Ръкописът на Войнич: Една от най-загадъчните книги в света

Ръкописът беше издаден във факсимиле от Университета в Йейл и вече може да бъде ваш

0
Ръкописът на Войнич
Ръкописът на Войнич се публикува за първи път като факсимиле.

Ръкописът на Войнич е един от най-мистериозните средновековни артефакти, но щастливците, имали късмета да могат да прелистят страниците му, се броят на пръстите на едната ръка. Миналия месец Йейлският университет публикува първото пълно фотофаксимиле на Ръкописът на Войнич. Престижният университет подкани читателите да направят нещо, което никой криптограф не е сторил досега. Да разчетат поне една дума от загадъчната средновековна книга.

Уилфрид М. Войнич около 1900 г.
Уилфрид М. Войнич около 1900 г.

Ръкописът на Войнич

се свързва най-често с илюзиониста от XVI в. Джон Дий и полиматът от XVII в. Атанасиус Кирхер. Но самият ръкопис придобива популярност едва в началото на XX в., след като е купен от антикваря Уилфрид М. Войнич през 1912 г.

Войнич прекарва остатъка от живота си в изграждане на теории за това какво точно означават плътно изписаните 234 страници от тази книга.

voynich16a
Нито една отг 113-те рисунки на растения в Ръкописа на Войнич не изобразява вид от земната флора.

Мистерията на Ръкописа на Войнич е още по-голяма, защото нито една от 113-те рисунки на растения не изобразява вид от земната флора. В него се срещат астрологически символи и дори

информация за лечебни бани

но не е ясно каква е връзката между всички тези произволни на пръв поглед факти. Смята се, че Ръкописът на Войнич е създаден в Централна Европа. След датиране с помощта на метода на радиоактивното датиране е установено, че той е от края на XVI-и или началото на XVII в.

voynichbook01
Някои от страниците на факсимилето се разгъват, подобно на оригиналните.

Университета в Йейл се сдобива с тайнствения ръкопис на Войнич през 1969 г. и днес той се намира в колекцията от редки текстове в библиотеката Бейнеке. Йейл сканира и пусна Ръкописът на Войнич онлайн през 2004 г., а през 2014 г. добави нови изображения с висока резолюция.

Публикуваното съвсем скоро факсимиле на ръкописа на Войнич е в мащаб 1:1, като някои от страниците се разгъват, подобно на оригиналните. В книгата са включени есета, представящи контекста, в който ръкописът е създаден. Дискутират се най-различни теми – от алхимия, през зоология до криптография.

voynichcover
Корицата на изданието във факсимиле на Йейлския университет.

Междувременно стана ясно, че испанската издателска къща Siloe ще публикува ново, по-вярно с оригинала и съответно по-скъпо издание. Учените смятат, че това вероятно ще породи

нова вълна от догадки за значението на мистериозния ръкопис

Така че, ако се чувствате в настроение за решаване на средновековни загадки, факсимилето на Ръкописа на Войнич може да бъде ваше срещу скромните $50.

Вижте още… загадката на Айнщайн, която едва 2 % от хората могат да решат

 

Отговор