Уолт Дисни, без когото детството не би било същото

Дисни
Уолт Дисни създава Дисниленд през далечната 1955 г.

Едва ли има човек, който да не е чувал името му. Защото Уолт Дисни, освен име на човек, е и названието на една от най-успешните компании за рисувани (и не само) филми на всички времена. Дисни е и името на онези прекрасни увеселителни паркове, които всяко дете, а и възрастен, си мечтае да посети поне веднъж в живота си.

Нещо повече – Дисни спокойно може да бъде наречена институция, както в анимацията и киното, така и в живота като цяло. Надареният Уолт създава едни от най-обичаните рисувани  герои, с които израстват десетки поколения по целия свят. И които са живи и гледани и до днес.

Кой е Уолт Дисни и как стига до грандиозния си успех?

Уолтър Елиас Дисни се ражда на 5 декември 1901 г. в Чикаго, Илинойс. Уолт, както всички го наричат, има трима по-големи братя – Хърбърт, Реймънд и Рой и една по-малка сестра – Рут. Когато е 4-годишен семейството му се мести в Мисури. Именно там Уолт Дисни прекарва по-голямата част от детските и юношеските си години. От съвсем ранна възраст бъдещият велик аниматор открива интереса и таланта си в изобразителното изкуство. Платено му е да нарисува коня на свой съсед и резултатът е просто поразяващ.

За да се научи да рисува, в началото малкият Уолтър прерисува катринките, отпечатани на корицата на вестника, който баща му купувал. Междувременно се научава да рисува страхотно с акварелни боички и цветни моливи. Още по това време талантливият американец започва да продава своите произведения на близки семейни приятели, роднини и съседи. През 1911 г. семейството му отново се мести. Този път избраната дестинация е Канзас Сити. Там

Уолт Дисни
Така изглежда Уолт Дисни през 1946 г.

Уолт Дисни открива нова своя страст – влаковете

Неговият чичо Майк работи като железопътен инженер и съзнателно или не подпалва с пълна сила любовта на племенника си към парните машини. Само и само да е по-близо до тях, младежът се хваща на сезонна работа през лятото като продавач на вестници и сладкиши не къде да е, а именно на гарата и по влаковете.

По време на обучението си в гимназията Уолт Дисни посещава курсове по изобразително изкуство и фотография. Освен това става карикатурист в училищния вестник. А вечер, след училищните занятия, трупа знания в Чикагския институт за изкуство. На 16-годишна възраст решава да напусне училище и да се присъедини към американската армия. От там обаче отхвърлят молбата му, тъй като не е навършил пълнолетие. Тогава Уолт Дисни се включва в редиците на Червения кръст и заминава за Франция. В родината си се завръща през 1919 г.

“Начинът да започнеш е като престанеш да говориш и започнеш да действаш.”

Започва работа във вестник. Впоследствие в първото за него филмово студио, където прави реклами, базирани на традиционно създаваната по това време анимация. Но талантливият художник не е напълно удовлетворен от начина, по който рисунките се раздвижват. Започва да експериментира с камерата и използва ръчно рисувани, а не препечатани кадри. И решава да създаде своя

собствена компания за рисувани филми

реклами и видеоклипове. Назначава и първия си работник – Фред Хърман. Той успява да се договори с местния Канзас Сити тиътър, работите им да бъдат прожектирани на екран.

Мики Маус
Мики Маус – иконата, създадена от Дисни, която радва детските сърца и до днес.

Проектите на Дисни и Хърман стават изключително популярни и посещавани. Така Уолт Дисни успява да изгради свое собствено студио – LaughOGram, и да наеме още няколко нови работници. Екипът успява да създаде няколко 7-минутни епизода на различни приказки, които включват анимация и игра в жив план. Въпреки това, през 1923 г. създадената от Уолт Дисни компания обявява банкрут.

Но когато знаеш накъде си тръгнал и какво е истинското ти призвание, няма сила, която да може те спре по пътя  ти. Това доказва и големият бъдещ баща на озвучената анимация, продуцент и шоумен. Скоро след фалита, Уолт и брат му Рой събират колкото средства имат под ръка, стягат куфарите и заминават за Холивуд.

Към тях се присъединява и доскорошният колега на Дисни Ъб Айуъркс и тримата заедно създават The Disney Brothers’ Studio. Започват усилена работа в измислянето на нови персонажи, сюжети, анимационни и филмови техники и редица други нововъведения в света на киното и телевизията. Само няколко години след началото

се ражда и иконата на рисуваното кино – Мики Маус

Жив, завладяващ и пленяващ малчуганите и до днес. Първите два епизода с негово участие са все още без звук и не успяват да спечелят особено големи дивиденти и внимание. Но когато се появява третата част – с музика и глас на самия герой (озвучен от самия Уолт Дисни), Мики Маус се превръща в истинска сензация.

През 1929 г. към Мики се присъединяват и незаменимите му и също толкова обичани приятели Мини Маус, Доналд Дък, Гуфи и Плуто. Един от най-популярните филми за бандата рисувани любимци – Flowers and Trees (Цветя и Дървета), е първата цветна анимация, правена някога и спечелва на създателите си така жадуваната от всички награда Оскар.

“Продължаваме напред, отваряме нови врати и правим нови неща, защото сме любопитни. И любопитството продължава да ни води по нови пътеки.”

Уолт Дисни
Уолт Дисни и неговото студио се превръщат в институция в киното.

През 1937 г. на бял свят се появява Снежанка и седемте джуджета. Това е първият пълнометражен анимационен филм, показван в Лас Вегас. Разбира се, отново дело на братята Дисни и приятеля им и колега Айуъркс. По това време в Америка Голямата депресия е в разгара си. Въпреки това лентата реализира невъобразимите 1.499 млн. долара и е отличена с цели осем награди Оскар. Впоследствие този вариант на

Снежанка и седемте джуджета

си спечелва славата на най-добрата анимация на всички времена. По време на следващите 5 г. Уолт Дисни Студиос създава още няколко пълнометражни анимации – Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби.

През 50-те и 60-те години пък се появяват някои от класиките в киното, създадени от Дисни. Пепеляшка, Островът на съкровищата, Алиса в страната на чудесата, Питър Пан, Спящата красавица, 101 далматинци и други. Освен иновативните методи, които въвежда при правенето на рисувани филми, Уолт Дисни и неговото студио се нареждат и сред първите, които започват да котират продукцията си в голяма степен чрез телевизията. Сериали, предавания и шоу програми като Мики Маус Клуб превземат телевизионните канали и печелят безрезервно вниманието и любовта на малките и не чак толкова малки зрители пред екраните.

Последният грандиозен проект, който Уолт Дисни сам създава е мюзикълът Мери Попинз (1964). Лентата е микс между анимация и жива актьорска игра. Това е най-успешният филм на Дисни, излязъл през 60-те. Отличен е с 13 номинации и взима 5 награди Оскар. Критиката го определя като шедьовър.  

дисниленд
Дисниленд е мечтата на всички малки и пораснали хлапета.

През 1955 г. в Калифорния официално е открит най-големият

приказен увеселителен парк в света – Дисниленд

Изграждането му коства на компанията огромната сума от 17 млн. долара, но скоро след откриването му инвестициите са напълно възвърнати. Мечтата на Уолт Дисни да направи този парк се ражда още когато е в тийнейджърските си години. В Канзас имало увеселителен парк, който малката му сестра Рут можела да гледа само отвън. Малкото момиче и неговото семейство нямали финансовата възможност да ѝ купят билет, за да влезе вътре.

През годините паркът на Дисни се мултиплицира и по подобие на първия такива са изградени още в Токио, Париж и Хонконг. А самият Дисни е убеден, че:

Всичките ни мечти могат да се сбъднат, стига да имаме куража да ги преследваме.”

След отварянето и безспорния успех на Дисниленд, Уолт Дисни решава да създаде втори подобен тематичен парк през 1966 г. Избраната локация е Флорида. За съжаление същата година талантливият аниматор е диагностициран с рак на белия дроб и си отива от този свят на 15 декември на 65-годишна възраст. Неуспял да завърши последния си проект, Уолт обаче има на кого да разчита. Брат му Рой се захваща с доизграждането на парка. Така пет години по-късно във Флорида се появява още едно съкровище за малки и големи – обичаният и магичен Уолт Дисни Уърлд.


Дреболийки
Муцуни, с които можете да зарадвате себе си или близък човек. Вижте как, като кликнете на снимката.

Вижте още: Клара Румянова – гласът на заека от Ну, погоди!

Отговор