И цветята си имат Уолстрийт. Вижте го!

0
цветята
На гости на световната цветарска борса в холандския град Алсмер. Снимка: www.CGPGrey.com

Голяма част от цветята, които подаряваме или получаваме, са пропътували цяла Европа. Независимо откъде идват, почти всички са минали през световната цветарска борса в холандския град Алсмер, разположен недалеч от летището на Амстердам. Колко ли трябва да е голяма, за да побере всичката оборотна растителност?

Няма да ви мъчим с въпроси като за Стани богат. Отговорът е: 500 хиляди квадратни метра. Толкова е площта на

най-големия в света пазар за цветя: FloraHolland

Който е с размерите на има-няма 25 футболни стадиона. За да успяват да покриват цялото това разстояние по няколко пъти на ден, служителите тук се придвижват с велосипеди и автоматизирани товарни колички.

Защото FloraHolland всъщност не е просто пазар. Това е нещо като огромен аукцион. Само че с етикет „спешно“ на всяка от стоките. Най-добрият пример, че красотата е преходна и скъпа едновременно! Но да се върнем на

наддаването

Цифрите, свързани с най-големия световен цветарски аукцион са внушителни. Тук всеки ден от различни точки на света пристигат 30 милиона цветя и растения, за да бъдат купени и препродадени в рамките на няколко часа. За около 3.5 милиона евро. На ден!

цветята
Залата за наддаване с екраните и уникалната система, подобна на часовник, която изчислява курса на цветята. Снимка: Alberto Perdomo via Foter.com / CC BY-ND

Това са парите на 9 хиляди доставчици и 3500 клиенти и покрай тях си изкарват заплатите 4500 служители. Което е нищо в сравнение с всички 250 хиляди работни места по света, на пълно работно време, свързани пряко и косвено с доставките до и от холандската цветна борса.

Там, където цветята са си у дома

Ако решите да им гостувате на пазара в Алсмер, ще трябва да станете много, много рано. Обещаваме ви, ще си заслужава! Ще усетите напрежението по сериозните лица на търговците в аукционните зали. Допреди няколко години цветята пристигали в залите на товарни колички. Водещият на сцената изваждал по букет или саксия и по микрофона си разказвал историята на красотата в ръцете му.

После над цветята, влизащи в залата, движейки се плавно на конвейер, по групи, се появили екрани. На тях, както и на мониторите пред всеки наддаващ в аукциона се изписвала информация откъде са, какъв сорт са и за колко се продават.

Днес, в името на скоростта и запазването на свежестта им, цветята остават в охладени помещения и се показват в залата само на снимки. Отново от екраните. Което, за съжаление на

по-сантименталните търговци

превръща традиционния аукцион в отживелица. Губи се романтиката, казват те. Но продължават да четат информацията по мониторите и да залагат спрямо курса, който май само един професионален полуброкер-полуфлорист разбира. Уникалната система, подобна на часовник, можете да видите в този видео репортаж на New York Times, който разказва също за модернизацията и децентрализацията на пазара заради разрастването му през последните пет години.

Както става ясно, всички бързат. Разбираме ги. Купуването, натоварването и транспортирането до съответната държава, град и магазин трябва да се случи в рамките на деня, за да си е заслужавала инвестицията. Това всъщност е само половината от

пътя на цветята

Първата част от него може да е започнала например в далечна Кения, където се отглежда специален сорт рози. Или пък в оранжерията на някой холандски производител на лалета, който от десетилетия отглежда и кръстосва най-красивите видове.

А защо не – от някой разсадник за лилиуми, стартирал навремето като семеен бизнес с 15 служители, а днес – напълно автоматизиран. И с площта, да речем, на 16 футболни игрища (май това е най-малката мерна единица в света на цветята). В тази гигантска роботизирана оранжеерия единственото, което се движи, са лилиумите. По десетина в щайгите с почва, те поемат в цикъл от движещи се под тях пътеки, които ги преподреждат – за равномерна слънчева светлина, и ги поливат.

цветята
Придвижването на цветя и работници из огромната борса. Снимка: jeaneeem via Foter.com / CC BY

За да достигнат един ден до кварталното цветарско магазинче пред нас. Или в Ню Йорк. Но преди това, разбира се, ще се „отбият“ в Алсмер за своя

цветен парад на суетата

Невероятен път, история, логистика. Това е Уолстрийт на цветарския свят. Една симбиоза с науката, която посреща нуждите на индустрия за милиарди. Индустрия, изградена върху нещо толкова романтично и ефимерно като цветята.

Посягаме към тях, за да изразим основни човешки емоции. От страстна любов до лицемерно извинение, от празнично настроение до мъка по отишъл си близък, от спонтанност до старателно планирано събитие – разчитаме на цветята толкова много, че дори не можем да си представим живота без тях. Както и смъртта.

А техният танц, внимателно

хореографиран от една точка на земята

до друга, непременно минава през Холандия. Можете да го видите, ако някой ден попаднете в Алсмер, срещу входен билет от няколко евро. Да усетите аромата на този цветен събор, където всичко е в постоянно движение. Или просто да погледате цветята. Защото кога за последно си подарихте едно на самите себе си? А дотогава… ви поднасяме цяла оранжерия от рози, една от най-големите в Холандия:

Вижте още за цветята, които красят книгите и блоговете

СПОДЕЛИ
Предишна статияНищо не можеш да задържиш насила, сладка моя
Следваща статияКак да развием емоционалната интелигентност у децата
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор