Змийско вино с цяла изключително отровна змия

0
вино със змии и скорпиони
Змийско вино с екстри - скорпиони и годжи бери. Photo by Jorge Lascar on Foter.com / CC BY

Чували ли сте за змийско вино? Атрактивен сувенир, обикновено от Виетнам. В малки, големи и още по-големи бутилки. В действителност това е напитка, за която се твърди, че е много полезна. Основната съставка на този специалитет е… цяла змия. Отровна при това – задължително! Кобра е идеална например. Колкото по-отровна, толкова по-качествено е виното. Да, останалото е оризово вино. Понякога се добавят билки и подправки – като женшен или годжи бери.

В Югоизточна Азия змията е символ на мъдрост и дълголетие

И се смята, че който пие вино със змии в него, ще ги придобие. Ето защо змийското вино е изключително високо ценено на изток. Традицията тръгва от Виетнам, като се разпространява из целия регион – Китай, Корея, Япония и Тайланд.

Змийско вино от Виетнам
Змийско вино от Виетнам. Снимка: Авторът

Технологията на приготвянето на змийско вино е направо… гадна. Змията се поставя в съда и залива с виното, докато е още жива в много случаи. Нали си представяте? Отвратителна, бавна, мъчителна смърт. Която в змийския случай може да продължи месеци наред. Защото има достатъчно случаи, в които при отварянето на бутилката месеци по-късно, се оказва, че влечугото е живо и дори може да хапе. Затова, ако решите да опитате нещо подобно, непременно първо се убедете, че змията в съда е наистина, ама наистина мъртва.


Змиите не умират веднага, дори да ги разчлените на части и това е всеизвестен факт. Вижте още защо мъртвата змия продължава да хапе.


Та след като змията се залее с виното, ужасяващата смес се оставя да престои поне няколко месеца. През това време алкохолът разтваря част от тъканите на животното и отровата му. Отровата е на белтъчна основа и се неутрализира под въздействието на алкохола. Получената смес е напълно безопасна за консумация. Пробвали смелчаци казват, че вкусът ѝ е на оризово вино с дъх на нещо средно между риба и пиле.

змийско вино от Виетнам
Змийско вино от Виетнам. Photo by jasoneppink on Foter.com / CC BY

Според китайската традиционна медицина

змийското вино имало почти чудодейни лечителски свойства. Със силно тонизиращ ефект и антибактериални качества. Особено ефективно било срещу косопад, ревматизъм, травми и болки в гърба. Най-сериозното му действие обаче било като афродизиак. Било по-мощно и от най-скъпото хапче, разказват запознати. Все още обаче не са открити научни доказателства всичко това да е вярно. Та, оставяме на вас да решите на коя версия да се доверите.

Знае се обаче, че тази напитка се приготвя от незапомнени времена. В наши дни, както споменахме, може да се намери в някои части на Азия, като всяка култура приготвя напитката по различен начин. Освен змии, в Китай например правят виното и с гекони. Има и варианти със скорпиони. Както на вино, така и на уиски. Във Виетнам пък традицията се е превърнала в изключително мощна индустрия, благодарение на

огромния туристически интерес към змийско вино

Пък и производството му е доста евтино. В днешно време тази традиция и индустрията, с която се свързва, са обект на сериозни критики. От една страна – заради жестокия начин на бавно и мъчително умъртвяване на животните. Каквото и да е, живо същество е… И от друга страна, по-ужасяващото от всичко – в голяма част от случаите се използват влечуги от редки и застрашени видове. Затова, преди да купите подобен сувенир – помислете. Дали наистина си струва?

Вино уиски змии скорпиони
Вино и уиски със змии и скорпиони. Photo by shankar s. on Foter.com / CC BY

Вижте още къде по света не се срещат змии

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕми Азарян: Откровено за един баща-празник
Следваща статияВинсент ван Гог: Живописта като начин на живот
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор