Свами Дев Мурти – обикновен човек с необикновени възможности

Свами Дев Мурти
Свами Дев Мурти е сред най-просветлените хималайски учители.

Свами Дев Мурти е от хората, в чиито способности всеки би се усъмнил. Как ви се струва върху човек, легнал на пода, да мине камион, а само секунди след това той да скочи жив и здрав на двата си крака? Невероятно, нали? Но именно това е едно от многото изумителни неща, които е можел да прави хималайският учител.

Свами Дев Мурти имал пълен контрол

над ума и тялото си. Славел се с нечовешки голяма физическа сила, която, разбира се, няма как да е била контролирана само от мускулите му. Защото нещата, които правел, са наистина далеч над стандартните човешки възможности.

Може и да сте скептично настроени към твърденията, че умът може да направи чудеса с тялото. Но историята за индийския гуру Свами Дев Мурти, вероятно поне малко ще промени вашата настройка. Може би ще ви накара да вярвате в чудеса и да се убедите, че няма нищо по-могъщо от силата на човешкия дух.

Свами Дев Мурти
Свами Дев Мурти е първият йога, посетил страната ни.

За много хора в Европа и по света думите йога и медитация звучат еретично. За други обаче те са начин на живот. А примерът на самия Дев Мурти е едно неоспоримо доказателство за тяхната скрита сила, мощ и постигане на нечовешки резултати, макар и заключени в човешко тяло. Използваме думата нечовешки неслучайно. Ето част от нещата, които е демонстрирал хималайският учител пред смаяните погледи на многохилядните си зрители:

дърпал е със зъби 20-тонен камион

многократно бил прегазван от тежкотоварни превозни средства, след което се изправял, сякаш нищо не се е случило. Можел да спре само с ръцете си 4 автомобила, тръгващи с пълна мощност, метални копия, опитващи се с натиск да го пронижат, се огъвали от твърдостта на тялото му, търкалял се върху начупени стъклени бутилки и се изправял без драскотина от тях и какви ли не още чудати практики.


Вижте още: Историята на 98-годишната йога Нанамал Ама


Индийският гуру бил считан за най-силният и издръжлив човек на планетата. Истината обаче е друга. Физическата мощ далеч не била основната цел на Свами Дев Мурти. Демонстрациите му най-често били част от програмата на различни циркове, с които пътувал по света. Хората виждали какъв контрол и сила се крие в тялото на този човек. То сякаш било неподвластно на физичните закони и напълно неуязвимо. Наблюдавайки го, зрителите в залите започвали да се питат откъде идват тези свръхестествени способности и как е възможно това. Отговорът бил прост –

овладяване и пълен контрол над ума и тялото

Свами Дев Мурти
Силата на хималайския гуру изумявала публиката по целия свят.

“Но как е възможно това?!”

Продължавали да се питат изумените зрители. И точно тук идвал моментът, в който мъдрият Учител можел да разгърне истинската си цел – да стигне до хората, да разговаря дълго и напоително с тях, да им разказва за йога, медитация, физическо и духовно усъвършенстване. Освен това той имал дарбата да лекува тежки болести, чрез методите на традиционната индийски медицина – Аюрведа. Така на практика помогнал на мнозина не само с думите, но и делата си. По негови думи, при правилно хранене, добри мисли и целесъобразен начин на живот – човек средно може да живее 100 години. От изключителна важност е да се правят и прочиствания и непрестанни дихателни упражнения.

Един от основните хранителни навици, към които подтиква привържениците си индийският мъдрец е

да не се яде месо

и аргументира препоръката си с не един и два довода. Като например, че човешките черва и зъби не са създадени за консумация на месо. Това на чисто физическо ниво. И от друга страна – че не е редно, когато имаме толкова много и разнообразна друга храна, да отнемаме живота на живо същество, за да се нахраним.

“Най-големият учител е любовта. Да обичаш значи да забравиш за себе си!”

– често напомнял той. Но Свами Дев Мурти не е някаква далечна легенда, макар на пръв поглед да изглежда така. Той обикалял целия свят и пътешествията му достигат и до нашата страна. Даже

Свами Дев Мурти
Свами Дев Мурти посещава България два пъти за период от 40 години.

посещава България два пъти

Първият през 1960 г. и вторият – в края на житейския си път – през 2009 г. Точно 40 години по-късно, както самият той предрича при първото си идване. Свами Дев Мурти е първият йога, който посещава страната ни. Тук Учителят открива много верни последователи, които пленява със своята мъдрост и уникална йога система, специално разработена от него самия. Наричат ги Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти. Те се практикуват и до днес от множеството му последователи по целия свят в изградените с негова помощ йога центрове. Това е една от основните му мисии в живота – да създава места, където хората да имат възможност да практикуват йога и да се запознават с нейните възгледи и практики. Причината – да бъдат по-здрави, по-щастливи и по-добри към себе си и околните.

Само 2 месеца след второто си посещение в България Свами Дев Мурти напуска физическото си тяло, на 108-годишна възраст. Това се случва по време на един от най-големите хиндуистки празници. И може би няма да се учудите като ви кажем, че точно 2 месеца преди да си отиде, той предвидил смъртта си. Или както твърдят учениците му – определил датата и си тръгнал в избраното от самия него време. Защото, ако наистина достигнеш такова високо ниво на просветление и самоконтрол, дори смъртта не може да те изненада.


Кратка демонстрация на Свами Дев Мурти, заснета в Хамбург, Германия през 1959 г. можете да видите тук.

Отговор