25 от най-красивите старинни мостове в света

0
старинни мостове
Една от гледките, които спират дъха!

Старинният, покрит с мъх каменен мост. Перфектното допълнение към всеки природен пейзаж. Любопитното при тези изумителни структури е, че те биват поддържани единствено от собствената си тежест. И то векове наред! Камъните в свода на арката на повечето мостове не биха могли да стоят в дъговидна форма, ако не бяха тези над тях и гравитацията.

Вижте 25 от най-красивите старинни мостове в света

в галерията по-долу. Прекрасно е, че сред тях се нарежда и един български, нали?

Става дума за Дяволския мост, който се намира на около 10 км от Ардино в близост до село Дядовци. Тази каменна красота е издигната над река Арда по заповед на султан Селим I в началото на 16-ти век – мeждy 1515 г. и 1518 г. И оттогава, близо 5 века мостът нe е ремонтиран (реконструкцията му е завършена през пролетта на 2015 г.).


Вижте още… 8 изумителни модерни моста 


На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата, а хората в района до днес разказват легенди за добри сили, които пазят моста от Дявола. От тази легенда идва и името на един от най-прекрасните мостове

не само в България и по света   

Сравнете красотата му с тази на други 24 от най-красивите старинни мостове в галерията по-долу. Страхотни снимки, които ще ви оставят без дъх!

Вижте още: 6 дяволски моста по света

Отговор