Последния мъжки или когато носорозите изчезват

0
носорозите
Най-голямата заплаха пред носорозите в наши дни е бракониерството.

Той се казваше Судан. Наричаха го Последния мъжки. Защото той наистина беше такъв – последният мъжки северен бял носорог на Земята. Беше на 45 години, последните от които с влошено здраве. От 19 март 2018 г. на нашата планета вече няма такъв екземпляр. Има само още две женски. Негови дъщеря и внучка. С това носорозите от подвид северен бял реално са пред изчезване.

Последния мъжки - носорогът Судан, последният северен бял носорог.
Носорогът Судан или Последния мъжки, превърнал се в символ на изчезващия си вид. Photo by Jessica Leas Photography on Foter.com / CC BY-NC

В последните години Последния мъжки живееше под постоянна въоръжена охрана в кенийския резерват Ол Пейета, която го пазеше от бракониери. Роден е в Судан през 1973-74 г. Когато е на година или две, е уловен и отведен в зоопарка Двор Кралове в тогавашна Чехословакия. Живее там до 2009 г., когато е транспортиран отново в Африка. Последно негови събратя в дивата природа са видени през 2006 г.

Тази новина е особено лоша. Все едно колко хора си дават сметка за това. Цял животински подвид изчезва с това същество. Учени и природозащитници все още имат някакви надежди за ин витро процедура на семенна течност от Последния мъжки в сурогатна майка – южен бял носорог. Но трябва да се знае, че когато изследванията на животното започват с тази цел, то вече е достатъчно възрастно, в лошо здравословно състояние и семенната му течност няма достатъчно добри показатели. Единственото, което остава сега, все пак е надеждата…

Носорозите са най-големите земни бозайници след слоновете

Наричат ги “танкове с крака“. Изумителни същества. От милиони години обитават планетата ни. Днес са познати само 5 вида – бял, черен, индийски, суматрански и явански. Първите два живеят в Африка, останалите – в Азия. По данни на Световния фонд за дивата природа WWF, цитиран от ВВС, в света има останали едва 67 явански и 100 суматрански носорога.

В Африка положението също не е кой знае колко по-цветущо. Да, там носорозите още се броят в хиляди, но повечето диви екземпляри днес се срещат на територията на едва 4 страни – ЮАР, Намибия, Зимбабве и Кения. Черните носорози наброяват едва около 5000, докато белите са повече – около 20 000. Само допреди век обаче и те са били критично застрашени – имало е едва 100-тина екземпляра в дивата природа. Броят им е значително по-голям само заради борбата на природозащитниците за опазване на този вид. И това е един от най-големите им успехи.

носорог

Защо носорозите са толкова важни?

От WWF посочват, че те са важна връзка с миналото на Земята. Но по-важното е, че играят съществена и незаменима роля в средата си. Белите носорози например унищожават големи количества растителност. Така оформят специфичния африкански релеф и освен това допринасят за здравословния баланс в природата, тъй като по този начин създават по-благоприятни условия за живот и на други видове. Да не говорим, че сред тези видове сме и ние – хората. Бидейки един от 5-те големи на Черния континент, носорозите дават прехрана на местното население там, където се срещат. В крайна сметка, няма турист, който да не иска да зърне това величествено създание.

Защо изчезват?

носорозите
Във Виетнам е разпространено вярването, че роговете на носорозите имат лечебни свойства. Глупост със смъртоносни последствия – както за животните, така и за хората. Photo by animalrescueblog on Foter.com / CC BY-NC

Основният проблем е бракониерството. То отбелязва абсолютен разцвет през последните десетина години – от 2007 г. насам ръстът му е 1000%! Цената на роговете постоянно расте, а с това те се превръщат и в ценен символ на богатство сред определени обществени прослойки. Нарушителите са все по-добре оборудвани – с хеликоптери и модерни оръжия. Все по-трудно е да им се противостои. А хората, които охраняват носорозите в природните паркове, са същински рейнджъри, които постоянно рискуват живота си. По данни на WWF всеки месец жертва на бракониери падат 100 носорога.

Смята се, че рогът на това животно има полезни качества за медицината. Макар по същество да е само кератин – същото вещество, от което са направени и нашите нокти. Въпреки това търсенето е огромно. Основният пазар за рогове от носорози е Виетнам. Там се разпространява схващането, че е чудодейно средство за лечение на рак. Използва се за какво ли още не – дори за преборване симптомите на махмурлук.

Най-лошото обаче е, че не помага изобщо. А индиректно дори вреди, защото хората не се лекуват с наистина ефективни лекарства, вярвайки, че рогът ще им помогне.

На всичкото отгоре, глобалното затопляне прави нещата още по-сериозни

Носорозите се нуждаят от определени условия, за да дадат живот на малките си. И с промяната на климата тези условия също се променят. Ето защо природозащитници се притесняват, че рискът за успешно създаване и отглеждане на поколение в дивата природа става все по-голям.

носорозите
За създаването и раждане на поколение в дивата природа, на носорозите са необходими определени условия. А днес те се променят заедно с промените в климата.

Затова сега повече от всякога са нужни сериозни мерки за опазване на този изключителен животински вид. Най-малкото, което всеки от нас може и трябва да направи – да знае, че рог от носорог не помага срещу никакви заболявания. И в никакъв случай да не купува подобно нещо. Търсенето трябва да намалее. Не, то непременно трябва да изчезне, за да се даде шанс на носорозите. Иначе ще ги загубим. А с тях всеки от нас губи и частица от себе си. Частица от бъдещето на децата си. Все едно дали го осъзнава…


Във видеото можете да видите акция на WWF за преместване на черни носорози в ново местообитание. Целта е да се разшири територията, която населяват, а с това да се създадат и по-благоприятни условия за размножаване.


Вижте и защо виетнамците и други азиатци пият вино с цяла отровна змия в него

Отговор