитието на медицината.

И докато в повечето древни източници се споменава единствено за двама близнаци, в днешно време, благодарение и на методите ин-витро, има все повече успешно родени и оцелели три, четири, пет, шест, седем и дори осем бебета!

близнаците
Не всички близнаци са еднакви и това се вижда с просто око. Снимка: Daily Mirror

Дори в далечното минало, хората са забелязвали, че не всички близнаци са еднакви. Както сочат и митовете и легендите, те са отдавали разликите между едновременно родените братя и сестри на различно бащинство. Или са считали, че еднаквите близнаци са се появили на бял свят с божия намеса. Днешните познания за близнаците всъщност донякъде дават потвърждение на техните вярвания!

Най-общо близнаците се делят на два вида –двуяйчни и еднояйчни

При двуяйчните близнаци две различни яйцеклетки са оплодени от два различни сперматозоида, като това може да стане дори в различни дни! Двуяйчните близнаци могат да бъдат еднополови или разнополови и даже с различен цвят на кожата или от различни бащи. Тяхното ДНК е еднакво само наполовина, както при обикновените братя и сестри.

При еднояйчните близнаци само един сперматозоид опложда 1 яйцеклетка, която впоследствие се разделя. Поради това те са с един и същи пол, обикновено са неразличими за околните и имат напълно еднакво ДНК. Децата на еднояйчните близнаци от генетична гледна точка са “братя” и “сестри”, а не братовчеди.

еднояйчни близнаци
Еднояйчните близнаци са по същество биологични клонинги. Снимка: Кремена Пашова

Именно еднояйчните близнаци си остават една истинска мистерия! Науката все още не може да намери обяснение за причините за разделянето на яйцеклетката на две или повече части след оплождането. Освен това процентът на бременност с еднояйчни близнаци е един и същ навсякъде по света – 1:250, а зачеването им не е повлияно от етнически или наследствени фактори.

При процедурите ин-витро обаче шансът и за еднояйчни близнаци се повишава

И то с цели 2-3 пъти. Една от теориите е, че това се дължи на факта, че се нанасят промени в обвивката на яйцеклетката.

Друга интересна теория е, че причината за еднояйчните близнаци е вид ензим в сперматозоидите на някои мъже, който стимулира разделянето. Сам по себе си обаче той не гарантира повече от едно бебе, защото яйцеклетките на повечето жени имат защитен механизъм срещу подобно делене. За да се получат еднояйчни близнаци трябва да се “срещнат” точно определени представители на двата пола!

близнаците
Причините за многоплодната бременност все още не са напълно ясни на науката. Снимка: Личен архив

Като изключим подобни щастливи комбинации и чистата случайност, има и други фактори, които влияят на шансовете за многоплодна бременност. Още от миналото хората са смятали, че близнаците се предават по наследство или “прескачат” едно поколение. Всъщност те наистина може да са наследствени, но противно на вярванията, ролята на бащата не оказва почти никакво влияние и решаващ фактор е ако в семейството на майката има двуяйчни близнаци.

Най-често това се дължи на ген за хиперовулация (отделяне на повече от една яйцеклетка), който се предава от поколение на поколение. Вероятно той е и в основата на мита, че близнаците “прескачат” едно поколение, защото носители на гена може да са и мъжете, които го предават на дъщерите си. Т.е. ако баба ви е имала близнаци-момчета няма как техните деца да са близнаци. Но ако някой от двамата има дъщеря е много вероятно тя да бъде сполетяна от „двойно щастие”.

близнаците
Когато близнаците са момче и момиче, е сигурно, че са двуяйчни. Снимка: Кремена Пашова

Освен погледите на минувачите, близнаците от години привличат и вниманието на учените. Един от най-интересните аспекти, които те изследват чрез тях е влиянието на гените (наследствеността) и околната среда (условията) върху всеки един от нас. Особено ценни в това отношение са

еднояйчните близнаци, които са с идентичен генетичен материал

но може да са изложени на различни външни фактори. Благодарение именно на тези проучвания, учените напоследък смятат, че за развитието на един индивид оказват влияние не само гените и средата. Ражда се нова научна дисциплина, наречена епигенетика, която се занимава с проучването и на един трети фактор, който може да действа като мост между средата и гените или напълно самостоятелно при цялостното ни формиране.

Изследванията върху близнаците показват, че има много неща, които са ни просто генетично заложени. Гените определят до 80% каква ще е височината ни и до 75 % коефициента ни на интелигентност (IQ). Доказателство за това са еднояйчните близнаци, за които се оказва, че независимо дали са отгледани заедно или в различни семейства и различна среда, имат винаги сходно IQ.

близнаците
Епигенетиката търси мост между гените и факторите на външната среда. Снимка: Личен архив

Те доказват, че интелигентността ни е в по-голямата си степен генетично заложена.  Изследователите са установили, че се наследяват и престъпните наклонности или увлечението по религиите, както и някои психически разстройства и болести. Подобни изследвания се използват и за разработването на нови методи на лечение и здравна превенция. Не са ли близнаците едно малко природно чудо?

Вижте още: Близнаците от кулите близнаци

Отговор