Изчезващи видове: Животът си отива с тревожни темпове

0
изчезващи видове
Близо 60% от животните на Земята са изчезнали за последните 50 години. Темпо на унищожение, в хиляди пъти по-бързо от това на естествения отбор.

Едва ли някой ще се изненада от констатацията, че човешката дейност има доказано унищожителен ефект върху нашата планета. Няма океан, който да не е засегнат, нито континент, който да не е пострадал. Повечето хора вече си дават сметка за това как замърсяването, изразходването на природните ресурси и все по-големият брой изчезващи видове се отразяват на Земята. А с това и на нас – човеците.

Неслучайно известният британски естественик сър Дейвид Атънбъро нарича хората “чумата на Земята”.

тигър изчезващи видове
Тигрите също са в списъка с изчезващи видове. А вие можете ли да си представите света без това величествено животно?

От Световния икономически форум алармират за пореден път, че малцина си дават реална сметка с каква скорост се случва всичко това. Само за последните 50 години в резултат на човешката дейност са си отишли приблизително 60% от животните на Земята. Скорост, която е драматично висока –

между 1000 и 10 хил. пъти по-бърза

от нормалното темпо на естествения отбор.

Факт е, че науката не е наясно точно колко са животинските видове на планетата. Постоянно се откриват нови и нови. Друг факт е, че в геоложката история на Земята са известни 5 масови вълни на изчезване на видовете. Сега обаче светът е изправен пред шеста. И причините за това са заслуга само на един от видовете – Homo sapiens.

По данни на Световния фонд за дивата природа WWF за по-малко от 50 години сме успели да заличим от лицето на Земята половината бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби. Основните причини за това са загубата на естествени местообитания, замърсяването, климатичните промени, незаконната търговия, прекомерният лов, свръхексплоатацията на природните ресурси и т.н. Замърсени са вече всички океани и континенти – от тропиците до полюсите.

изчезващи видове замърсяване
90% от морските птици имат пластмаса в стомасите си. Те отдавна са принудени да живеят сред човешките боклуци.

Статистиката е меко казано стряскаща. Ето само няколко факта:

  • 20% от амазонските джунгли са били унищожени през последния половин век.
  • Към днешна дата се смята, че 90% от морските птици имат в стомасите си фрагменти от пластмаса. През 1960 г. предположенията са били за около 5% от морските пернати.
  • През 20 век сладководните видове риби са били с най-висока степен на изчезване сред гръбначните животни.

Трагичните примери за изчезващи видове са не един и два

През 2018 г. светът се раздели с последния мъжки северен бял носорог на Земята. Знае се освен това, че са останали само около 3 900 тигъра. Бракониери ги избиват заради кожата им и употребата на различни части от животните за традиционната медицина. Разказвали сме ви и за азиатската “екзотика” змийско вино с цяла изключително отровна змия. Грозна, брутална, съсипваща природата практика, за която често се ползват застрашени видове.

изчезващи видове гладуваща полярна мечка
Кадрите на гладуващата полярна мечка, разпространени от National Geographic през декември 2017 г., разтърсиха света и предизвикаха гореща полемика.

Вероятно всички сме виждали и кадрите на умиращата от глад полярна мечка, заснета от активисти на Sea Legacy. Тези кадри бяха разпространени от National Geographic. Скоро след това от медията публикуваха още данни, според които броят на гладуващите полярни мечки ще продължи да нараства в резултат на глобалното затопляне. Признаха, че не е ясно каква е точно причината за състоянието на това конкретно животно, но алармираха, че човекът продължава да създава условия за жестоката смърт на още много живи същества и това е повече от сигурно.

Амурски леопард, суматрански слон, няколко вида тигри, носорози, орангутани, горили, делфини… Колко от тези критично застрашени видове ще преживеят следващите 50 години? В крайна сметка, от нас зависи. И без да съм специалист, към днешна дата, мен ме е страх от отговора на този въпрос…


Вижте още: Имаме само 12 години да спасим планетата

Отговор