За животните: с акварел и метал

Animalia е необичайна изложба, в която илюстрация и пластика показват красотата на животните

0

Това събитие е истинска рядкост.

Няма да анонсираме грандиозен концерт на световна знаменитост, която ще посети страната ни преди да се пенсионира, а столична изложба.

 

a

Animalia е необичаен проект – комплимент към природата и животните под формата на 47 илюстрации, създадени с научна прецизност, и скулптури, които изненадват с миниатюрни детайли.

Това е първата подобна изложба в страната, на която под един покрив съжителстват акварел и малки пластики, направени от мед, бронз и сребро.

Fullscreen capture 24112015 212333

Творбите са дело на двама млади българи – майсторката на илюстрации за книги Милена Радева и скулптора Илия Бояров (с които Lifebites.bg ще ви запознае по-подробно съвсем скоро).

Animalia се появява на бял свят през октомври 2014 г., когато е представена за първи път в София. След това изложбата прави турне в няколко от най-големите български градове.

Милена с част от картините.
Милена с част от картините си.

Една година по-късно, отново по покана на Българската академия на науките, експонатите са представени пред столична публика и ще могат да се видят в рамките на една седмица (до 2 декември) в централната сграда на БАН.

Идеята на авторите е да приближат изкуството до максимално широк диапазон от зрители чрез общодостъпната тематика и директни послания.

Илия подрежда скулптурите на изложбата в Бургас.
Илия подрежда скулптурите на изложбата в Бургас.

„Опитахме се да провокираме обществения интерес, като накараме зрителя да остане за по-дълго време в изложбената зала, да се съсредотичи, да погледне, да се замисли, да попита. И вярваме, че успяхме, защото широкият възрастов диапазон на публиката доказа, че Animalia не е затворена в собствената си художествена система. Достъпността и реализмът са и основната причина Animalia да бъде представена с видео клип на един от най-престижните салони на изкуствата в света – Vienna Contemporary 2015, коментират двамата автори, които вече работят по следващия си проект – Animalia Aves – за застрашените птици в България.

Четете още: Българката в най-нежния й вариант: в картините на Мария Илиева

 

 

 

 

Отговор