Защо интелигентните хора създават връзки по-трудно

интелигентните хора
Интелигентните хора често създават връзки по-трудно от останалите Снимка: Lst1984 via Foter.com / CC BY-NC

Да си интелигентен е чудесно. Но има случаи, в които интелектът може да попречи вместо да помогне. За много хора с високо IQ създаването на връзка е истински кошмар. Или някак все не им се получава…

Това не са просто мои наблюдения, а факти от живота на известни и умни хора като например математика Алън Тюринг и писателката Вирджиния Улф, които нямат опората на здравата връзка дори в най-славните си години.  Констатира го и д-р Али Биназир в книгата си Tao of dating, където обръща внимание на част от причините това да се случва.

Каква е връзката между интелектуалното ниво и трудностите в любовните отношения? Или иначе казано – защо умните хора често срещат трудности в любовта и взаимоотношенията с представители на срещуположния пол. Вижте в списъка по-долу кои са основните причини според нас.

Чувства и/или мисли

Една от причините за трудното създаване на връзки при високо интелигентните хора е фактът, че те повече мислят, отколкото да се оставят просто да чувстват. А анализирането на всяка ситуация и всяко малко нещо в поведението на човека отсреща е не просто дразнещо, но и много опасно. Опасно е, защото някои неща просто трябва да бъдат усещани, а не подлагани на щателна дисекция.

Опасно е, защото задълбаването в най-малките подробности съсипва чувствата и убива любовта. Постоянните анализи карат умниците лесно да се отказват от всяка връзка при най-малката възникнала трудност. За тях всяко изпитание се превръща в ненужен риск и са готови да абдикират, защото мислите им са базирани основно на собствения им предишен опит. А мислите често се оказват по-силни от емоциите и чувствата при свръх интелигентните хора.

При умните хора мислите често заглушават чувствата Снимка: TheAlieness GiselaGiardino²³ via Foter.com / CC BY-SA
При умните хора мислите често заглушават чувствата Снимка: TheAlieness GiselaGiardino²³ via Foter.com / CC BY-SA
Те са независими

Друг “страничен ефект” във връзките на умниците е тяхното изградено чувство за абсолютна независимост и пълна свобода. Тайните им страхове са, че сериозната връзка може да ограничи свободата им (до живот!) или да ги направи зависими, каквито те не биха желали да бъдат. Тези опасения бихме могли да наречем безпочвени, защото когато срещнеш правилния човек и връзката ви е истинска и пълноценна – партньорът ви не би желал да ви контролира и задължава за неща, които не ви допадат.  И все пак тези неприятни мисли (съзнателно или не) се проявяват с бясна сила при по-интелигентните индивиди и ги карат да се страхуват от сериозното обвързване.

Постиженията за тях са по-важни от любовта

В своята книга Tao of dating д-р Али Биназир споделя, че според него има много причини, поради които интелигентните хора намират по-трудно любовта отколкото останалите и също така, че те по-трудно установяват и поддържат връзките си. Една от тях е, че още в ученическите им години децата, които са смятани за по-надарени са заставяни да наблягат на ученето, книгите, своите постижения и основно да развиват умствения си потенциал. Така техният фокус е фиксиран върху науката, а отношенията и връзките с хората около тях остават на заден план.

Според Биназир до голяма степен

вината за това е на родителите

тъй като те вярват, че детето им не бива да се „разсейва“ с други неща, а  трябва да е концентрирано само в това, което прави, за да има добри постижения. Родителите често затрупват децата си с ангажименти като изучаване на чужди езици, 1 или повече вида спорт, частни уроци по математика, плуване и много други, като не си дават сметка, че така на подрастващите не им остава време за създаване и укрепване на приятелства. А това води до трудности в създаването на романтични взаимоотношения по-късно.

Много често интелигентните хора са самотници Снимка: Bert Kaufmann via Foter.com / CC BY
Много често интелигентните хора са самотници Снимка: Bert Kaufmann via Foter.com / CC BY
Те са подозрителни

Фактът, че природно-интелигентните хора трудно могат да бъдат излъгани или надхитрени, по ирония на съдбата, ги кара да стават параноични за това дали пък човекът отсреща не се опитва да ги преметне. Дали не крие нещо от тях, което случайно е убягнало от погледа им и не са успели да разберат. Това постоянно дебнене често се превръща в същинска параноя, която в даден момент съсипва връзката и дистанцира партньорите им от умниците.

