Войната между жените и мъжете

Няколко акцента от книгата, която промени представите за отношенията между жените и мъжете и която може искрено да ви позабавлява

мъжете и жените
Война ли е това, което всеки ден се случва между мъжете и жените?

Жените и мъжете са различни. Не по-добри или по-лоши едни от други – просто различни. Вече от години този факт е известен на учените, антрополозите и социобиолозите. А в края на 90-те години на ХХ век една забавно, но професионално написана книга, се превърна в бестселър, променяйки представите за отношенията между жените и мъжете и най-вече – обяснявайки ги.

Става въпрос за Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния (оригиналното заглавие, преведено от английски е Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта) на съпрузите Алън и Барбара Пийз. Алън е световноизвестен специалист по езика на тялото, автор на множество бестселъри по темата.

Според съпрузите Пийз

основните разлики между жените и мъжете

се дължат на еволюционното им развитие. Мъжете и жените са еволюирали по различен начин, защото така е било необходимо за оцеляването на човешкия вид. Мъжете ловували, жените събирали и подреждали дом. Мъжете защитавали, жените отглеждали и възпитавали. В резултат на това и телата, и мозъците им еволюирали по съвършено различен начин.

мъжете и жените
Различията се дължат на еволюцията

Какви са основните умения, които жените и мъжете развили в резултат на различната си еволюция:

 • Заради това, че всеки ден трябвало да излиза надалеч от пещерата, за да търси прехрана, мъжът развил забележителни умения за:
  • ориентиране и пътешествия на далечни разстояния,
  • съвършени умения на стрелец, който дълго време можел да наблюдава концентрирано целта си (благодарение на т.нар. тунелно виждане), за да я улучи безпогрешно в правилния момент.

Успехът му като мъж бил съизмерван със способността му да отстреля успешно дивеч и да го отнесе у дома си, а самочувствието му зависело от оценката, която жената давала на усилията и постиженията му.

 • Заради това, че жената износва и ражда детето, тя развила съответните умения, за да може успешно да изпълнява отредената й роля:
  • перфектно развила периферното си зрение, за да може да наблюдава близкото обкръжение за признаци на опасност;
  • научила се да се ориентира перфектно на близки разстояния;
  • развила чувствителен усет, за да долавя и най-малките промени в поведението и вида на децата и възрастните.

Жената прекарвала деня си в грижи по децата, събиране на плодове, растителна храна и грудки, и в общуване с другите жени в групата. Самочувствието ú зависело от оценката, която мъжът давал на уменията ú да подреди и организира дома и да отглежда и възпитава децата.

И още нещо изключително важно – авторите посочват, че има достатъчно убедителни доказателства за това, че хормоните в човешкия организъм до голяма степен предопределят постъпките, предпочитанията и поведението на хората. Това обяснява защо блондинките са силно пловодити, а след раждане косите им потъмняват; защо мъжете са агресивни и работят много; защо мъжете имат бирени коремчета, а жените – големи дупета; за предменструалното напрежение да не говорим…

Така, макар и трудно, жените и мъжете живяли стотици хиляди години. Ролите били ясни, отношенията също. Никой не очаквал от другия онова, което не му било работа. Авторите на книгата дават пример, че и днес има такива общества – в някои части на Азия и Африка, на Австралия и Нова Зеландия, на Северна Канада и Гренландия. Мъжете ценят жените и жените ценят мъжете. В съвременните общества обаче нещата отдавна са се размили, а ролите от дълго време не са съвсем ясни – …цари хаос, объркване и нещастие.

