Войната между жените и мъжете

Няколко акцента от книгата, която промени представите за отношенията между жените и мъжете и която може искрено да ви позабавлява

мъжете и жените
Война ли е това, което всеки ден се случва между мъжете и жените?

Жените и мъжете са различни. Не по-добри или по-лоши едни от други – просто различни. Вече от години този факт е известен на учените, антрополозите и социобиолозите. А в края на 90-те години на ХХ век една забавно, но професионално написана книга, се превърна в бестселър, променяйки представите за отношенията между жените и мъжете и най-вече – обяснявайки ги.

Става въпрос за Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния (оригиналното заглавие, преведено от английски е Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта) на съпрузите Алън и Барбара Пийз. Алън е световноизвестен специалист по езика на тялото, автор на множество бестселъри по темата. Според съпрузите Пийз

основните разлики между жените и мъжете

мъжете и жените
Различията се дължат на еволюцията

се дължат на еволюционното им развитие. Жените и мъжете са еволюирали по различен начин, защото така е било необходимо за оцеляването на човешкия вид. Мъжете ловували, жените събирали и подреждали дом. Мъжете защитавали, жените отглеждали и възпитавали. В резултат на това и телата, и мозъците им еволюирали по съвършено различен начин.

Какви са основните умения, които жените и мъжете развили в резултат на различната си еволюция:
 • Заради това, че всеки ден трябвало да излиза надалеч от пещерата, за да търси прехрана, мъжът развил забележителни умения за:
  • ориентиране и пътешествия на далечни разстояния,
  • съвършени умения на стрелец, който дълго време можел да наблюдава концентрирано целта си (благодарение на т.нар. тунелно виждане), за да я улучи безпогрешно в правилния момент.

Успехът му като мъж бил съизмерван със способността му да отстреля успешно дивеч и да го отнесе у дома си, а самочувствието му зависело от оценката, която жената давала на усилията и постиженията му.

 • Заради това, че жената износва и ражда детето, тя развила съответните умения, за да може успешно да изпълнява отредената ѝ роля:
  • перфектно развила периферното си зрение, за да може да наблюдава близкото обкръжение за признаци на опасност;
  • научила се да се ориентира перфектно на близки разстояния;
  • развила чувствителен усет, за да долавя и най-малките промени в поведението и вида на децата и възрастните.

Жената прекарвала деня си в грижи по децата, събиране на плодове, растителна храна и грудки, и в общуване с другите жени в групата. Самочувствието ѝ зависело от оценката, която мъжът давал на уменията ѝ да подреди и организира дома и да отглежда и възпитава децата.

И още нещо изключително важно – авторите посочват, че има достатъчно убедителни доказателства за това, че

хормоните в човешкия организъм до голяма степен предопределят постъпките, предпочитанията и поведението на хората

Това обяснява защо блондинките са силно пловодити, а след раждане косите им потъмняват; защо мъжете са агресивни и работят много; защо мъжете имат бирени коремчета, а жените – големи дупета; за предменструалното напрежение да не говорим…

мъжете и жените
Хаос, объркване и нещастие тормозят жените и мъжете в днешно време

Така, макар и трудно, жените и мъжете живяли стотици хиляди години. Ролите били ясни, отношенията също. Никой не очаквал от другия онова, което не му било работа. Авторите на книгата дават пример, че и днес има такива общества – в някои части на Азия и Африка, на Австралия и Нова Зеландия, на Северна Канада и Гренландия. Мъжете ценят жените и жените ценят мъжете. В съвременните общества обаче нещата отдавна са се размили, а ролите от дълго време не са съвсем ясни – …цари хаос, объркване и нещастие.


Вижте няколко интересни, понякога абсурдни и комични, но абсолютно реални и създаващи проблеми ситуации, които описват объркването, в което живее днешният човек. И въз основа на които жените и мъжете са в постоянна война помежду си:

Жена ми може от 50 метра да забележи някой рус косъм на сакото ми, а когато паркира, редовно забърсва с колата вратата на гаража.


Когато в заведение или на друго обществено място един мъж тръгне към тоалетната, той го прави поради една-единствена причина. Докато жените използват обществените тоалетни като всекидневни и кабинети за психотерапия.


Когато са стресирани, мъжете пият или нападат чужди държави; жените се тъпчат с шоколад или нападат магазините.


Капещото кранче на чешмата може направо да влуди жената, докато мъжът най-спокойно си спи.


Мъжете често казват на шега, че когато се оженят, започват да спят по-близо до вратата, за да могат по-бързо да избягат – в действителност това е чисто инстинктивно – поведение на защитник на семейството.


Вижте още забавни цитати от Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

СПОДЕЛИ
Предишна статияЙоресунд: Мостът, който потъва в морето
Следваща статияДаниел Суело – човекът, който заживя без пари
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор