По пътеката на Хайди: Забавления за деца в планината

0
деца в планината
С деца в планината - нейде из швейцарските Алпи.

Какво можем да правим с деца в планината? Не знам доколко и какви възможности има в България, но тъй като не открих аналог на това, за което ще разкажа, искрено се надявам тези редове да бъдат прочетени от хора с желание и възможности, които да „откраднат“ някоя друга идейка от швейцарския опит.

в планината
Приключенията за деца в планината са безброй – от хапване на боровинки до преминаване на препятствия. СНИМКИ: Личен архив.

В швейцарския планински курорт Пицол е изградена туристическа пътека, чиято основна цел е да забавлява най-малките. Дължината ѝ е малко над 4 километра, общата денивелация на терена е около стотина метра. Целият път е достъпен за хора в инвалиден стол или с детски колички. Върви се основно по равно, само в една част от маршрута има по-сериозно изкачване, но при всички случаи си остава достатъчно леко, дори за малки деца. А с билетите за лифта ти дават специални билети за участие в играта на маршрута.

 

Пътеката е посветена на най-известната швейцарска детска героиня – Хайди. Момиченцето, което е истински щастливо само при дядо си високо в планината и в компанията на най-добрия си приятел – козарчето Петер. По маршрута, за който става дума, всичко е посветено на историята на Хайди и Петер. Разпръснати са 12 козички, които децата трябва да “нахранят” с картинките от билетите си. Слагаш картинката в устата на козлето,

дърпаш рогата и се отпечатва буква

Щом нахраниш всичките козлета, получаваш две думички, които са отговорът на зададената гатанка. Целта е ясна, деца и родители са силно заинтригувани, буквално подтичват в търсене на рогатите игривци. До всяка козичка ги очаква някаква атракция. Понякога са само фигурки, с които децата могат да поиграят. На други места са паркури или зони за отдих.

деца в планината
В босоногия паркур ходенето с обувки и чорапи е забранено.

Едно от най-любимите места на децата е „босоногият“ паркур

Зона, в която е забранено влизането с обувки или чорапи. Можеш да ходиш навсякъде, но само и единствено бос. Поемаш по малка пътечка с някаква настилка – различни по големина камъни, талаш, чакъл, кал, вода, слам, трева, оголен дънер и прочее. Стигаш до малък кръстопът. На него има маса с въртящо се козле. Завърташ и козлето ти показва коя да е следващата пътека, по която да поемеш – синята, зелената или червената. И така до безкрай.

деца в планината
На босоногия паркур.

Част от децата търчат на скорост по различните пътеки, без да спират да въртят кози, докато минат целия паркур. Други внимателно минават всяко препятствие и завъртат всяко козле. Трети, основно родители, се пробват на най-примамливите настилки, въртейки същевременно фотоапарата във всички посоки. Там могат да се изкарат часове, буквално. В изработката на паркура всичко е заимствано от природата, може да се намери съвсем наблизо в гората, просто трябва да се оформи.

Евтино, перфектно изпълнено, ревниво пазено и добре поддържано

Недалеч от паркура за босоногите скакалци се намира зоната за отдих, където има детска площадка, грил с прилежно наредени дърва под навес, хамаци между дърветата в гората. Още малко по-нататък пък е поредната хижа, където можеш да отдъхнеш при спираща дъха гледка и подкрепен от ястия от швейцарската кухня.

деца в планината
Перфектно място за отмора.

Следва 15-тина минутно изкачване, по средата на което в дупка на дърво е организиран домът на малко козле. То седи във фотьойл, смуче сироп със сламка и гледа по телевизията филмчето за Хайди и Петер. За да го видиш, трябва да се покатериш по специално поставена за целта стълба. А мястото, което е избрано за тази атракцийка, е уникално – децата току що са се размрънкали заради изкачването.

Във високата част на маршрута атракциите са основно свързани с прекрасната гледка, която се разкрива към долината на река Рейн. Люлки, пейки, звънци и ксилофони, чието ехо се разнася надалеч. По целия път буквално на една ръка разстояние има боровинки – черни и червени, диви малини, горски ягоди, но и гъби, които не са за докосване, камо ли за опитване.

деца в планината
Децата могат да хапнат горски плодове, но под контрола на възрастните.
Идеален повод да обясниш на приключенски настроените деца в планината, че там е желателно да не навират в устата си каквото и да било, без контрола на възрастен

Най-сетне задачата е решена. Мама или тати попълват данните на детето си и то лично пуска билета с отговора на гатанката в специалната пощенска кутия на долната станция на лифта. За всички ще има някаква дребна поощрителна награда, която се изпраща по пощата. А за мама и тати ще остане изключителното удовлетворение, че са подарили на децата си страхотен ден – полезен и емоционален. И са ги изморили дотолкова, че да спят най-дългия си сън буквално като къпани.


Още пътешествия, впечатления и мисли от Криси може да намерите на личния ѝ блог sunnywanderer.wordpress.com.


Вижте още какъв е вкусът на полусуровата Швейцария

Отговор