мъжете и жените
Хаос, объркване и нещастие тормозят жените и мъжете в днешно време

Ето няколко интересни, понякога абсурдни и комични, но абсолютно реални и създаващи проблеми ситуации, които описват объркването, в което живее днешният човек и въз основа на които жените и мъжете са в постоянна война помежду си. Разбира се, предложени са и съответните решения. Можете да помислите, но друго ако не – поне се позабавлявайте с тези дълбоки истини, изведени като акценти в тази култова книга:

тунелно виждане
Мъжете се ориентират чудесно на големи разстояния, но не могат да открият чорапите в собственото си чекмедже

Жена ми може от 50 метра да забележи някой рус косъм на сакото ми, а когато паркира, редовно забърсва с колата вратата на гаража.

Когато в заведение или на друго обществено място един мъж тръгне към тоалетната, той го прави поради една-единствена причина. Докато жените използват обществените тоалетни като всекидневни и кабинети за психотерапия.

Когато са стресирани, мъжете пият или нападат чужди държави; жените се тъпчат с шоколад или нападат магазините.

Капещото кранче на чешмата може направо да влуди жената, докато мъжът най-спокойно си спи.

Мъжете често казват на шега, че когато се оженят, започват да спят по-близо до вратата, за да могат по-бързо да избягат – в действителност това е чисто инстинктивно – поведение на защитник на семейството.

За комуникацията

жените
Жените говорят, когато харесват някого

Майките, дъщерите и по-големите сестри често говорят от името на мъжете в семейството.

Ако мъжът е в компанията на друг мъж, то тогава говоренето наум не е никакъв проблем. Но когато мъжът е в компанията на жена или на група жени и продължава да си говори само наум, то те вероятно ще решат, че се държи отчуждено и високомерно, че се цупи или че просто не иска да се присъедини към тях… За жените мисленето на глас означава проява на приятелски чувства и споделяне… Ако мъжете искат да имат по-успешни отношения с жените, трябва да се научат да говорят повече на глас.

Жената изрежда на глас и абсолютно безредно серии от дейности, възможности за избор и вероятни решения.

Веднъж цели шест месеца не продумах на жена си. Не исках да я прекъсвам.

Когато мъжът млъкне и се зазяпа в огъня, жената лесно може да се почувства необичана.

Когато вечерта жената изрича останалите й неизползвани през деня думи, тя не иска да я прекъсват и изобщо не й трябват никакви решения на проблемите.

мъжете и жените
С хумор за някои “мъжки” недостатъци, за които трябва да се “вини” еволюцията.

Мъжете са способни да стигнат по най-бързия начин от точка А до точка В, като безпогрешно се оправят сред плетеницата малки задни улички, но са напълно изгубени, ако попаднат сред група жени, обсъждащи няколко въпроса едновременно.

Жените могат да говорят и да слушат едновременно, а същевременно и да обвиняват мъжете, че те не могат нито да говорят, нито да слушат.

Мъжете говорят един след друг. Затова, когато е дошъл редът на някой мъж да говори – оставете го да си каже думата.

Ако една жена ти говори много, значи те харесва. Ако изобщо не ти говори – чакай неприятности.

За пространствената ориентация

Около 90% от жените имат съвсем ограничена способност за ориентиране в пространството… Жените нямат добре развини умения за пространствено ориентиране, защото по време на еволюцията не им се е налагало да ловуват нещо друго, освен мъже.

Повечето мъже могат безпогрешно да посочат накъде е север, дори да си нямат и представа накъде е.

Барбара Пийз няма усет за посоките, но затова пък Алън Пийз е напълно неспособен да открие собствените си чорапи в собственото си чекмедже.

Ако законите в правилника за движение по пътищата се определяха само от жени, то паркирането на заден ход и успоредното паркиране щяха да бъдат наказуеми закононарушения!

Жените не са пренебрегнати – природата е пренебрегнаа възможността да ги направи мъжеподобни.

Искате са убедите някоя жена да приема вашите планове и чертежи, нали? Покажете й ги в триизмерен вариант.

Защо Моисей блуждал четиридесет години из пустинята? Защото не искал да спре и да помоли някой да го упъти.