Те искат всичко да е перфектно

Перфекционизмът е качество присъщо на свръх-интелигентните персони. Но често той не се отнася само за кариерата им, подредеността на дома или до това колко добре е изгладена ризата им. Тези битови неща наистина не са маловажни и биха могли да дойдат в повече на половинката им, но истинският проблем е много по-сериозен.

Те пренасят тази обсебеност всичко да е перфектно и върху самата си връзка и човека, който е до тях. Това ги кара да драматизират и да виждат огромен проблем дори в най-малкото препятствие изникнало на хоризонта. А както добре знаем, няма перфектен и безпроблемен живот, колкото и добър да е през повечето време.

Те мислят непрекъснатo за бъдещето

В природата на интелигентните хора е заложена постоянната мисъл за бъдещето. Но тези анализи и тревоги какво може да се обърка занапред никак не действа положително на взаимоотношенията във връзките им с другите хора. Това пречи на умниците да се насладят на настоящия момент, а тревогите за предстоящите проблеми, които евентуално могат да възникнат, меко казано, прецакват цялата любов и приятно усещане във връзката. Те преживяват предварително стреса за неща, които дори няма да се случат.

[Прочетете още: 9 фрази, които интелигентните хора никога не използват]

Свръх-интелигентните хора не вярват в съдбата, те вярват във фактите Снимка: AGmakonts via Foter.com / CC BY
Свръх-интелигентните хора не вярват в съдбата, те вярват във фактите Снимка: AGmakonts via Foter.com / CC BY
Те не вярват в съдбата

Интелигентните хора обикновено разчитат на фактите и реалните доказателства за нещата. Мисли от сорта “писано ни е да бъдем заедно” или “той/тя е моята сродна душа” изобщо не намират място в главата им. Само че този твърд реализъм, присъщ на “умните глави” често става причина да подминат с лека ръка правилния за тях човек. От тях не очаквайте романтични жестове или витаене в облаците, защото колкото по-умен е даден човек – толкова по-здраво е стъпил на земята.

По-умните често плашат останалите хора

Ако все пак интелигентният човек успее да превъзмогне собствените си предразсъдъци и недостатъци, които водят до неговата неспособност или трудности да се впусне свободно във връзка с човек от срещуположния пол, изниква друг, независещ от него проблем. Хората обикновено се страхуват и/или комплексират от по-умните от тях личности.

За съжаление, това вече не е нещо, което самият вундеркинд може да контролира или да отстрани по пътя си в търсене на любовта. Но е вярно и обратното. Самите интелигентни хора често странят и не обичат да са в компанията на хора, които не са на тяхното умствено ниво. Това до голяма степен ограничава намирането на партньор за тях или поне такъв, който те смятат за “подходящ”.

Да си много интелигентен не винаги е положително качество Снимка: TheAlieness GiselaGiardino²³ via Foter.com / CC BY-SA
Да си много интелигентен не винаги е положително качество Снимка: TheAlieness GiselaGiardino²³ via Foter.com / CC BY-SA
Те правят по-малко секс

Не, това не е някаква безпочвена измишльотина. Изследване, проведено от социолога Розмари Хоупкрофт от Университета в Северна Каролина потвърждава, че “интелигентността е обратно пропорционална на сексуалната активност”. Според експертите това не се дължи на по-занижено либидо  при по-умните хора, а по-скоро на обмислянето на всички факти и обстоятелства, които ги заобикалят преди да се впуснат в любовния акт. Също така, се твърди, че за тях бурните страсти и авантюрите “за една нощ не са особено характерни.

Вижте още: Защо е важна емоционалната интелигентност

2 КОМЕНТАРА

  1. Голяма част от казаното звучи убедително, тъй като борави или по-скоро преповтаря общоприети “истини”, базирани на логиката – мисъл или чувство, нормално, ако се насочиш към едното да притъпиш другото. Но като цяло статията е добре формирана и сравнително ясно структурирана. Като изключим няколкото правописни, по-скоро стилистични грешчици, които се забелязват на места, може да се каже, че статията е добре написана.

Отговор