Полина Петрова за пътя от роклите за кукли до уникатите

Полина Петрова
Най-важното за Поли е да вижда усмивки на лицата на своите клиенти.

Знаете ли какво се случва, когато от малък знаеш какъв искаш да станеш? Мечтата ти се сбъдва. Да, толкова е просто. Но изисква много. Отнема време, тонове целенасочен труд и усилия, вложени в правилната посока. Но когато си наясно с целта и имаш желание да преследваш мечтата си, неминуемо става. Доказателство за това е историята на Полина Петрова – талантлива българка, отдала се на страстта си да създава дамска мода. Влюбена в призванието си и в ефекта, който работата ѝ предизвиква. А той е множество щастливи усмивки по лицата на хората, пристъпили прага на ателието ѝ в центъра на София.

Полина Петрова моден дизайнер
Ръчно рисуваните облекла са част от всички колекции на младата дизайнерка.

Поли казва, че това е била детската ѝ мечта – да стане дизайнер. Първите си стъпки прави още съвсем малка – едва 5-6-годишна. Тогава тя шие дрехи за своите кукли и винаги се опитва да ги прави по-различни, оригинални и красиви. Рисуването също ѝ се отдава. В първи клас създава първата си скица – върху училищната тетрадка. По-късно учи в художествената гимназия в Сливен.

“В гимназията завърших две специалности художник и художествена тъкан. Но аз получавах от преподавателката ни по текстил допълнителни задачи, свързани с модата. Тя виждаше, че това ме влече. Освен това шиех дрехи за всичките си роднини и приятели, така че поддържах страстта си към създаването на облекла жива.”

София Бобчева
Актрисата София Бобчева, облечена в рокля, сътворена от Полина Петрова. Снимка: Димитър Драгнев

Художествената гимназия не ѝ стига. Следва 2-годишно обучение в колеж със специалност Моден дизайн. Едва след като го завършва,

Полина Петрова решава, че най-сетне е готова

да започне да създава облекла професионално. Но със същата стара страст – стремежът творбите ѝ да са различни. НЕ обикновени, както тя самата казва. Ето защо често залага на асиметрията и на пленителните детайли, които по думите ѝ могат да направят дори една обикновена на пръв поглед рокля забележителна.

“Обичам да използвам асиметрията като похват, защото тя дава движение, разчупеност и по-интересно излъчване на моделите. Но имам и по-класически кройки, които също са доста харесвани.”

Дамите, които се обличат с модните творби на Полина, могат да се похвалят, че имат нещо уникално в гардероба си. Върху някои от роклите дизайнерката сътворява картини от изрязани дантели или други дребни елементи. Този процес изцяло извършва с игла и конец – на ръка. Има и ръчно рисувани облекла. Колекциите ѝ са разнообразни откъм цветове, мотиви, материи, модели. Както и сами разбирате, сред творбите ѝ има уникати – единични бройки. Всичко останало пък се шие в ограничени количества – едва по няколко броя от модел.

Поли следи с голям интерес най-новите тенденции във висшата мода. Вдъхновява се от моделите на световноизвестните си колеги и взима частичка от тях, която влага в собствените си произведения.

Полина Петрова
Целта на Полина Петрова е да създава интересни и НЕ обикновени модели.

Харесва по-екстравагантните модели

показвани на световните подиуми.

“Някои от тях преобразявам през собствения си стил, виждания и вкус. Създавам кройки, подходящи за нашите ширини и българските клиентки. Понякога взимам просто елемент, детайл, който вплитам в моите модели.”

Но вдъхновението не е само там. За Полина Петрова то е навсякъде. В хората, които среща, и тези, с които работи. В природата и дори в градската среда, която за мнозина е така отблъскваща. Тя открива красота и очарование във всичко и всички, които я заобикалят. Но най-много я вдъхновява самото желание да създаде “нещо творческо, различно и красиво”.

рокли
Поли често създава сватбени рокли от своите модели.

Младата дизайнерка твърди, че за нея е изключително важно да прави клиентите си щастливи. Да ги кара да се чувстват добре, пременени в нейните дрехи. Поли има индивидуално отношение към всеки от тях и винаги е готова да се съобрази с желанията им. Затова и те я търсят за много от най-важните и щастливи поводи в живота си. Сватби, рождени дни, кръщенета, балове, фирмени или частни партита. Макар че ако я попитате, ще ви отговори, че сред нейните облекла има и много такива, които са подходящи и за ежедневието или за работна среда. В крайна сметка, както тя казва:

“зависи доколко смели са самите клиентки.”

Често създава и сватбени рокли на базата на своите модели или те са избирани за рокли от шаферките на сватбени тържества. Този факт я прави наистина горда и щастлива. Когато вижда усмивките на лицата на своите клиенти, талантливата българка открива и своя смисъл да продължава да твори. Да създава своите модели, колкото и трудно да е подобно начинание понякога.


За повече информация посетете Фейсбук страницата на Полина Петрова или нейния бутик на улица Кърниградска 14 в София.

В галерията можете да разгледате още от уникалните модели на младата българска дизайнерка, за която, убедени сме, ще чуваме все по-често:


Вижте още за различните картини – Поп Арт портрети, в които ще вложиш частица от себе си

Отговор