ориентация
Ще се лута 40 години, но няма да попита за посоката

За чувствителността

Момичетата се стремят към приятелство и сътрудничество, момчетата – към власт и положение. Ако някое момиченце строи нещо, то обикновено е дълга, ниска постройка, като детето набляга повече върху това какво правят въображаемите хора, които са вътре в нея. От своя страна, момченцата се стараят да построят по-голяма и по-висока структура от тази, която строи другото момченце.

Чувствителният мъж може да се вбеси и да се мята, съска и хапе като настъпена змия. Чувствителната жена предпочита да “поговори за това”.

За да й докаже колко много я обича, той изкачи най-високия връх, преплува най-дълбокия океан, прекоси най-широката пустиня. Но тя го изостави – него все го нямаше у дома… Жената изоставя мъжа не защото е недоволна от това, което той й осигурява, а защото се чувства емоционално неудовлетворена.

Никога не предлагайте на мъжа съвет, освен ако сам не ви го е поискал – кажете му, че имате пълно доверие в способността му да оправи нещата.

мъжете и жените
Мъжете и жените определено мислят различно

Когато говори за проблемите си, жената се стреми да се освободи от напрежението на стреса. Но тя иска да бъде изслушана, а не “оправена”… Когато някоя угрижена жена иска да поговори с вас, не й предлагайте решения, нито пък се опитвайте да й доказвате, че тревогите й са преувеличени – просто й покажете, че я слушате.

Защо толкова много жени с ПМН (предменструално напрежение) бяха изпратени да воюват в Персийския залив? Защото се бият като зверове, пък и нямат нужда от много вода, тъй като я задържат в продължение на четири дни.

Каква е разликата между жена с ПМН и терорист? С терориста може и да се спогодите.

Каква е разликата между мъж, изживяващ кризата на средната възраст и клоун в цирка? Клоунът знае, че е облечен в смешни дрехи.

За секса

Целите на еволюцията налагали мъжът да е способен на възможно най-много оргазми за възможно най-кратък период от време, за да не бъде залавян от хищници или врагове.

Някои мъже си въобразяват, че бащинството приключва с оплождането на жената.

Когато става дума за секс, жената има нужда от причина, мъжът – от място.

Жената иска много секс с мъжа, когото обича. Мъжът иска само много секс.

мъжкият мозък
Мъжкият мозък

Мъжете кръщават пениса си с някакво име, защото не искат съвършено непознат да взема 99% от решенията вместо тях.

Мъжете си фантазират за секс с две жени. Жените също – за да има с кого да си говорят, когато той заспи.

Повечето жени предпочитат да правят секс на тъмно – непоносимо им е да гледат как мъжът се кефи сам. Мъжете обичат да правят секс на светло – за да не сбъркат името на жената, с която са.

Как да задоволяваме всеки път жената: гали я, хвали я, глези я, вдишвай я, вкусвай я, масажирай я… омагьосвай я, разсмивай я, предразполагай я, успокоявай я, обожавай я… прощавай й, помагай й, забавлявай я, очаровай я, печели за нея, угаждай й… ласкай я, възнаграждавай я, доставяй й радост, притискай я в прегръдките си, идеализирай я, боготвори я.

Как да задоволяваме всеки път мъжа: появи му се гола.

женският мозък
Женският мозък

Сексът е цената, която жената плаща за брака. Бракът е цената, която мъжът плаща за секса.

Никога не забравяйте, че жената е романтичка. Обожава да получава цветя, вино и шоколад. Показвайте й, че помните всички тези неща, като поне от време на време… говорите за тях.

По какво ще разберете дали един мъж е готов за секс? По това, че диша.

жените и мъжете
За да се разбират по-добре, жените и мъжете е достатъчно просто да се приемат такива, каквито са

Вижте още: 10 типа мъже, които жените не харесваме

СПОДЕЛИ
Предишна статияЙоресунд: Мостът, който потъва в морето
Следваща статияДаниел Суело – човекът, който заживя без пари
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор